Az MTA-n

Egy kimondottan érdekes konferencia sorozat volt az akkor még létező Informatikai Minisztérium – csak értetné meg velem valaki végre, mi az értelme ennek az állandó változtatásnak, ráadásul összevissza – szervezésében az intelligens infrastruktúrákról. A másodikra én is meghívást kaptam, a kerekasztal beszélgetésen próbáltam elmondani álláspontomat a közúti közlekedést érintő, forgalom szabályozási témában…

 mta.jpg

A technológiai konvergencia és a tudásalapú gazdaság és társadalom kiteljesedése megkerülhetetlenné teszik, hogy új megközelítésekben gondolkodjunk a XXI. század kihívásairól, Magyarország modernizációjáról.

Az intelligens infrastruktúráról néhány hete a különböző részterületek szakmai kiválóságainak részvételével nagysikerű konferenciát rendezett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Az akkor elhangzott előadások nyomán elkészült egy stratégiai koncepció a tudományos élet, az informatika és a közlekedés szakértőinek bevonásával. Az intelligens infrastruktúra alapvetésének elkészítését támogatta a Hírközlési és Informatikatudományi Egyesület, a Közlekedéstudományi Egyesület és az akadémiai szféra.

Az Aba Botond BKV vezérigazgató, Gaál Gyula MÁV elnök, Detrekői Ákos, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, Falus András akadémikus és sok más nagyszerű előadó által felvázolt elképzelések nem egyszerűen az infrastruktúra modernizációjáról szólnak, hanem a közlekedési és infokommunikációs ágazat, a közigazgatás és a tudomány legújabb vívmányainak tudatos összehangolásáról az emberek kényelme, a vállalkozások sikere érdekében.

A konferencián a RAMSYS Zrt. képviseletében résztvesz és a szakértői kerekasztal munkájában tevékenyen közreműködik Nagy Lajos fejlesztési igazgató és Dr. Lukács Pál kommunikációs igazgató is. A konferencia előadói szekciójában felszólal Paul Kompfner úr az ERTICO képviseletében. Kompfner úr az ERTICO által az IST által meghirdetett EU 6-os Keretprogram keretén belül megvalósuló CVIS (Cooperative Vehicle Infrastructure Systems) projekt projektvezetője. Előadást tart még a Bizottság képviseletében André Vits úr, a DG IST munkatársa. Az esemény szakmai színvonalát nagyban emeli Prof. Palkovics László a Knorr-Bremse AG előfejlesztési igazgatója, budapesti fejlesztési intézetének vezetője, a BME egyetemi tanára intelligens gépjárművek fejlődési tendenciájáról megtartandó előadása.

A 2006. április 19-én sorra kerülő, immár nemzetközi Intelligens Infrastruktúra Fórum célja az élenjáró európai országok eredményeinek és tapasztalatainak bemutatása. Az eseményen az Európai Bizottság és az ERTICO mellett részt vesznek Ausztria és Finnország kormányzati képviselői is, akiknek jelenléte nemcsak azért fontos, mert betöltik az EU 2006. évi soros elnöki tisztét, hanem az innováció és az ICT társadalmasítása terén végzett teljesítményük világviszonylatban is kiemelkedő. A fórumon részt vesz prof. Sárközy Tamás kormánybiztos is, aki bemutatja a modernizációhoz szükséges jogi és szervezeti „akadály-mentesítés” feladatait.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *