Ezt írtuk a Fókuszosoknak

Tisztelt Szilvia, Ádám és Éva!

Mindenek előtt szeretnénk megköszönni hogy jelen voltatok a rendezvényünkön és a műsor tematikai keretein belül tájékoztattátok a nagyérdeműt róla.

A dolog, amiért is ez a levél születik nem más, mint egy “elgondolkozás” végeredménye… Elgondolkoztunk azon, hogy valójában megtehetjük-e azt, hogy a kimagasló nézettségű műsorban elhangzó riportot egy másik aspektusból is elkészítsük, kiegészítve általunk fontosnak tartott gondolatokkal.

Persze ez abban az esetben ha a két végeredmény lényegesen mást fog jelenteni a nézőknek felveti a tények valamely irányba való elferdítését valamely készítő gárda részéről,és így akár a hitelesség is megkérdőjeleződhet. Ez viszont magával vonja a riport készítőinek – akiket mint magánember nagyon szimpatikusnak tartunk – illetve a munkájukat cenzúrázó csoport felelősségét is abban, hogy a felvett anyagból egy olyan végterméket adtak adásba amely nem biztos hogy megfelel a tényszerű tájékoztatás követelményeinek.

Amivel viszont talán túllőttünk a célon hogy “rejtett” vagyis kézben tartott kamerával olyan helyen készítettünk felvételeket, ahol nem lett volna szabad – bizonyos jogi kötöttségek miatt – illetve olyan személyeket vettünk fel akiket előre nem figyelmeztettünk a felvételről. Mert ugye a rejtett kamerás felvételekkel ez így szokott történni…

Miután kiderült a turpisság – amely a rejtőzködés kezdetleges módja miatt várható is volt -, egy jegyzőkönyvben rögzítettük, hogy a felvételek publikálása előtt az azon szereplő résztvevők beleegyezését meg fogjuk kérni, illetve ettől tesszük függővé a bemutatást.

Persze ennek nem is kellett volna megtörténni, ha az általunk javasolt felvétel megsemmisítést (a kazetta letörlését helyben) elvégezzük, de ezt a szereplő nem kérte… Ami tényleg korrekt volt tőle, és ez a viselkedés is hozzájárult ahhoz amit ebben a levélben deklarálni szeretnénk. Mi nem azok az emberek ellen irányítjuk a támadásunkat akik dolgoznak a felvételeken, vágnak, szerkesztenek, hanem a végtermék ellen, amely az emberek millióiban kelt érzelmeket olyan dolgok iránt amelyekről a média irányítói a saját szájuk íze szerint monda(t)nak azt amit akarnak. Jelen esetben egy underground kulturális rendezvényről kaptak olyan tájékoztatást – ami a műsor bulvár jellege miatt nem is kifogásolható túlságosan – miszerint ennek fénypontja egy számítógép megsemmisítése rituális körítéssel, noha valójában egy ilyen rendezvény csúcspontja mindig azoknak a munkáknak a versenyszerű bemutatója (compo) amiken egyes esetekben akár hónapokig is dolgoznak a rendezvény résztvevői. A “pécézúzás” 20 perce illetve a versenyek 3-4 órája, és a szakmai programok 4-5 órája azért jelent némi különbséget, és a rendezvény tematikájában is más-más a prioritása van ezeknek a történéseknek.

Ezt mi “kisemberek” nem tudjuk máshogy bemutatni, minthogy összehasonlítunk, és ugyanazon platformon dolgozunk (riport film) mint Ti.

Végeredményben az derült ki ebből a kis forgolódásból amit rendeztünk, hogy vannak nagyon profi és szimpatikus emberek, akik dolgoznak éjt nappallá téve, megcsinálják a filmet, lemegy adásba, és a néző azt kapja amit vár… Vagyis botrányt, egyszerű, jól követhető előadásmódban felejthető adatokkal… Ezen mi minden bizonnyal nem tudunk változtatni, bár szeretnénk, de ha maga a fogyasztó nem igényli a dolgot, hát minek erőltessük? A magunk kis underground “fyanica” világában ordibálunk,szidunk, égetünk, támadunk és talán ettől egy picit jobban érezzük magunkat… És örülünk hogy megismerhettünk Titeket, akiket a levél címzettjeként megjelöltünk,és reméljük nem kell többet átélnetek azt, amit a mi kis játékunkban csináltunk veletek, vagyis hogy megpróbáltunk Titeket beállítani úgy, mint az általunk elítélt média megtestesítőit, noha egyáltalán nem Ti vagytok azok akiket be kell mutatnunk! Ezért javasoljuk, hogy dobjunk spongyát a dologra, a készülő filmben nem fog szerepelni a stáb egy tagja sem, sőt utalást sem teszünk az esetre… Legközelebbi akciónkban megpróbálunk egy kicsit mélyebbre menni, oda ahol valójában a problémák gyökerei rejteznek, és nem a felszíni vizet tesszük zavarossá…

És abban, hogy így döntöttünk kizárólag az játszott szerepet hogy megismertünk Titeket, és Ti pont úgy viselkedtetek, mint ahogy mi tettük volna ugyanabban az esetben, vagy talán még egy kicsit emberribben is…

Detox (http://www.detox.hu) és LouiSe (http://louise.amiga.hu)

a fYaNICA TV munkatársai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *