Alfresco Web Script egyszerűen

A Web Script-ek, illetve a Web Script-ekkel megvalósított szolgáltatások az Alfresco rendszer erőforrásainak, elemeinek és tartalmainak egyszerű, HTTP protokoll fölötti publikációjára készültek. Ez a lehetőség a 2.1-es verziótól kezdve használható mind az Enterprise, mind a Community kiadásokban.

Kapcsolódó linkek:

 • Web Script-ek használata
 • Web Script minták
 • FreeMarker az Alfresco-n belül
 • Freemarker template minták
 • Alfresco JavaScript API
 • Alfresco JavaScript API minták
 • Hogyan készítsünk Web Script-et?

  Alapvetően két kötelező elemre lesz szükségünk, az egyik egy XML file, mely leírja és regisztrálhatóvá teszi magát a Web Script-et az Alfresco rendszer számára, míg a másik egy, az outputot előállító FreeMarker (FTL) nyelven leírt űrlap. Összetettebb, programozást is igénylő funkciók esetén használható az Alfresco JavaScript API-ja is, melyet egy harmadik file-ban (JS) lehet elhelyezni.

  Mintánkban egy “mywebscript” lesz a megvalósítandó funkció neve, így az ehhez kapcsolódó, kötelező formátumú elnevezések:

  1. Leíró (XML): mywebscript.get.desc.xml
  2. Output (FTL): mywebscript.get.html.ftl
  3. Program (JS): mywebscript.get.js

  Magyarázatra szorulhat az használt név-konvenció; a szeparátor minden esetben a “.”, az első mező (”mywebscript”) tartalmazza a Web Script nevét, a második a használt HTTP protokollt (”get”, “post”, etc.). Itt érdemes megjegyezni, hogy egy szolgáltatásnak lehet többféle protokollja is, de minden esetben csak azo(ko)n lehet megszólítani, amely(ek)re regisztrálva lett – esetunkben “GET”, az URL-ben átadott paramétereket fogja értelmezni, “POST”-ra hibajelzés fog adni.

  A harmadik Web Script specifikus paraméter (mely csak az XML és az FTL file-oknál szükséges) az XML-nél kötelezően “desc” mint descriptor (leíró). Az FTL file-oknál viszont azt határozza meg, hogy milyen formátumú lesz a válasz. Ezt a formátumot a Web szerver mint content-type fogja közölni a klienssel, azaz “html” esetében más lesz mint “xml”, “atom”, vagy “json” esetében. Ha több válasz típus is létezik az adott szolgáltatáshoz, az XML-ben lehet default értéket adni (a “format” paraméterrel), illetve a kérésben is lehet specifikálni a várt formátumot: “GET /my/mywebscript.json

  Installáció

  A saját készítésű Web Script-eket az Alfresco-n belül a “/Data Dictionary/Web Scripts Extensions/” space alatt kell elhelyezni, célszerűen egy könyvtárba rendezve. Legyen ez esetünkben a “my” könyvtár melyet az Alfresco WEB-es felületén is létrehozhatunk, sőt akár ZIP file-ként ugyanott a teljes csomagot (my/*) importálhatjuk is.

  A Web Script-es fejlesztések egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel deploy-t (eltekintve az első installációtól és regisztrációtól), azaz az FTL vagy a JS file-okat módosítva azonnal érvényre jutnak a változtatások. Ezért érdemes a WebDav, vagy a CIFS felületen keresztül dolgozni, így az editorból közvetlenül szerkeszthető és menthető a kód. Ezáltal az installációt is célszerű így elvégezni, kedvenc Finder-ünk vagy file-kezelő programunk segítségével. A WebDav-os mount-hoz (ezt MacOSX-en a Finder-ben az ALMA+K gombkombináció megnyomása után lehet átadni) a következő URL-t lehet használni: http://localhost:8080/alfresco/webdav

  Installáció után az Alfresco-n belül (repository) a következő struktúrának kell előállnia:

  Könyvtár: /Data Dictionary/Web Scripts Extensions/my/
  File: mywebscript.get.desc.xml
  File: mywebscript.get.html.ftl
  File: mywebscript.get.js

  Hogy az új szolgáltatásunk elérhető is legyen, szükség van még egy Alfresco-n belüli Regisztrációra is.

  Regisztráció

  Ha az Installáción túl vagyunk, az Alfresco rendszer tudtára kell adni, hogy új szolgáltatása lett. Ehhez a beépített Web Script regisztrációt kell használni, mely a következő címen érhető el: http://localhost:8080/alfresco/service/

  A “Refresh List of Web Scripts” gomb által indított folyamat rekurzívan felolvassa a szkriptek tárolására szolgáló helyi és repository-n belüli könyvtárakat, majd az ott található XML-ek alapján frissíti az elérhető Web Script-ek listáját – illetve jelzi, ha valamelyik szkript definíciójával probléma adódott.

  Sikeres regisztráció után a saját szkriptünk is meg fog jelenni a listában, ehhez érdemes a “Browse by Web Script Package” link-en kiválasztani a “my” csomagot. Az itt megjelenő listában összefoglaló látható az adott csomagban található szkriptekről és azok szolgáltatásairól, paramétereiről. Az “Id” sorban megjelenő linkre kattintva megtekinthetők a szkript összetevői és azok forrása is.

  Az elkészített és regisztrált szkriptet a következő címen lehet elérni: http://localhost:8080/alfresco/service/my/mywebscript

  A mywebscript példa forrása

  A fent ismertetett alapismeretekkel a következő szkriptet állítottam össze:

  mywebscript.get.desc.xml

  
  Simple form filling test
  Just a simple form filling test example
  /my/mywebscript
  argument
  user
  required
  
  

  mywebscript.get.html.ftl

  Logged in user: ${person.properties.userName}
  
  Name: Country: ${countryList}

  mywebscript.get.js

  var countryList = '';
  // here is the code to generate country list:
  countryList += '' + '\n';
  countryList += '' + '\n';
  // pass value to FTL
  model.countryList = '";
  

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *