Alfresco 3.0

A héten valódi mérföldkőhöz érkezett el kedvenc dokumentumtároló rendszerem, egy félkésznek is nehezen mondható (3.0a), egy félkész (3.0b) és egy működő (3.0c) verzió után a héten napvilágot látott az Alfresco 3.0 Labs Stable kiadása.

Jutott nekünk az utóbbi egy évben community, enterprise ebből a termékből, csak egy nem nagyon, stabil, naprakész verzió. Lehetett választani a 2.1 Community-t, ami ugye ingyenes, de pont azok hiányoznak belőle ami miatt valakit érdekelt pl. a 2.9, továbbá nem lettek visszavezetve a 2.2 Enterprise-ban javított hibák. Lehetett választani a 2.9b-t ami egy átmenetnek tűnt a 2-es és a 3-as verziók között, abban javítva lettek a 2.1 hibái, viszont az új funkciók miatt számtalan újabbat sikerült beletenni. Ezekkel párhuzamosan jelent meg a 3.0 széria, ami a 3.0c-ig tényleg csak laborhasználatra volt jó – azaz fejlesztésre igen, de üzemi környezetre senki sem javasolta.

Ezek – GPL licensz – mellett volt még egy verzió, a 2.x Enterprise, melyben ugyan a 2.1-es széria hibái ki lettek javítva, de a 2.9-től bevezetett újdonságok hiányoztak belőle… Azaz értékesítésre, vagy szolgáltatásra nem lehetett jó verziót választani, pontosabban a teszteléshez, fejlesztéshez csak a 3.x sorozatot tudtuk magunkénak érezni.

Nos, remélhetőleg ez a korszak lezárult azzal, hogy kiadták a 3.0 Labs (ez volt régebben a Community Edition, GPL) stabil verzióját, mindannyiunk nagy örömére. Félő volt ugyanis, hogy – megismételve a fentiekben leírt 2.x-3.x váltás körüli szerencsétlenkedést – megjelenik egy 4.x és minden kezdődik elölről… Szerencsére nem így történt, tanultak a történtekből.

Az Alfresco 3.0 Labs Stable tényleg stabil kiadás, már a 3.0c is az volt. Ettől a verziótól kezdve a Mac OS X verzió is megjelenik a letölthető csomagok között, saját installer-rel felvértezve, mely tartalmazza az OpenOffice-t is.

A hivatalos bejelentés: Final Version of Alfresco Labs 3.0 Released
John Newton írt egy jó összefoglalót a blog-jában, érdemes átolvasni: Alfresco Labs 3 Special Inaugural Release

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *