CGA 98/02

Bevezető a CGA magazin AMIGAonly mellékletéhez

Mivel Aurum kolléga ismét felkért az AMIGA melléklet elkészítésére, ennek valószínűleg van valami oka… Lehet hogy elviselhető színvonalat tudtunk produkálni? Vagy anyagiag is van értelme ennek a néhány AMIGA-s oldalnak?
Esetleg jó visszajelzések születtek?
Tulajdonképpen teljesen mindegy. A lényeg, hogy megint itt vagyunk, bizonyítva hogy működik még a billentyűzetem… Meg a jó öreg CygnusEd, aminek viszont megszületett a 4.2-es verziója, és újra kapható a Schatztruhe (ilyen leírhatatlan nevet még nem láttam!) ládikójából. Aztán a Newtek-ről is becsöppent egy érdekes hír, mármint hogy újra lesz AMIGA-s Lightwave (5.5, és 6.x), talán multiprocesszoros, de minden bizonnyal minimum PPC-s verzió. Hamarosan érkezik az Imagine 6.0 ami szintén értékelni fogja (méghozzá jelentős sebességnövekedéssel!) a PowerPC processzor jelenlétét a gépekben. Szintén érdekesnek mondható hír, hogy a phase5 befejezte a 68k-s turbókártyák (Blizzard 1230, 1240, 1260, etc), és a CyberVision ZorroIII-as verzióinak gyártását, ezentúl kizárólag a PPC-s (CyberStorm, és BlizzardPPC) turbókártyák, és a közvetlenül ezekre dugható videókártyák (BVisionPPC, és CyberVisionPPC) fognak legördülni a gyártósorról! A német árak igencsak jól alakulnak, mert A1200-be már alig 700 márkáért lehet 040-es PPC kártyát kapni!
Az AGA-val rendelkező tulajok megelégedhetnek magukkal, mert a CyberGFX grafikus rendszer 41.x-es verziójától kezdve a belső grafikus chip-et is használhatják grafikus kártyaként. Viszont ez kizárólag a Blizzard PPC, és CyberStorm PPC kártyákon működik!
Hamarosan várható az első demó a PC-Task PPC-s verziójából, ami a készítő szerint legalább ötször gyorsabb lesz, mint a v4.4 a leggyorsabb 060-as processzoron! Sajnos a ShapeShifter, és a Fusion PowerMac emulátorok még mindig váratnak magukra, viszont van már ultragyors Nintendo GameBoy, vagy SNES emulátor!
Tovább fokozódik az AMIGA-s Quake láz, mivel a ClickBoom kiadta a játék demó verzióját ami igen sok RAM-mal (minimum 16MByte) élvezetesnek mondható – főleg ha nincs sok objektum egyszerre a látómezőben. A Descent rajongók sem panaszkodhatnak, mert jelenleg 3 féle működő AMIGA verzió található net-szerte. A különböző DOOM verziók egy kicsit visszavettek az év eleji tempóból, úgy látszik megvan az elegendően optimalizált kód, és az AMIGA orientált funkció mindegyikben, és nincs értelme tovább csiszolgatni.

Hoppá… most egyszerre ennyi jutott az eszembe, legközelebb folytatom! Mivel ez az újság április végén jelenik meg, mindenkinek jó szórakozást kívánok a hamarosan bekövetkező ‘nica#2-höz!

AMIGA-s üdvözlettel: LouiSe/AMIGAonly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *