Expert-answer

Az alap feltevés szerint a jól feltett kérdésre adott jó válasz értéke pénzben is kifejezhető.

Jelen korunkban az Internetes keresők (Google, Yahoo, etc.) minden eddiginél gyorsabb hozzáférést engednek a világ egyre növekvő tartalmú és méretű információs tudástáraihoz. Ezt nap mint nap tapasztaljuk és természetesen azt is, hogy ezek a keresők nem tudnak minden kérdésünkre választ adni, sok esetben akkor sem, ha fel tudjuk tenni a jó kérdést. Egyszerűen azért, mert az adott témában ez a fajta mesterséges intelligencia még nem tud kutatni és nem tudja kiválasztani a keresésnek megfelelő, esetenként absztrakt tartalmat.

Az ember viszont ki tudja, még akkor is, ha a kérdés egy általános kereső számára nem is érthető, nem is fordítható le kulcsszavakra. Gondoljunk csak egy olyan egyszerű kérdésre, hogy vegyek-e MOL részvényt, vagy Eurót a jövő héten – a kérdésre adott választól függően milliókat kereshetek és milliókat bukhatok is, tehát a válasz nagyon értékes. Az ilyen kérdésekre pedig van jó válasz, hiszen sokan keresnek ezekkel a tranzakciókal milliókat, persze sokan buknak is kisebb-nagyobb tételeket.

Az ötletem egy olyan interfész elkészítése, ahol az egyes entitások (kérdező, kiválasztó, válaszoló) egy informatikai rendszerben kapcsolódnának össze, ráadásul névtelenül. Mivel ez a fajta tudás érték, ezt egy pénzügyi rendszerbe kell foglalni, ahol a kérdező fizet a jó válaszért – természetesen nem közvetlenül – a válaszoló(k)nak. A pénzügyi modell hasonlóan működne, mint a Google AdWords, vagy AdSense szolgáltatásaiban.

Ehhez sok-sok szakértőre (válaszoló) van szükség, akiket megfelelően szervezett és struktúrált csoportokba foglalva a kiválasztó számára lehetővé válik egy kérdés megfogalmazásának céljából akár több válaszoló kiválasztása és a válaszok összevetése, majd továbbítása a kérdező felé.

A szakértők regisztrálása (válaszoló)

A szakértők regisztrálása a rendszer egyik kulcspontja, ugyanis ha nincs meg a megfelelő számú és szakértelmű válaszoló, nem lehet értékesíteni tudást, hiszen a kérdezőknek olyan válaszokat kell adni, ami számukra értéket teremt és amiért tudnak fizetni. A regisztráció során kerül besorolásra a válaszoló a megfelelő szakértelem kategóriába, beállításra kerül, hogy szöveges vagy szóbeli (hang) választ is tud adni, illetve milyen nyelveken képes mindezekre. A válaszoló a saját válaszainak árát és a rendelkezésre állását is be kell hogy állítsa, hiszen kalkulálni kell a kérdésre adott válasz idejével is, akár ennek a díjszabásba illesztésével is. Végső lépésként kvalifikációra kerül sor, ami a beállított adatok ellenőrzését jelenti más – már kvalifikáción átesett – szakértő által.

Register expert

A kérdés (kérdező)

A rendszerben a kérdező az, aki fizet a szolgáltatásért és szintén a kérdező az, aki csak akkor fizet, ha egyszerűen felteheti a kérdését, jó választ kap és gyorsan megkapja a számára értéket képviselő választ. Ezért egy rendkívül egyszerű felületet kell neki biztosítani a kérdés feltevéshez, amelyen meg kell adnia, hogy milyen témában kérdez, mikorra kell a válasznak megérkeznie és mennyit fizetne a jó válaszért. Maga a kérdés feltevésének módja is kritikus, hiszen a tapasztalatok szerint az emberek nagy része nem képes írásban jól megfogalmazni amit szeretne, így lehetőséget kell biztosítani számára, hogy szóban tegye fel a kérdését. (erre már megvannak a technológiák, akár WEB-es felületen is lehet hangot rögzíteni) Ugyanígy lehetőséget kell biztosítani a szóbeli (audio stream) válaszadásra is.

I have a question

A kérdés megválaszolása (kiválasztó)

A kérdés megválaszolásának folyamata a már regisztrált és kvalifikáción átesett válaszolókon és a rendszeren belül feltett kérdéseken alapul. A kérdés témájának megfelelően kiválasztásra kerül több potenciális válaszoló – ennek száma függhet a kérdés felvitelekor a kérdező által meghatározott összegtől is – akik egymástól függetlenül megkapják a kérdést. A visszaérkező válaszok egy ellenőrzésen esnek át, ahol összehasonlításra kerülnek egymással. Ennek a metodikája külön kérdés, erre vagy meglévő tartalom összehasonlításra kifejlesztett mesterséges intelligenciát, vagy valami kulcsszavas mérést kell alkalmazni. Az ellenőrzés, összehasonlítás után megszületnek a jó és a rossz válaszok. A jónak ítélt válasz továbbításra kerül a kérdező felé, majd elfogadása esetén megtörténik a fizetés, amely összegből a válaszoló(k) és a kiválasztó részesedik. Ezzel párhuzamosan a jó választ adó(k) kvalifikációs értékei növekednek, a rossz választ adóké csökkennek.

Answering the question

Ha lenne a projektnek WEB oldala, ez lenne: www.expert-answer.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *