CHIP – File kezelők

Az Amigás filemanager programok – a többi erre a platformra jellemző programmal együtt – végtelenül változatosak. A fejlesztők mindig igyekeztek valami újat kitalálni, felületben, tulajdonságokban egyaránt. Ha megnézzük az Amigán megjelent kb. 50-60 féle file műveleteket segítő programot, mindegyikben fogunk találni valami extrát, vagy a kinézetében, vagy a beállításai között, vagy éppen a méretében. A legegyszerűbb programok (mint a CLImate) elsősorban az akkori winchester-nélküli korszak termékei, és elsősorban a floppy-s file-műveleteket igyekeztek meggyorsítani, illetve a lemezekkel kapcsolatos egyéb dolgokat (formázás, diskcopy, lemezellenőrzés, stb) tartalmazták. Ez igen nagy segítség volt, mert az 1 db lemezmeghajtóval rendelkező gépeken (Amiga 500) nem volt célszerű a Workbench lemezről boot-olni, majd folyamatosan cserélgetni a rendszerlemezt, illetve azt amelyiken a file-műveletek zajlottak. Egy ilyen filemanager elfért a memóriában (max. 100k) és ettől kezdve egyszerűen mentek a dolgok.

Persze egy idő után már nem elégedtek meg a fejlesztők az ilyen fix beállítású programokkal, hanem igyekeztek minél flexibilisebbé tenni őket. A billentyűzetkombinációkhoz rendelt parancsok, a nyomógombok (button-ok) szabad elhelyezése, saját – custom – menük létrehozása, illetve néhány programnál (pld.: DirWork) a felhasználói felületet is teljesen szabadon lehet definiálni. Persze az is igaz, hogy az ilyen ‘megbonyolított’ programok elriasztják a kezdő felhasználókat, és hasonlóan a pc-n megkövesedett Norton Commander klónokhoz itt is rengetegen használják az olyan beállításokat nem igénylő programokat, mint például a FileMaster v2.2. De szerencsére ezen felhasználói bázis a kisebb, és így a fejlesztők továbbra is a jó irányba fejlesztik programjaikat, így büszkén mondhatjuk, hogy a világ egyik legjobb (ha nem a legjobb) file manager programja Amigán van – bár már tervbe vették a pc-s átiratot is, amely ha elkészül nevetségessé fogja tenni a ma használatos Explorer-eket – és az ő neve Directory Opus Magellan II. Szinte az összes filemanager program képes egyes file típusokhoz eseményeket rendelni (például: egy kép file-ra kattintva azt felismerni, és megjeleníteni) és ezt szintén egyedi módon teszik, mert nem csak a file nevéhez illetve kiterjesztéséhez lehet típust kapcsolni, hanem a file tartalmához is! Így elkerülhető az a kellemetlenség, hogy a ‘pic’ kiterjesztésű file-okat (amelyek lehetnek gif/jpg/iff/stb formátumúak is) a rendszer ne tudja megjeleníteni. Tehát a filetype definíciójakor a file bizonyos jellegzetes részeivel lehet elkülöníteni az egyes típusokat (pld: az MSDOS Exe programok ‘MZ’ string-el kezdődnek…), így teljesen mindegy, hogy mi a file neve, illetve kiterjesztése…

Most nézzük egy kicsit részletesebben a sok-sok ez irányú program néhány ismertebb, és méltatlanul elfeledett verzióját.

DirWork

Ezt a programot Chris Hames készítette, ugyanaz az programozó, aki az eddigi legjobb PC emulátort, az PC-Task-ot. A DirWork egy elképesztően konfigurálható program, nem csak az egyes funkciókhoz rendelhetünk billentyűzetkombinációt, menüt, vagy button-t, hanem akár az egész felületet is áttervezhetjük. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a megszokottan 2 darab filelist ablakból akárhányat akárhová, bármilyen képernyőmódban, akár grafikus gombokkal ellátva is elhelyezhetjük. Ezen kívül az ilyen ablakokhoz tartozó kiegészítőket (input string, slider) szintén szabadon méretezhetjük illetve pozicionálhatjuk. Az egyik példa config-ban például egy bohóc formájú filemanager-t láthatunk…
A DirWork jelenleg a Quasar Distribution-nél kapható.
A DirWork demója: http://www.ozemail.com.au/~fregon/

MaxonTools (DiskMagic2)

A Maxon Computer Gmbh rengeteg igen színvonalas programmal jegyzi magát az Amigás software piacon, és egyik ilyen termékük a MaxonTools (vagy az angol terjesztő a HiSoft védjegye alatt DiskMagic2). Ez a program leginkább a Directory Opus v4 méltó ellenfele lehet, bár ahhoz képest az ismeretlenség jellemzi. Viszont sokkal korszerűbb – mivel kb 2 évvel az után jelent meg – jó néhány tulajdonsága, így lehet billentyűzetről vezérelni a lista ablakban a file-okon való kijelöléseket, lehetőség van a szokásos karakteres nyomógombok helyett képeket is beilleszteni, nagyon jó az archive kezelő része a programnak, egy egyszerű script-ben le kell írni az egyes tömörítette file-okkal kapcsolatos utasításokat, és ezek output-ja bekerül az aktuális lista ablakba, úgy mint egy normál könyvtárba való belépéskor. A MaxonTools is szinte 100%-ban konfigurálható, képes ablakban illetve teljes képernyőn (bármilyen felbontásban) futni, bár a grafikus kártyákon észrevehetően lassabbak a képernyőműveletei mint a hagyományos Amiga képernyőmódokban (AGA, ECS).
http://www.hisoft.co.uk/amiga/diskmagic/index.html

FileMaster

Szerintem nincs olyan Amiga tulajdonos, aki még ne használta volna a FileMaster valamelyik verzióját… Ez a program (FileMaster v2) szinte mindent tud, amit egy ilyen programtól elvárhat az ember – természetesen Amigás viszonylatban – vagyis a szokásos file műveleteken kívül képes module-t (zenei formátum), hangfile-okat lejátszani,  (párhuzamosan a többi művelettel!) képeket (IFF ILBM) megjeleníteni, diskeditorként, és fileeditorként működni. És mindezt kb 80 kbyte-ban… A FileMaster 3-as verziója már egy ‘kicsit’ összetettebbre sikerült, ez már képes internal-multitask-ra vagyis az egyes művelete párhuzamosan hajthatók végre, nem kell például egy másolás végét megvárnunk ahhoz hogy valami mást csináljunk a programon belül. Ezt a program az egyes síkokon hajtja végre, amit a lista ablak jobb, illetve bal sarkán lehet váltani. A FileMaster 3.1 tudja kezelni a tömörített file-okat (xfdmaster.library), a DataType-ok használatával azonosítja és megjeleníti a kép/hang/szöveg objektumokat. Ez a verzió már nem csak egy forrás, és egy cél ablakban tud dolgozni, hanem akár több ilyen input/output felületet is nyithatunk a layer-ek definiálásával. (ez kezdőknek nem ajánlatos, mert nagyon könnyű összekeverni egy másolásnál a cél ablakokat…)
A FileMaster v3 ingyenesen letölthető: http://www.sci.fi/~twilen/fm.html
(illetve az áprilisi CHIP CD-n is megtalálható)

NTP Commander

Ez az 1993-ban készült program az első – és egyben utolsó – Norton Commander klón Amigára. Tulajdonképpen mindent tud, amit pc-s társa bár egy-két Amiga specifikus bővítményre szükség volt a használhatóság érdekében. Ilyen, a hosszú file-név kezelés, a hang és kép formátumok belső megjelenítője, saját nyomógombok, illetve a device lista. Ez, az alig 150 kbyte hosszúságú program egész jól használható abban az esetben, ha valami baleset folytán nem működik az egér a gépünkben (ugyanis jónéhány program képtelen csak billentyűzetről működni). Sajnos nem lehet saját képernyőt beállítani, csak az eredeti (PAL/NTSC) módokban hajlandó működni a program.

InfoNexus

Az Optonica 1994-ben adta ki ezt a file kezelő programot, amely elsőként tartalmazott hálózati (Envoy, TCP/IP) elemeket. Alapfelszereltségből tud chat-et, network mount-ot, levelezést (mail), screen grab-et, illetve login-t. Ezen kívül még beépített szövegszerkesztő, képkatalogizáló (egy adott kép könyvtár tartalmát kis ikonokként jeleníti meg, illetve az ebben a katalógusban történt kijelölések aktivizálódnak a hagyományos file listában is). Természetesen a hang/kép (IFF, AIFF, AMIN5, XL, MOD) formátumok megjelenése, és a file-típusok definiálása is megtalálható az InfoNexus-ban, és a ‘Dinamic Typing’ rendszerrel a file listában megjeleníti a file típusát is, ikonként. Az Amigás filemanager programok közül ez az egyetlen, amely tud ‘verify’ funkciót, vagyis másolás után leellenőrzi, hogy a forrás és a cél file megegyezik-e. Érdekes a program menü és help rendszere is, egy aktív menüponton állva, és a HELP billentyűt megnyomva kerül elő a segítség.

Browser II.

A Browser pár évvel megelőzte a korát és valószínűleg ezért is nem tartozik a legismertebb programok közé. Az kilencvenes évek elején kezdte el Peter Da Silva Browser néven, majd Pierre Carrette, és Sylvain Rougier folytatta (BrowserII), amikor még tervbe se igen vették a Windows9x-ek explorer-ét, és talán csak a MacOS rendelkezett komplex beépített file manager-rel. A Browser II. készítésekor a rendszerbarátság volt az egyik fő szempont, illetve hogy egy Workbench szerű (bár itt nem működnek az ikonok, csak karakteres formátumban lehet a file-okkal műveleteket végezni) FINDER-t hozzanak létre. Ez nagyon hasonlít a MacOS file kezelőjéhez, viszont jó néhány Amiga specifikus tulajdonsággal is bír. Ilyen például a MultiUser FileSystem támogatás (ez egy ingyenes többfelhasználós file-rendszer, amelynek használatával a Linux-hoz hasonló jogosultsági rendszer jön létre az AmigaOS-ben) ami azt jelenti, hogy a file listában képes megjeleníteni a file létrehozóját illetve tulajdonosát, és ezen adatokat módosítani is lehet. Az MuFS-en kívül az Envoy-t, és az AS225-öt is ismeri a Browser II. Az AmigaOS hard/soft link-jei is használhatók, (egy ilyen link-elés azt jelenti, hogy egy bizonyos file akár több könyvtárban is megtalálható, de nincs mindannyiszor duplikálva, hanem csak egy bejegyzés a könyvtár-struktúrában) továbbá bővíthető archív file felismerés, és könyvtár/file szerű megjelenítés. Az egész program alig 150 kByte memóriát foglal a saját objektumaival együtt, és természetesen letölthető az Aminetről.

Directory Opus (Magellan)

Az Opus… Ez az a program, amiről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! És ez az, amiről több száz oldalon lehet írni… Vagyis egy ilyen rövid ismertetőben szinte semmit nem lehet elmondani róla. A Directory Opus 4-es verziója jelenleg is az egyik legmegbízhatóbb program Amigán. Maximálisan konfigurálható, tökéletesen rendszerbarát, és évekig kivívta a legjobb filemanager címet. Viszont tavaly megszületett az új uralkodó, a Magellan, amely már nem csak egy egyszerű file-kezelő, hanem teljes egészében átveszi a Workbench feladatait, és milliószor több jó tulajdonsággal ruházza fel azt. A Workbench legutóbb 1993-ban lett frissítve hivatalosan, viszont azóta is számtalan patch program jelenik meg, amely így vagy úgy bővíti az egyes részeket. A Directory Opus 5 (Magellan) ez egyszerűen úgy oldja meg, hogy lecseréli a TELJES Workbench-et, és saját ablak-, és file-kezelő rendszert használ helyette. A Magellan felülete teljesen szabadon definiálható, ugyanúgy mint az összes többi eleme. Számtalan grafikus egységcsomag található az Aminet-en, illetve az Opus Plus CD-n, kibővítve több száz előre definiált file típussal, és Theme-el. Képes a program hasonlítani a domináns platform felületéhez is, ilyenkor a megszokott Start-menü jelenik meg, és innen indíthatjuk a programjainkat, illetve a böngészést a winchester-ünkön. A Magellan-ba integrálták az FTP-t is, így ha a device ‘ftp://’ akkor egy meglévő tcp/ip stack-et felhasználva másolgathatunk mindenféle előzetes hálózati ismeret nélkül akár két (vagy több) FTP szerver között is. Greg Perry és csapata tényleg fantasztikus munkát végzett, de ezt igazán csak az érti meg, aki leül és elkezdi megnézni a programot! A több mint 300 oldalas kézikönyvben is csak igen szűkszavúan fér el a program leírása, mivel egy olyan rendszerben, ahol MINDEN szabadon konfigurálható a betűtípusoktól az ablakok kinézetén keresztül a megjelenés formájáig szinte lehetetlen leírni az összes lehetőséget. A Magellan-hoz megjelent a magyar locale, így az angolul nem értő magyar felhasználók sem panaszkodhatnak.
http://www.gpsoft.com.au/magellan/magellan.html

Összefoglalva, azt hiszem elmondhatjuk, hogy a paletta igen széles és ki-ki megtalálhatja a szívéhez, gépéhez, operációs rendszeréhez, illetve pénztárcájához illő file manager-t. És az egészben az a legszebb, hogy nincs uralkodónak nevezhető program sőt szinte nincs két egyformán bekonfigurált sem, minden felhasználó érez magában annyi egyéniséget hogy saját képére formázza azokat a programokat, amelyeket nap mint nap használ. Lehet hogy ez ‘furcsa’ időtöltés, de valahol itt kezdődik az igazi hobby számítástechnika, és itt végződik az egységesítési kényszer…

browser2.gif

climate.gif

dopus4.gif

dopus5.gif

fm31.gif

ntp.gif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *