Baj van a hírekkel

Méghozzá igen nagy baj van velük, leginkább az, hogy teljesen fölöslegesnek ítéltetnek, rohamos ütemben távolodunk tőlük…

no_news_is_good_newsEnnek egyszerű az oka, hiteltelen és inkonzisztens, szinte mindig egymásnak ellentmondó információ ömlik a médiából. Kellett néhány év, hogy erre ráébredjünk, és azt mondjuk, hogy köszönjük, ilyen információra nincs szükségünk.

Érdemes megfigyelni, hogy egy hírhez tartozó olvasói megjegyzésnek (comment) immáron sokkal nagyon hitelt adunk, mint magának a hírnek, pedig az előbbi íróját nem ismerjük, míg az utóbbi sok esetben a szakmáját művelő újságíró. Azt hiszem, ennél pontosabb diagnózisra nincs is szükség.

A mindennapi pánikhangulatot és félelemérzetet fenntartó Hírek nélkül is van élet, egy sokkal nyugodtabb, valóságosabb élet. Abban pedig mindenki biztos lehet, hogy ha valóban fontos hírnek kell eljutnia hozzá, az el is fog jutni, méghozzá autentikus forrásból, nem a médiából. A helyi közösségek információ-áramoltató funkciója még akkor is sokkal hitelesebb, ha a szakértők ezt pletykának definiálják.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *