Bank-büntetés

Tegnap nagyon érdekes álmom volt, bár ébredés után már túlságosan is életszerűnek éreztem…

aluminium_1A FaceBook-on bolyongva kaptam egy üzenetet, hogy egy felhasználói csoport alakult egy bizonyos bank megbüntetésére. Ez a bank rengeteg embert károsított meg – az álomban nem volt egyértelmű, hogy pontosan mivel – ezért a károsultak, felhasználva a közösségi oldal adta lehetőségeket, szervezésbe kezdtek.

A cél egyértelmű volt, a bank tudtára adni, hogy míg az egyes emberekkel – az erősebb jogán – azt csinálhat amit akar, addig egy nagyobb csoport ellen már tehetetlen.

A cél megvalósításának tervezése során előkerültek az erőszakos megoldások is mint lehetőség, de ezt gyorsan elvetették, mivel se a résztvevők nem akartak ilyenben részt venni, se célravezetőnek nem tartották. Az erőszakos megoldás helyett egy nagyon egyszerű ötletet választottak, megjelöltek egy 3 hónappal későbbi napot (ez álmomban pont március 15-re esett :) és azt kérték mindenkitől, hogy addig, vagy akkorra vegye ki a pénzét a bankból.

Miután a chat-en kitalálták a stratégiát, megkezdődött a hadjárat és egyre több emberhez jutott el a felhívás. Sok ezer banki ügyfél kapta meg a körlevelet a FaceBook-on keresztül, majd saját életre kelt és immár mindenki küldte mindenkinek. A levelek végére valaki még azt is odaírta, hogy mivel több ezer ügyfél fogja egyszerre kivenni a pénzét a megjelölt napon, ezért a többi ügyfélnek sincs más választása, menekítenie kell a pénzét. Ezzel beindult a láncreakció, pedig az ötlet megfogalmazása után még csak két nap telt el…

Az eredményt nem sikerült megálmodnom, mert felkeltem – de azt hiszen nagy biztonsággal megtippelhető.

time_person_of_the_year_2006-coverGondolkoztam, hogy miért is juthatott ilyen az álom-eszembe, aztán rájöttem: előző nap a Posta Bank históriáját olvastam valahol. Az már egy régi történet, most már hatékonyabb eszközök vannak az emberek tömegének, viselkedésének, döntéseinek befolyásolására. Ahogy a reklámok által egyszerűen egy irányba terelhetők – lásd tömeges hitelfelvételre buzdítás -, úgy egy másik média által másik irány is kijelölhető. Mindig a kritikus tömeg elérése a feladat, ha az megvan, akkor a hatékonyság garantált. Ez az ad-hoc média, a community site-ok 2006-ban az Time magazinban az év embere címet kapták, ekkor született meg az új hatalmi ág, mely még nem hallatta a hangját.

Úgy gondolom, csak idő kérdése, hogy mikor történik meg a valóságban is a fenti esemény – ha én a jelenlegi helyzetben bank lennék és nem változtatnék a jelenlegi viselkedésemen, lenne félni és félteni valóm.

Az emberek nagy tömegben végtelenül okosak és végtelenül buták egyidejűleg.

One thought on “Bank-büntetés”

  1. Bedöntenék a bankrendszert: http://www.bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8230:bedoentenek-a-bankrendszert&catid=102:rovat-kulfold-europa&Itemid=484

    Facebookon szervezi a legendás francia futballista, Eric Cantona a bankrendszer elleni legális támadáshoz a híveket. December 7-én egyszerre venné ki mindenki a pénzét a bankjából.
    A volt francia válogatott focista, a Manchester United egykori legendája videoüzenetben kéri híveit, hogy december hetedikén vegyék ki pénzüket a bankból, ekképp tiltakozva a globális pénzpiaci rendszer társadalmi igazságtalanságaival szemben.

    Cantona felhívására Géraldine Feuillien belga forgatókönyíró és Yann Sarfati francia színész-rendező Facebookon is megmozdította a tömeget: eddig húszezren jelezték, hogy biztosan részt kívánnak venni az esemény, azaz a kérdéses napon úgy igyekeznek megrendíteni a gazdasági világrendszert („egy korrupt, bűnöző és halálos rendszert”, ahogyan hivatkoznak rá), hogy egyszerre veszik ki betéteiket a bankból.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *