Álmod legyen és mindened lesz!

Talán a legnagyobb hiba, amit a tudatra ébredt ember elkövethet és ami miatt egész élete során bánkódhat, nyafoghat az az álmainak hiánya. Nem az apró, közhelyes, vagy maszatolt álmokról, mint gazdagnak, egészségesnek, sikeresnek lenni, hanem konkrét, kivetíthető, a jövőt létrehozó álmokról van szó…

A gyermekkor az álmodozásról szól, mesevilágból mesevilágba kapva telnek az órák, a napok, az évek – egészen addig, míg a társadalom ezt tolerálni képes. Sajnos ez a természetes állapot nem tart sokáig, mert minden kis emberkének be kell állnia a sorba. Évről évre, majd napról napra kevesebb idő jut a saját álmokra, maradnak a készre gyártott, mások által papírra és képernyőre vetett történetek. Csak ezekbe van lehetőség kapaszkodni, ha a kis – majd később a nagy – ember elfogadja a rá kiszabott társadalmi ítéletet. Márpedig elfogadja, mert nem tehet mást… Vagy tehet? Képes tenni mást egyedül? Elég körülnézni, tapasztalni az emberek viselkedését és látható az kérdésre adandó aktuális válasz. Nagyrészt nem képes, se gyermekként, se felnőttként. Az óvoda, az iskola, majd a szívtelenül, kényszerből végzett munka nagyon erős de-motivációra képes. Álomtalan jelenre és álomtalan jövőre ítél.

Ebben az állapotban az álmok – amelyek előre definiálják a jövőt – hiánya az éberség, a naprakészség és a tudás illúzióját adják. Mindenki tudja és szinte senki sem képes felfogni, interpretálni a saját világába, hogy minden általa irigyelt embernek volt egy álma melyhez ragaszkodott, melyet az álom megszületésének pillanatától valóságnak tekintett.

Álom, képzelet nélkül nincs fejlődés, nincsen zene, nincsenek versek, szobrok, festmények, de még autók, épületek és energia sem. Nincs olyan eredménye az emberi társadalomnak, kultúrának, tudománynak, melyet ne előzött volna meg egy álom. Egy valódi álom, melyet nem a jólét, vagy a szegénység szült, hanem a fantázia. Az álom nem kerül pénzbe, de még csak időbe sem, csak hit kell hozzá, hinni kell az álom és a valóság kapcsolatában.

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit adhat egy szülő a gyermekének, azon felül hogy életben tartja és felkészíti az adott társadalomban rá váró lehetséges eseményekre… Mit adhat egy gazdag szülő, mit egy okos, mit egy buta, mit egy szegény (hiszen mindannyian ezen stációk között mozgunk) – mi az ami mindenkinek van és nem szükséges hozzá előfeltétel. Van-e egyetemes átadandó, van-e olyan dolog, amivel biztosan adunk valamit. Talán van, talán ez pontosan az álmok és a jövő kapcsolatának ismerete.

A gyermekkori, fiatalkori, majd a bátrabbaknál a felnőtt kori álmok hozzák létre a jövőt, azaz aminek most valóságként tudsz örülni, valóságként tudod megtapasztalni naponta többször, az lesz a jövőd. Nem a véletlenek kusza játéka, nem is a sors előre leírt forgatókönyve, hanem a fejedben megfogalmazott és sajátnak, valódinak érzett élmények alakítják a jövődet. Ne legyenek kis álmaid, csak nagyokat szabad álmodni. Ne elmenni akarj valahonnan, hanem eljutni valahova!

Boldog XIII. születésnapot! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *