Alfresco 4.0

Ha hihetünk a roadmap-nek, akkor még szeptemberben megjelenik az Alfresco 4.0 community verziója, mely talán a szoftver eddigi legnagyobb fejlődési állomásának tekinthető.

Az előzetes verzió nightly build formájában érhető el, egyelőre szigorúan csak fejlesztők számára javasolt állapotban. Mindenesetre egy pillantást célszerű vetni rá, hiszen pontosan azokon a részeken javítottak a fejlesztők, amire a legtöbb panasz volt eddig. Talán az egyik legnagyobb és legfontosabb változás a beépített Lucene indexer – opcionális – Apache SOLR-ra való cseréje, mellyel kapcsolatosan az elvárás egy nagyságrendekkel nagyobb teljesítmény. A helyi adatbázis helyett a search query-k közvetlenül az indexer-nek lesznek címezve. A 3.4-es verzióban már átírták a node-okhoz tartozó örökölt jogosultság meghatározó algoritmusokat, de úgy tűnik ez még nem hozta el a várt eredményt, hiszen egy kellően mély és összetett hozzáférési rendszerrel rendelkező hierarchia esetén egy néhány ezer találatos válasz előállítása is kivárhatatlan ideig tartott. Az Apache SOLR-ra való áttérés egyben azt is jelenti, hogy az indexer rész leválasztható az Alfresco szerverről, így külön gépen, saját erőforrásokkal látható el. Itt egyrészről megjelenik egy kommunikációs overhead, másrészről pedig a skálázhatóság – performance tesztek majd a hivatalos megjelenés után.


Szintén jelentős alap-technológiai váltásnak nevezhető a jBPM munkafolyamat-motor – szintén opcionális – Activiti-re váltása. Ez utóbbihoz grafikus workflow designer csak az Enterprise verzióban várható. A szabványos dokumentum kezelő protokoll, a CMIS is bővült, az 1.0 szabvány mellett már a következő verzióba tervezettek implementációja is megkezdődött. Ahogy a többi ECM rendszer, úgy az Alfresco sem tudja a teljes CMIS-t, az Apache Chemistry (OpenCMIS) JAVA implementációját használják.

A felhasználói felületek közül elsősorban a Share fejlesztése hozott látványos eredményeket, hiszen a social funkciók, mint a “Like”, felhasználói aktivitás követése, illetve a felhasználói kapcsolatok kezelése mellett a böngésző és előnézet felületek is letisztultabbak, egyszerűbbek lettek. A HTML5 technológia alkalmazásával immár lehetőség van ezeken a felületeken a drag & drop dokumentum feltöltésre, illetve folder-ek közötti mozgatásra. A dokumentumok meta adatainak (properties) szerkesztése is történhet inline módon, azaz nem kell property sheet-et nyitni ahhoz, hogy átírjuk valamelyik mezőt, mint például a dokumentum neve, vagy a hozzáadott címkék.

Az Apple iWorks csomagot használók számára bizonyára jó hír, hogy az Alfresco 4.0 már a Pages, Keynote és Numbers dokumentumokat is képes indexelni és előnézeti képpen ellátni. Az alapszinten eddig is támogatott audió és videó formátumokról is van lehetőség előnézetet kérni.

Ezen változtatások mind-mind fontos előrelépést jelentenek az Alfresco ECM számára és a várható kezdeti gyermekbetegségek után, azaz a 4.0d verzió környékén remélhetőleg a felhasználók is egy stabil rendszert kapnak.

Az Alfresco 3.x és 4.x verziókhoz készült az Alfresco Mobile (Zia) alkalmazása, amely Apple iPad és iPhone készülékeken teszi elérhetővé a repository-kat, közvetlen dokumentum szerkesztést és feltöltést, folyamat kezelést illetve keresést valósít meg ezeken az eszközökön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *