Compaq Presario CQ56 – Linux

Úgy alakult, hogy egy ilyen masina került a kezem ügyébe, azzal a céllal, hogy repülőgép-vezetői ismeretek nélkül is, egyszerű otthoni használatra alkalmas, internet böngésző és szövegszerkesztő rendszer legyen belőle.

Gyárilag Novel/Suse Linux Enterprise Desktop 11-el érkezik a gép, aminek a jól ismert kusza, Windows-alike (Gnome/KDE/akármicsoda) felülete szerintem 2011-ben nem otthoni felhasználóknak való, főleg nem 50 felettieknek. A Windows is kizárásra került, egyrészt mert illegal, másrészt mert nem szerettem volna az ahhoz tartozó support-nyűgöket a nyakamba venni – így maradt a gyerkőcöknél is jól bevált Unity, alatta egy Ubuntuval. Véleményem szerint ez az a felület, amivel nagyinak és huginak is oda lehet adni egy masinát.

A cserebere nem indult egyszerűen, ugyanis a 11.04-es verzió olyan szép fagyásokat produkált felváltva a wifi, a touchpad es a videókártya miatt, amihez foghatót rég nem láttam. Kizárásos alapon maradt a 11.10 beta és láss csodát, a 3.x-es kernelre épülő képződmény – minden frissítését ráhúzva – varázslatot tett a vassal. A boot idő kb. 6-7 másodperc, gyors mint a villám, működik a wifi, a kétujjas scroll, a 3D, a funkció billentyűk és még a sleep is. Amint kijön a stable verzió a cuccból még rávarázsolom és remélem nem lesz több tennivaló vele pár évig…

Update #1: A beta2 nem várt instabilitást hozott, eddig két kernel pánikot sikerült összehozni a wifi kártya driver-ének, illetve sikerült a touchpad-ot újra használhatatlanná tenni.

Update #2: Az Oneiric Ocelot final verzióra frissítve eltűnt a beta2-vel kapott instabilitás, újra rendesen megy a vas.

Update #3: Az Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) is kiválóan fut a vason.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *