CMIS: Content Management Interoperability Services

2008 őszén – pontosabban szeptember tizedikén – megszületett végre egy draft, ami úgy kellett már a dokumentum kezeléssel foglalkozó fejlesztőknek, mint egy falat kenyér.

Ez a CMIS draft egy ezeréves hiányt pótolva, a dokumentum kezelő rendszerek közötti átjárhatóságot (tudományosabban interoperábilitást) írja le egy XML nyelvű protokoll segítségével. A kezdeményezéshez már csatlakozott az IBM, a Microsoft, az Oracle, az SAP és az EMC is, továbbá a kisebbek közül az Alfresco és az Open Text és várhatóan majd az Adobe is megteszi ezt hamarosan.

A bejelentésben az szerepel, hogy az ECM (Enterprise Content Management) rendszerek készítői a WEB-es alkalmazások számára egy közös kommunikációs platformot dolgoznak ki majd átadják szabványosításra az OASIS-nak (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). A munka 2006 végén kezdődött és két év alatt – ismerve ezen nagy cégek mozgási sebességét ez igen rövid időnek mondható – sikerült eljutni egy publikus minta (draft) verzióig.

Ha az ígéretek valóra válnak és 2010-ig ezek a gyártók megvalósítják és piacra dobják saját rendszereikhez a CMIS interfészeket, egy új lehetőség nyílik meg azok számára is, akik eddig ECM backend-ekre épülő alkalmazásokat készítettek.

A CMIS protokollt SOA környezetben használva az általános csatoló felületen keresztül az alkalmazások számára transzparens dokumentum tárolók jöhetnek létre, akárcsak egy file-rendszerben. A server és desktop alkalmazások sem tudnak arról, hogy milyen háttértároló és milyen file-rendszer (HFS+, NTFS, FAT32, XFS, EXTFS) biztosítja számukra az állományokhoz való hozzáférést, egyszerűen az erre hivatott protokollt használva tudnak hozzáférni az adatokhoz.

Úgy tűnik a ECM iparban a nyolcvanas évektől használt SQL nyelv ideje lejárt és a Web 2.0 került felülre, azaz a bináris protokollok helyett a szószátyár (XML) protokollok jönnek. Ha az AJAX rendszerek utóbbi időkben tapasztalható térnyerését vizsgáljuk – ami ebben a szektorban is érezhető a platform függő alkalmazások kárára – logikus lépésnek tűnik az XML kommunikáció bevezetése.

ExtAlf CMIS

Talán a kommunikációnál sokkal érdekesebb kérdés az, hogy a CMIS megadja-e majd annak a lehetőségét is, hogy az authentikációs rendszerek is transzparenssé váljanak az ECM rendszereken belül. Akiket jelenleg is érint ez a kérdés azok tudják mit jelent ez…

Személy szerint azért tartom fontosnak ezt a lépést az ECM gyártók részéről, mert így az “independent software vendors” néven emlegetett, független szoftver gyártók és az ő ügyfeleik szabadon választhatnak dokumentum kezelő rendszert, se a fejlesztésben, se a beszerzésben nem kell egy rendszer mellett kikötniük. Mivel az utóbbi időben komoly tapasztalatokat szereztem az Alfresco-val, kezdem megismerni annak hiányosságait, érzékenyen érint ez a kérdés.

Mi történik akkor, ha egyszer csak rájövünk, hogy mégsem ilyen lovat akartunk, gyenge a support, vacak a kód, instabil, lassú, vagy az egyik ügyfelünk zárkózik el ettől a technológiától?

Mivel a fejlesztőink által készített applikáció nagyon szorosan Alfresco függő, igen költséges lesz a váltás, az új rendszer megismeréséhez szükséges hosszú időről nem is beszélve. Ha lehet, egy “B” terv lehetőségét meghagynám magunknak, azaz ha lehet használjunk olyan protokollt és tervezzük meg úgy az alkalmazásunkat, hogy leválasztható legyen az ECM rendszerről és választhassunk másikat, ha úgy hozza az igény. A CMIS ezt a lehetőséget adja meg nekünk, földi halandóknak – a nagyoknak meg hagyjuk meg az ügyfelekért folytatott harc és a profit jelentős részét…

CMIS specifikáció: ftp://ftp.software.ibm.com/software/data/ECM/content/cmis.zip

EMC: http://www.emc.com/about/news/press/2008/091008-smr-content-management-interoperability-services.htm

IBM: http://www-01.ibm.com/software/data/content-management/cm-interoperablity-services.html

Microsoft: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=127855

Alfresco: http://wiki.alfresco.com/wiki/CMIS

BroadBit CMIS: http://broadbit.hu/kompetencia/cmis/

ExtAlf -> ExtCMIS:
ExtAlf / ExtCMIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *