Az Abaqoos mint elektronikus pénztárca

Abaqoos logoEgy érdekes megoldással találkoztam nemrégiben, egy olyan elektronikus pénztárcával, ami a lehető legegyszerűbben segít hozzá minket pénzünk elköltéséhez. Hiperűrsebességre kapcsolt fogyasztói társadalmunkban ez nem egy hanyagolandó tulajdonság, hiszen a már megszokott bankkártyás fizetési megoldások – valljuk be – elég macerásak, még akkor is ha már megszoktuk őket. Eleddig jobb híjján ezeket használtuk, de van egy olyan érzésem, hogy sok évig fogjuk is még…

2008. március elején indult hódító útjára az Abaqoos szolgáltatás, melynek virtuális/elektronikus pénztárcájában egy internetes használatra elkülönített összeget tarthatunk. Ez a megoldás teljes mértékben bankkártya-független, éppen ezért a vásárlás során nem szükséges semmilyen személyes adat, bankkártya vagy bankszámla információ megadása. A pénztárca feltöltése banki folyószámláról történik, ebben az értelemben egy készpénzkímélő és on-line a fizetési rendszerként használható – az internet-kártya megoldásokhoz hasonlóan.

Én az OTP-s verziót próbáltam ki, ahol a leírás szerint mind a szolgáltatás igénybevétele mind az Abaqoos egyenleg felöltése – ezen bejegyzés írásának pillanatában – ingyenes. Valójában egy három lépésből álló folyamaton kell végigverekednie magát a felhasználónak, elsőként az OTPdirekt felületen a bal oldali menüből kiválasztható Abaqoos menüben regisztrálni kell, majd ugyanitt aktiválni, végül letölteni a Windows-os klienst – ez utóbbit már a www.abaqoos.com oldalon tehetjük meg. Jó hír a Macintosh gépeket és operációs rendszereket használók számára, hogy már fejlesztés alatt áll az Abaqoos alkalmazás Mac OS X-re tervezett változata is.

A kliens installációja és indítása után az első lépésben választott felhasználó nevet és a jelszót kell használni, az egyedi Abaqoos azonosítóra itt nem lesz szükségünk. Amíg a kliens fut, addig a böngészőnkben – jelenleg az Internet Explorer és a Firefox a támogatott – az Abaqoos-os oldalakon 1 kattintással vásárolhatunk, támogathatunk.

A regisztrált kereskedőknek, illetve eladóknak vagy támogatást kérőknek – pl. webshop-ot üzemeltetők, bloggerek, stb. – az Abaqoos-on keresztül történt eladások után, tranzakciós díjat kell fizetniük, mely díjak az egyes tranzakcióknál eltérőek lehetnek – minden egyes tranzakciónál külön-külön kerülnek meghatározásra és az eladó-felhasználó számára feltüntetésre.

Az eladónak az Abaqoos-os fizetési felülethez mindössze egy HTML kódrészletet kell beillesztenie a WEB oldalába – ehhez iránymutatást ad a dokumentáció – amelynek segítségével a megjelenített linkre kattintva kezdeményezhető a fizetés, támogatás. Ez egy regisztrált felhasználót, feltöltött pénztárcát és működő Abaqoos klienst feltételezve mindössze az összeg beírását és egy kattintást jelent a fizető számára – ezt ki is próbálhatod ezen az oldalon, valahol a bal oldalon találod a Támogatás gombot. Ennek alapján egy blog site üzemeltetőjének, szerkesztőjének így külön kereskedői szerződés nélkül is lehetősége van pénz fogadására. Az olvasó, vagy vásárló saját elhatározásból fizet az eladónak, pontosan akkora összeget, amekkorát ő akar – a támogatás mértékének nincs alsó korlátja.

A következő lépés az elektronizálási folyamatban vélhetőleg az lesz, hogy a számlát, vagy nyugtát is ilyen módon kapjuk meg a vásárlásról – mivel mostanában elég sokat cikkeznek kétszázmilliárdeurókról ami megspórolható lenne közösségi szinten – valami készülőben van…

Mónus Ádám előadása az Abaqoos-ról

Abaqoos blog

Az OTP Abaqoos ismertetője

3 thoughts on “Az Abaqoos mint elektronikus pénztárca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *