Csöves és tranyós

Tegnap összeeresztettünk egy Luxman L-210 Duo erősítőt és egy Bozó (APX100) gyártmányú csöves szerkentyűt, hangteszt gyanánt. A hangforrás egy Thomson Scenium DTH460 digitális szutyok volt, illetve a sugárzásról két Pioneer S-LC1-es hangfal gondoskodott. Nagyjából az lett az eredmény amit vártunk, a csöves erősítő – eltekintve a nagyon idegesítő alap brummtól – érezhetően életszerűbb hangot produkált, sőt míg Bozó az elején leszarozta az LC1-et, a végén már “nem is olyan szar” jelzőt ragasztott rá. :)

Kis hangerőnél nem volt érezhető különbség, viszont mikor elkezdett élni a hangfal akkor a két hangkép között kb. akkora volt a különbség, mint egy analóg és egy digitális lemez hangzása között.

Számomra a konklúzió, ez a Luxman és LC1 kombó teljesen jó a tranzisztoros világban, főleg, hogy az egész kóceráj kevesebb mint 60.000 Ft-ba került. Egy brumm nélküli csöves erősítőt elfogadnék, de csak akkor, ha a zene hallgatáshoz mindig garantálható egy visszhangmentes szoba és teljes csönd a környezettől, más esetben lényegtelen, hogy tranzisztoros (audiophile) a cucc, vagy csöves. Persze ez az én véleményem, ha valaki vájtfülűbb, az alkosson magának jobbat. :)

apx100_kulso0.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *