Developer site engine

Készítettem egy komplett, a fejlesztést segítő engine-t, a működő mirror-ja itt található: http://amiga.sourceforge.net/amigadevhelp/

Egy új Amigás fejlesztői site

Nemrégiben ezen sorok írója a www.php.net tanulmányozása közben megkérdezte önmagától hogy vajon miért nem készült még egy olyan site, amely összefogja az amigás fejlesztői információkat, fórumot ad a programozóknak, letölthető példaprogramokkal segíti a fejlesztőket. A kérdést egy egyszerű válasz követte; csinálni kell egyet, nem az okokat keresni. Néhány nap alatt el is készült egy site engine, amely remélhetőleg sokakat vonz majd, és információkkal feltöltve minden amigás fejlesztőnek tud segíteni ennek a brilliáns operációs rendszernek a minél jobb megismeréséhez és kihasználásához. Csoportokba vannak rendezve az egyes programnyelvek, API-k, felületetek. A csoportokon belül függvényekre van bontva az adatbázis, minden egyes függvényhez külön fórum illetve példaprogram gyűjtemény tartozik, a kereső rendszer képes töredékszóra illetve valamilyen szintig hasonlóságra is keresni, kereszthivatkozásokat tud megjeleníteni az egyes csoportok függvényei között, valós időben analizálja a megjelenítendő szöveget, és a már adatbázisban lévő függvényekre automatikusan hivatkozást készít, stb. Jelenleg 10 csoportban közel 6000 függvény leírása és többszáz példaprogram van az adatbázisban.

http://dev.amiga.tm

Nemrégiben említést tettünk a hazai fejlesztésú és karbantartású Amiga fejlesztői site létrejöttéről, most ismét történt vele kapcsolatban egy-két említésre méltó dolog. Elõször is a hazai amiga.hu domain-ba is integrálva lett (http://dev.amiga.hu) köszönet érte a domain bejegyzőinek illetve karbantartóinak. Továbbá Rajnai – Rachy – Álmosnak köszönhetően két új csoport is bekerült a rendszerbe, a Warp3D – mint a PowerPC-s amigák első számú kernele – és az AHI, mint az egyetlen széles körben elfogadott amigás hardware független audio rendszer. Mindkét csoport tartalmazza a fejlesztéshez szükséges összes információt. A fejlesztői site egy új résszel bővült, file archívumot kapott, ahol a programozáshoz kapcsolódó anyagok kapnak helyet, úgy mint fordítók, interpreterek, debuggerek, GUI szerkesztők, editorok, teljes dokumentációk, és hardfile-ok. Ez utóbbiból az 1.5-ös is kiadásra került, megkönnyítendő az UAE-n vagy Amithlon-on fejlesztõk dolgát. Ezen hardfile letöltésével minden olyan programhoz hozzájuthat a fejleszteni vágyó amigás amellyel fordíthat, debug-olhat, szerkeszthet, konvertálhat, egy teljes feljesztői dokumentáció és POSIX környezet is segíti az indulásban. Jelenleg Assembly és C nyelv van a támogatottak listáján, de az igen aktív D community unszolására hamarosan ez a fordító is belekerül a csomagba.

For those who are using WinUAE or who wish to download a complete development setup, LouiSe’s GCC Environment may be a good place to start. Although LouiSe no longer maintains this environment it is still the quickest and easiest solution to begin programming on the Amiga. If you’re new to Amiga programming and don’t already have a compiler, I recommend that you download and install LouiSe’s development environment. An archive of LouiSe’s excellent Amiga developer’s web site is available with loads of useful information for any Amiga programmer. The development environment is linked to at the top of the page, just below the banner ad and is available as a hardfile for use with WinUAE or as an archive for installation on a native Amiga. This environment includes a compiler, assembler, editor, and everything else you need to begin programming.

NOTE: If you’re using the WinUAE hardfile with LouiSe’s development environment, you should make it the primary boot partition and create a second partition for your work since the original hardfile does not contain a great deal of extra space.

amidev.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *