CIB – Szimba

Van egy mese, aminek a “főszereplője egy fiatal oroszlán, Szimba, aki az afrikai szavannákon megtanulja, hol a helye az „élet körforgásában”, mialatt számos akadállyal megküzd”…

Nos ez a szegény fiatal oroszlán – miközben tanulgatja az élet körforgását, meg keresi a helyét – abba a helyzetbe került, hogy elolvasta a CIB Bank levelét, amelyben közölték vele, hogy a bankszámlájának eddig 6, majd 4 százalékos kamata 1%-ra csökkent. Mindezt egy olyan 2011. szeptember 9-én kézbesített, illetve 2011. augusztus 31 könyvelési értéknapú adatokat tartalmazó levélben, amelynek a végén a következő olvasható:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a CIB Banknál vezetett Szia Szimba Megtakarítási Számlák kamata a következők szerint változik: 2011. június 1-ei hatállyal csökken a látra szóló kamata.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben Ön a módosítás hatálybalépése előtt a bankot nem tájékoztatja arról, hogy a módosítást nem fogadja el, és hogy felmondja a bankkal kötött szerződést, úgy a bank a módosítást Ön által elfogadottnak tekinti. A Módosítás hatályba lépése előtti napig Ön jogosult a keretszerződés azonnali díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentes, írásbeli felmondására.

Hát ezen a kis oroszlán csak vakargatja a fejét, mert egyrészről a jelentős – “Megtakarítási Számla” – kamatcsökkentést nem érti, másrészről pedig időgép hiányában képtelen a júniusban hatályba lépett, majd augusztusban tudomására jutott változás el-nem-fogadásáról írásban nyilatkozni. Persze nem esik kétségbe, hanem szépen megfogalmaz és gyorsan eljuttat a bankhoz egy dolgozatot, melyben leírja, hogy a bank jövőbeli bármilyen szerződésmódosítását nem tudja elfogadni és kéri a szerződés megszüntetését ez alapján.

Tisztelettel: a kis oroszlán.

p.s.: A bank viszont bizonyára nem ért valamit ebből a világból, mert szerinte ő “magas kamatot” – ami a tizedszázalékos folyószámlákhoz képest még igaznak is mondható, de akkor ne hívjuk ezt megtakarítási számlának, mert átverjük vele a gyerekeket – ad; mondjuk igaza is lehetne, ha svájci frankról lenne szó, de nekünk kicsit infláció-gazdagabb valutánk van…

p.s.: Azt hiszem ezt a banki terméket is a “mekdonácos” dolog viszi, elképzelhető, hogy anno’ mi is a matricákért választottuk, hiba volt. Mondjuk talán 1-2 matrica volt amit “kaptunk” a számla mellé, mást nem – hamar érdektelenségbe fulladt a dolog szerencsére. Inkább arra kell megtanítani a kölyköket, hogy az ilyen átveréseket vegyék észre és lehetőség szerint kerüljék el valahogy, erre jó lesz ez a sztori is mindenképpen.

p.s.: Vélelmezem, hogy a bank ezt a termékét meg kívánja szüntetni, hiszen folyamatosan csökkenti a kamatot, amivel az ügyfeleket ez irányba tudja terelni. Ehhez kapcsolódó dokumentum: Szia_Szimba_20110915.pdf
A megszüntetés első lépéseként érdemes a számláról kivenni a pénzt: “A Törvényes Képviselő a Szia Szimba Megtakarítási Számla felett a Szia Szimba Megtakarítási Számla pozitív egyenlege erejéig, maximum a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997 (IX./10) Kormányrendelet 25.§ (1) bekezdés i) pontjában meghatározott, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hétszeresét meghaladó összeg, mely pontosan 199 500 Ft, erejéig rendelkezhet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *