Allergia ellen

Nem szoktam betegeskedni, de van egy szépen mindent túlreagáló immunrendszerem, azaz az allergiások folyamatosan növekvő táborába tartozom.

allergic_rhinitisMint a civilizációs betegségek leglátványosabb példánya, sok-sok embert tesz folyós orrú, szipogó és könnyező előlénnyé. Szépen fogyasztjuk a papírzsebkendőt, az orrcseppet, illetve sokan próbálkoznak a gyógyszerekkel is, melyek hatékonysága szerintem attól függ, mennyire hisz benne az ember.

Én is kipróbáltam párat, ami hatott, attól félhülyévé – álomkór, lelassulás – váltam, a többi meg semmit sem ért.

Néhány éve Bozótól kaptam egy fiola bíborkasvirág (Echinacea purpurea) tinktúrát amit képes voltam folyamatosan, napi apró adagonként beszedni – és bekövetkezett a “csoda”, az allergiás tüneteim teljesen elmúltak! Hosszú hónapokig reggelente az első tevékenységem a mokkáskanálnyi varázsital belapátolása volt. A történetnek azonban vége szakadt, mert megszűnt az anyag forrása, azaz Bozóék nem gyártottak többet.

Kipróbáltam gyógyszertári verziót is, melynek ugyanez volt a neve, sajnos nem sok sikerrel, pontosabban semmilyen eredményt nem tudott produkálni. Innentől újra az orrcsepp függőjévé váltam…

Talán a legfőbb különbség az volt a két drog között, hogy az egyikben – pontosabban annak készítőjében – hittem míg a másikban nem volt bizodalmam, az lett volna meglepő számomra, ha működik.

Viszont ma – azután, hogy néhány hete megfogalmaztam magamnak, hogy nem vagyok allergiás és rá pár napra felhívott Bozó, hogy újra gyártja a varázsitalt – érkezett jófajta szállítmány, holnap reggel újra kezdődik a kúra, remélem ugyanolyan hatékonysággal mint régebben! Lehet placebo is, mivel az ezirányú hitem töretlen, működni is fog.

Minap tettem két érdekes megfigyelést is a témában:

  1. Ha forró vízben ülök legalább fél óráig, megszűnik az orrcseppel megszüntethetetlen orrdugulásom is
  2. Ha mozgok egy kicsit, mászkálok a lépcsőn, bringázok, vagy futok, akkor is megszűnik az orrdugulásom

Gondolom ezt a “járványt” azért nem tekintik komoly dolognak, mert a fogyasztásra nincs rossz hatással…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *