Analóg?

Mit akar jelenteni az analóg agyműködés forszírozása? Ha kérdezted kedves, hát megmondom, talán tudom…

Analóg – aktuális álláspontom szerint – az, amit nem lehet digitalizálni. Sokáig ezt hittük a zenéről és a képekről is, hát sikerült mindkettőt. Jó szarul. Effektíve semmi köze a valódi zenéhez és képhez, de jó az nekünk. 44KHz és 16bit egy halláskárosultnak audiophile, egy süketnek meg jobb mint a valódi. Vaknak és gyengén látóknak meg simán jó a JPEG és az MPEG is. Adjuk lejjebb az igényeket, mert meg kell felelni a digitális színvonalnak.

Mondom ezt több mint húsz évnyi digitális/virtuális életmóddal, sok tízezer sornyi programkóddal és egy könyvtárnyi elolvasott és írt dokumentummal a hátam mögött. Ami digitális az paraszt-vakítás. Így gondolom, most. Régebben azt hittem ez egy jó dolog, előbbre fog vinni mindent, hát egy fenét sikerült neki.

Láttál már diát kivetítve? Esetleg celluloid-ról vetített filmet, vagy hallottál koncerten megszólaló zenét? Egyre kevesebben teszitek ezt, mert az a digitálishoz képest túl valódi, gondolom félelmetes is. Ugyanúgy, mint a SAJÁT gondolatodra figyelni.

A legújabb remek a digitális TV, ami ugye 16:9 oldal arányú. Az jó. Főleg mert a földi sugárzású és a kábeles adások szinte kivétel nélkül 4:3-ban vannak. Ezért parasztkám jól lelapítod a képet, így lesz a körből ellipszis, belőled meg digitális I/O. Az ócska pixeles képről nem is beszélve, amiben a hibák csak 3-6 méterről nézve nem láthatók, akkora szobád meg ugye nincs is, mert nem telik a harmichatévre kapott hiteledért szerzett lakóparkiban. Mivel a sugárzott képfrissítés még mindig csak kb. negyede, ötöde annak amit a teszkós elcédéplazmatévéd szeretne, jól megdigitalizálják neked és egy kis trükkel még az a maradék színhelyesség is elmegy a levesbe. Lesz szép rózsaszínes, zöldes és lilás világ. Barbivörld.

Ja, hogy mi is az analóg? Hát mondjuk egy vers, vagy egy dal. Amit nem lehet digitalizálni. Mert a forrása – a betűk, amiket nyolc vagy tizenhat bitre azért mégiscsak kell, hogy láthasd a képernyődön – nem egyezik meg a tartalmával! Ha a semmi ágán ül szived, abba belerokkan a digitális világ. Szerencsére. Nos, én forszírozom ezt a működést, amibe te belefáradsz és elhúzol. Ha maradsz, meg szeretlek érte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *