CHIP – Visszatér az AMIGA!

Bizonyára sokan emlékeznek még az AMIGA-ra! Ez a számítógéptípus a nyolcvanas évek közepén/végén az ATARI és az Apple modelljeivel együtt uralta a személyi számítógépek piacának jelentős részét.

Az ATARI a zenében, az Apple Macintosh az irodai munkában, míg az AMIGA a játékpiacon, és a grafikai alkalmazások (2D, 3D, animáció). A három géptípus három teljesen különböző platformot, és feeling-et képviselt, így a felhasználói bázisa is jelentősen fragmentált volt. Az ATARI gépeket elsősorban zenészek, az Apple gépeket ‘amerikai’ emberek (gondoljunk csak az egygombos egérre, és a MacOS-re) míg az AMIGA-kat az igazán kreatív srácok vették kezelésbe. Az akkoriban igen színvonalas C64 szene szinte teljes mértékben átköltözött AMIGA-ra, a híres filmstúdiók (pld.: Disney, MGM, etc.), rendezők (pld.: Spielberg), és néhány extra hely (NASA) szintén ezt a platformot választották.

Vajon miért?

Mert az AMIGA hardware-e és operációs rendszere megjelenésekor legalább 10 évvel (1985-ben került a piacra az Amiga 500) megelőzte a korát, és a hozzáértők számára ez olyan lehetett, mintha ma egy 128 processzoros, 3D-s kezelői felülettel, és hipermultitaszkos operációs rendszerrel ellátott számítógépet lehetne megvásárolni egy vacak pc áráért! (Ja, és annak idején még egy kicsit nehezebb volt átvágni a “számítástechnikához értő” embereket, mint manapság… Egy jó hangos reklámkampány végeredményeként extázisban rohan a nép az éjféli boltnyitásra…)

Már a legelső AMIGA típusok is többprocesszoros architektúrával rendelkeztek, egy Blitter-rel (amit pár éve ‘Windows-gyorsító’ szöveggel alkalmaztak pc-kben is), egy 4 csatornás digitális hangprocesszorral, és természetesen (bocs, akkoriban ez egyáltalán nem volt természetes!) multitasking operációs rendszerrel! Az olyan ‘extra’ dolog, amit 1995 óta ‘plug and play’ néven ismer a világ 1985-ben már ‘autoconfig’ néven védjegy alá vonta a Commodore, és az AmigaOS-nek/hardware-nek azóta is szerves része (és ez, a pnp-jel ellentétben működik is…)!

Az AMIGA tündöklése kb. 1990-ig tartott, mégpedig azért, mert a Commodore néhány üzleti melléfogás után a fejlesztésben is igen rossz irányba indult el, így a konkurens IBM/Intel/Microsoft nevekkel fémjelzett platform szinte minden tekintetben egyeduralkodóvá vált. Pedig, ha a Commodore fejlesztői által elképzelt, és megalkotott hardware időben megjelenik, ma bizonyára egy kicsit másként nézne ki az AMIGA – és a világ számítógépes piacának – helyzete. De így alakult, ezen kár bánkódni…

A 90-es évek eleje/közepe óta az AMIGA egy elég érdekes ‘halott’… Mert az a kb. 2.000.000 felhasználó (akik aktívan használják a gépüket) kialakított egy olyan ‘community’-t ami azóta is párját ritkítja! Az AMIGA egy olyan számítógép, amely architektúráját tekintve még ma is igen jónak mondható, viszont nem rendelkezik semmiféle fejlesztéssel, nincsenek ‘nagy’ cégek akik igazán sok pénzből igazán nagy software-eket írnának, az anyacég (Amiga International) az operációs rendszer licensz-jogainak eladásán kívül semmire nem képes! Ennek teljesen ellentmondani látszik a valóság, amely szerint a világ LEGNAGYOBB rendezett software archívuma az AmiNet (egy olyan Internet-es mirror site-rendszer, ahol kizárólag AMIGA-s software-ek vannak – http://www.uni-paderborn.de/aminet/) amely kb. másfél havonta megjelenteti a legújabb 640 megabyte-nyi (tömörítve természetesen) software-t CD-n, 1997 végén megjelentek az első multi-processzoros (68k+PowerPC) bővítőkártyák, és létezik már 3Dfx szerű (Permedia2 chip-pel!) videokártya is!

Ez az úgynevezett PowerUP project, amit a phase5 nevű német cég indított útjára néhány évvel ezelőtt. Erről a cégről azt érdemes tudni, hogy elképesztő technikai megoldásokkal, – és a vásárlók legnagyobb örömére – szinte kifogástalan minőségű (a pc-s világban elképzelhetetlenül megbízható) kártyákat készít. Ráadásul a minőség/teljesítmény/ár viszony egy nyugati fizetésű AMIGA tulajdonosnak előnyösebbnek tűnhet, mint ha egy pc-t, vagy egy Macintosh-t vásárol.

A PowerUP project első lépése a multiprocesszoros kártya (BlizzardPPC, és CyberStormPPC) megjelenése volt a múlt év végén. A második állomás a nyár elején kibocsátott CyberVisionPPC, és az ősszel piacra kerülő BVisionPPC grafikus kártyák megjelenése. Ezen grafikus kártyák közvetlenül a processzorkártya saját buszára csatlakoznak, ami lehetővé teszi a jelenleg csúcsnak számító 100MHz-es buszsebességnek akár a két, háromszorosát is! A grafikus kártyákban a 3D Labs cég PermediaII-es chip-je, és egy ehhez illő RAMDAC található. A minimális kiépítés 4MB grafikus memória, de a CyberVisionPPC-ket 8MB RAM alatt nem gyártják. A phase5 PowerUP project-je jelenti a legvalósabb AMIGA-s fejlesztést manapság.

Ha hihetünk a hivatalos bejelentésnek, az Amiga Inc., és a Gateway2000 (a mostani tulajdonos!) még idén meg fog jelentetni egy Intel alapú ‘fejlesztői kit-et’ amin az új operációs rendszer (1998: v4.5, 1999: v5.0) és a hozzá tartozó kiegészítő software-ek készülnek majd el. Az új AmigaOS kernel-e a BeOS-hez hasonló rendszert fogja alkalmazni, grafikus felülete – a nemhivatalos hírek szerint – teljesen 3D-ben engedi pakolni az ikonokat… (ellentétben a mai operációs rendszerek grafikus felületével!) A megrögzött AMIGA tulajdonosokat megnyugtatandó, a Gateway2000-nél hivatalosan is bejelentették, hogy CSAK a developer-kit lesz Intel alapú, az új AMIGA NEM! Egy jelenleg még igen nagy titokban tartott ‘szuperprocesszor’ fogja az ùj gép szívét dobogtatni, és ellátni az olyan apró feladatokat, mint a 3D grafika, DSP, DVD, modem, ethernet, stb. (Itt szóba került az AltiVec technológiára épülő G4-es processzor is amelyet a Motorola fog hamarosan piacra dobni!)

Az AMIGA hazai helyzete már közel sem olyan rózsás… Létezik ugyan két rendszeresen megjelenő papír újság (az AMIGAonly – http://AMIGAonly.ahol.com, és az AmigaRulez!) és néhány lemezújság, de a magyarországi AMIGA-s piac elenyészően kicsi a pécéshez képest. Néhány száz igazi megszállott, és még talán egy-két ezer ‘hétvégi amigás’ alkotja a hazai community-t. Noha a kábeltévék jelentős része még mindig AMIGA-val dolgozik, és néhány játékkonzolt gyártó/összeszerelő cégecske is előszeretettel épít ilyen gépeket a nagy dobozba, egyetlen software-rel, vagy hardware-rel kereskedő cégnek sem nyújthat megélhetést ez a platform Magyarországon. Azért két cég létezik, ahol a tulajdonosok folyamatosan biztosítják a honi community-nek az utánpótlást…

Léteznek AMIGA klubok is Magyarországon, és időnként megrendezésre kerül egy-egy ‘pc-free’ számítógépes party is (AMIGAnica HUNgarica).

Végezetül egy szubjektív vélemény. Az aktív AMIGA tulajdonosok jelentős része nem azért vált fanatikussá, mert csak az AMIGA-t ismeri, hanem azért mert ismeri a ‘másik’ oldalt! Nagyon sokan rendszergazdák pc-s, Mac rendszereken, Novell, Microsoft mérnökök, UNIX guruk, vagy éppen befolyásos tisztviselők. A közös bennük, hogy szükségük van egy ALTERNATÍVÁRA, mert látják a mindennapi munkájukban a jelen számítástechnikáját. Vagyis inkább a világot egyre inkább hatalmába kerítő egységesítést (más szóval monopolizációt) és otthon nem kérnek ebből. Otthon nyugalomra, önzetlenségre, megbízhatóságra vágyik az ember, és ha már a számítástechnika rabszolgájává vált, szeretné élete (gépi) párját is ilyennek tudni.

És az AMIGA képes ezt nyújtani… Nekünk biztosan…

LouiSe

ao-workbench.JPG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *