Alcor Meet XL GPS

Miután a jó öreg Yakumo Delta 300 GPS-emet elvitte a cica a kesztyűtartóból új navigátor után néztem…

Nem töprengtem rajta sokat, a csöppnyi kijelzősök gyorsan kiestek a játékból, a nagyon drágák szintén. Maradt néhány dobogós, majd megnéztem mindnek a gyártója által fenntartott support oldalt és nyert az Alcor. Szokás szerint az edigital.hu-n rendeltem meg, hátha kézbevétel után csalódást okoz és vissza akarom cserélni.

Alcor Meet XL GPS

Szerencsére erre a cserére nem kellett sort keríteni, mert a szerkezet – természetesen az árfekvésében elvárható szintnek megfelelően – pontosan azt tette, amit elvártam tőle, egyszerűen és gyorsan. Semmi fölösleges kattintgatási lehetőség és nincsenek fölösleges gombok sem, van egy ON/OFF és kész. A PDA-hoz képest látványos különbség, hogy ezt a szerkezetet teljesen ki lehet kapcsolni (a gombot tovább nyomva) így nem eszi meg az akkumulátort néhány nap sleep alatt. Viszont az akkumulátor üzemideje is látványosan rosszabb mint a régi Yakumo-mé, az navigációval is képes volt 2 órát üzemelni töltés nélkül, ennek viszont már 20-30 perc is elég a teljes lemerülésre.

Funkcióját tekintve nem is kézi navigálásra készült, hanem járműbe, ahol kaphat folyamatos utánpótlást energiából. A dobozban megtalálható a készüléken kívül még a járműves navigáláshoz szükséges minden vackera is, üvegre való tapadókorongos rögzítő és szivargyújtós töltő személyében. Ezekre sem lehet egy rossz szavam sem, szépen tapad, stabilan rögzíti az eszközt a felfogatója és a kábellel sem volt semmi gond. USB porton csatlakozik a géphez és a szivargyújtóhoz is, mindkettőn képes töltődni, a töltés állapotát a csatlakozó mellett található LED színe jelzi.

Mac OSX-en (10.5.x) a kernel nem birkózik meg az eszközzel, viszont emulátoron futtatott Windows-on látszik a belső és a külső (SDMMC) memória is. Erre a csatlakozásra viszont semmi szükség, mert elegendő a külső memóriakártyára másolni a file-okat valami egyszerű reader-rel (pl.: Sandisk MobileMate SD+).

kernel[0]: USBF:	36679.351	[0x6e6b200] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in.  It will keep retrying.  (Port 1 of hub @ location: 0x1d000000)
kernel[0]: USBF:	36685.319	AppleUSBUHCI[0x6eea000]::Found a transaction which hasn't moved in 5 seconds on bus 0x1d, timing out! (Addr: 0, EP: 0)

Az eszköz gyárilag nem tartalmaz navigációs szoftvert, de mivel PocketPC (Windows CE 5.0 Core) operációs rendszert futtat, szinte minden PPC-s alkalmazás futtatható rajta. Ehhez egy kis trükkre van szükség, a memóriakártya root-jában létre kell hozni egy “shell.ini” nevű file-t melyben szigorúan DOS/WINDOS soremeléssel (“\r\n”) lezárt sorban lehet definiálni a “Navigáció” gomb megnyomására induló program nevét, pl.:

\SDMMC\iGo8\iGo8.exe

Ide a kockábbak írhatnak saját menürendszert, amiben akár több navigációs szoftver, vagy játék között is lehet válogatni, az autó ikonra bökés után…

A navigáció mellett az Alcor Meet XL tartalmaz beépített szöveg olvasót, videó és zene lejátszót is. A nagyobb felbontású DivX-eket kicsit akadozva jeleníti meg (kb. 10-15fps) viszont az mp4-es videókkal (480×272 felbonáson) gyönyörű eredményt produkál. A készülék beépített FM transmitter-rel rendelkezik, ami a hangokat (videó, zene, navigáció) képes a jármű rádióján megszólaltatni. Ehhez mindössze a frekvenciát kell kijelölni a hang beállítások között és a rádiót is ugyanerre a frekvenciára hangolni (érdemes először a rádión keresni egy üres frekvenciát, majd az eszközön ugyanezt beállítani). A memóriakártyán található fotókat is képes megjeleníteni, de a mai kamerák 8-10 megapixeles képeivel ne várjunk túl gyors slideshow-kat…

Összességében elégedett vagyok a szerkezettel, pont azt csinálja amire való és még az FM transmitter képében egy jó meglepetéssel is szolgál az autórádiósoknak. A TMC előkészítés jelenleg zsákbamacska, de a gyártó ígérete szerint készül hozzá valami kütyü, ami ezt a funkciót is biztosítani fogja a navigációs szoftverek és az autósok számára.

Fotók a készülékről:

Gyártó: Alcor Digital
Gyártási idő: 2009. június
Specifikáció:
– Típus: PND
– Centrality AtlasIII 372 MHz CPU
– AtlasIII GPS vevő (22 csatorna)
– 64MB ROM, 64MB RAM
– 4.3″ színes TFT kijelző, 480×272 felbontás, 250 cd/nm2
– Újratölthető, beépített Li-Ion akkumulátor (1000 mAh)
– SD/MMC kártyahely
– USB 1.1 high speed
– FM transmitter
– beépített hangszóró, 1W
– fülhallgató csatlakozó, 3.5 mm
– TMC előkészítés
– Windows CE 5.0 Core operációs rendszer

5 thoughts on “Alcor Meet XL GPS”

  1. Vettem egy ilyen gps-t. Felraktam rá a navngo igo8 teljes EU térképet. Amikor használni akarom nem talál műholdat sehol sem. Elmentem egy másik településre de ott sem talál semmit. Kb 1 órán át próbáltam vele műholdat találtatni de semmi.
    Mi lehet a baj? Valaki tud segíteni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *