Alfresco 2.9

Lassan kezd kibontakozni az Alfresco 3.0 verziója, a decemberben megjelent 2.9Labs és 2.9B kiadásokban olyan, elsősorban a csoportmunkát támogató tulajdonságok jelentek meg, mint a Project space típus, vagy a Blog integráció. Ez utóbbi is – mint egy projekt hírcsatorna – projekthez rendelhető, azaz a közös naptár, a dokumentumtár, a fórum, az e-mail archívum – az összes, projekthez kapcsolódó e-mail és annak csatolmányai – és képtár az általánosan használt projektek leképezésére alkalmas lehet. Látványos, talán nem is túl haszontalan megoldás az éppen online-ban (jelenleg Skype és Yahoo account-okat tud kezelni) tartózkodó kollégák avatar-jainak megjelenítése.

alfresco_project_space.png

Az egyes felhasználókhoz rendelhető személyes adatok száma is jelentősen megnőtt, így beállítható – már feltöltött képből – saját fotó, elsődleges nyelv a felülethez és a dokumentumokhoz, illetve immár felhasználói szintű adat-kvóta is megszabható.

Alfresco user profile

A fejlesztők számára mindenképpen jó hír, hogy számos, a tartalom típusokkal kapcsolatos beállítás már on-the-fly módon is elvégezhető, nem igényli az Alfresco újraindítását. Ilyenek a content model XML, az üzenet leíró file-ok (message bundles), illetve a web-client-config-custom.xml definíció is. Ami talán ennél is fontosabb, hogy új munkafolyamatot (workflow) is deploy-olhatunk – erre nem tudok magyar kifejezést sajnos – a rendszerbe, amit azonnal használni is lehet a többi kapcsolat megszakítása nélkül.

Alfresco Dynamic Models

A dokumentum űrlapok használata immár a Data Dictionary alatti Forms space-ben a Create Form akcióban feltöltött XSD leírókkal keződik – a WCM-ben használt form-okhoz hasonlóan itt is a Chiba engine végzi a feldolgozást.

Aki fejlesztéssel foglalkozik annak mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni az új verzióra: Alfresco ECM

3 thoughts on “Alfresco 2.9”

 1. Szia!

  Azzal kéréssel fordulok hozzád, hogy megtudnád irni, hogyan lehet az Alfresco-t magyar nyelvűvé alakítani? A diplomamunkámban dokumentumkezeléssel foglalkozom és saját fejlesztés keretén belül az Alfresco keretrendszer segítségével próbálok egy dokumentumkezelő rendszert készíteni ahol dolgozom, és azt megtölteni dokumentumokkal. Sajnos a munkatársaim nem beszélnek angolul és csak akkor számíthatok az együttműködésükre, ha magyarnyelvű lesz az Alfresco rendszer. Ha ebben tudnál segíteni akkor nagyon megköszönném!

  Elnézést a zavarásért.

  Üdvözlettel:

  Barna Viktor

 2. A soproni városi portál készítői a 2.1-es community edition-höz elkészítették a magyarítást: http://portal.sopron.hu/alfresco/

  Az Alfresco Forge-on találhatsz egy magyar nyelvi csomagot készítő team-et is: http://forge.alfresco.com/projects/hunlp14/

  A nyelvi csomagok installációja: http://wiki.alfresco.com/wiki/Language_Pack_Installation

  A javaslatom, hogy szánj rá néhány napot és készítsd el a 3.0-s verzióhoz a magyar nyelvi csomagot, vagy csinálj saját felületet, mint a FlexSpaces, a Docasu, vagy az ExtAlf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *