PowerBook G4 – A fémdobozba zárt másvilág!

Az Apple gépek nagyon sokáig egyfajta másságot jelképeztek, árfekvésük jelentősen a PC piac fölött volt keresendő. Az operációs rendszerük húsz éven keresztül kerülte a valódi multitasking látszatát is, viszont irodai munkára, DTP-re – a klasszikus MacOS-t használók szerint – azóta se sikerült megbízhatóbb, egyszerűbben kezelhető platformot létrehozni.

Az ezredforduló, és Steve Jobs visszatérése az Apple-höz viszont egy új korszakot nyitott az operációs rendszer történetében is. Az Apple rájött, hogy óriási szabad erőforrások szunnyadnak a kialakult szabad szoftverek és operációs rendszerek fejlesztőiben, amit eddig egy nagy cég sem aknázott ki. Egy olyan megoldást álmodtak meg amely ötvözi a legkorszerűbb megjelenést, az egyszerű használatot, és a megfelelő program ellátottságot biztosító környezetet a nyílt forráskódú alapokra épülő, biztonságos és megbízható UNIX alapokon álló operációs rendszerrel.

Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a fejlesztést egy nyílt és egy zárt csomagra bontották, az előbbi a Darwin névre hallgató BSD klón, amely egy nyílt forráskódú operációs rendszer, míg az utóbbi az Apple zárt technológiáján alapuló grafikus felület, és a hozzá kapcsolódó, licensz köteles alkotórészek.

A Darwin biztosítja a MacOS X legalsó rétegét, beleértve a kernelt, a memória, task, hálózat, file-rendszer, jogosultság és erőforrás kezelést. Ezt ráadásul úgy teszi hogy erről a klasszikus MacOS-hez szokott felhasználó lehet hogy egész életében nem fog tudomást venni, hiszen nem lát fekete képernyőn megjelenő érthetetlen üzeneteket a boot folyamán, nem kell a Linux-ok grafikus rendszerein megszokott váratlan dolgokra felkészülnie, nem kell tudnia semmit a file-rendszerek vagy partíciók becsatolásáról, stb. A rendszer egyszerűen csak működik! Talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a MacOS X a legjobb kereskedelmi Linux/BSD klón, azzal a megkötéssel hogy Apple gép kell a futtatásához.

Találkozás…

A cikk megírásának apropóját egy PowerBook G4 notebook adja, amely a jelenleg kapható leggyorsabb, legtöbb extrával szerelt típus. Nem tartozik a minden sarki boltban kapható csoportba, és nem tartozik a legolcsóbb gépek közé sem, hiszen ára csak a Sony felső kategóriás gépeivel említhető egy lapon. Viszont hogy senkinek ne szegjük kedvét már így a cikk legelején, fontos megjegyezni, hogy ez a felső kategória, az Apple idén bevezetett árképzésének köszönhetően viszont megjelentek az új iBook típusok is a kínálatban amelyek esetenként a PC notebook-ok árai alatt kerülnek piacra, 300.000 Ft alatti árakon.

powerbook_g4-1

A találkozás az ember és a gép között egy fekete doboz felnyitásával kezdődik, amelynek oldalán a benne rejtőzködő termék oldal és felülnézeti képe díszeleg. A külsőségekből is sejthető hogy nem egy hagyományos tárgy rejtőzik a dobozban, az Apple dizájnért felelős szakemberei rendkívül alapos munkát végeztek, erre majd több helyen is próbálunk rávilágítani a cikkben.

A viszonylag testes dobozban egy felettébb karcsú, és PC-s szemnek szokatlan oldalarányú, ezüstösen csillogó képződmény a PowerBook.

Első élmény a dobozból való kivétel után – köszönhetően az évszak adta alacsony külső hőmérsékletnek amely a szállítás során “beszivárgott” a doboz belsejébe is – hogy a gép jéghideg, fémes tapintású és mégis nagyon könnyű! A PowerBook ezen verziója ugyanis a Titanium borítás helyett alumínium borítást kapott, aminek a szépségén és tartósságán túl néhány perccel az üzembe helyezés után megállapítottuk egy komoly hátrányosságát is, a beépített WLAN (AirPort) kártya jóval kisebb térerőt jelez mint a fémborítás nélküli iBook ugyanazon körülmények között.

Külcsíny

A PowerBook külső megjelenése arisztokratikus és futurisztikus egyben. Minden él lekerekítve, az illesztések kifogástalanok az alumínium és műanyag rétegek között.

A billentyűzet – amely sötétben halványan világít ha a gazdája úgy kívánja – és a touchpad műanyagból van, de színben és fénytörésben tökéletesen illeszkedik a körülötte terpeszkedő alumínium részekhez.

powerbook_g4-2

A billentyűzeten nincsenek “multimédia gombok”, két szokatlan gomb viszont mindenkinek fel fog tűnni, az egyik a “eject” azaz a CD/DVD kidobását szolgáló a másik pedig a “power”, a gép be- illetve kikapcsolására szolgáló gombok. Mindkettő a technikában megszokott, szabványos jelöléssel ellátva.

A billentyűzet melletti két oldalon, mintegy 3-3 cm szélességben rejtették el a hangszórókat, a belső mikrofont és vélhetőleg a külső fény mennyiségét érzékelő diódát is. Ez utóbbi szenzor ad lehetőséget az automatikus fényerő állításra, mind a monitor mind a billentyűzet tekintetében.

A gép a három kapható méret közül a középső kiadás, 15”-es képátlóval és 16:10 képaránnyal rendelkező TFT kijelzőt kapta. A kijelző keretében foglal helyet a vezeték nélküli hálózati (WLAN) eszköz antennája.

A géphez adott tápegység is említést érdemel, hiszen azon túl hogy a gépbe dugható csatlakozója külön színnel jelzi, hogy töltés alatt vagy feltöltött állapotban van-e az akkumulátor, a konnektorba kerülő részére rákerült két fül amely a fölösleges kábel feltekercselését teszi lehetővé. Szállításkor ugyanezen fehér dobozkára feltekert kábel egy apró rögzítő csipesszel feledteti a megszokott csomózást, gumizást. A PowerBook és iBook akkumulátorok a gép bekapcsolása nélkül is képesek közölni töltöttségi szintjüket, a rajtuk található gomb megnyomásával egy LED sor mutatja az értéket.

A PowerBook és az iBook között a leglátványosabb különbség a külső portok száma.

A PowerBook-on található PCMCIA bővítő port, és DVI és Svideo kimenetek külső megjelenítők számára ami az iBook modellekről hiányzik. Viszont a Firewire, USB, modem, audio in/out és ethernet csatlakozás minden típuson megtalálható. Ugyanígy a belülre került AirPort is amely a vezeték nélküli hálózatokhoz való egyszerű csatlakozás lehetőségét biztosítja. A PowerBook belső Bluetooth kártyát is kapott, ezt a többi modellen olcsó külső, USB-s adapterrel lehet megoldani.

Az optikai meghajtó kialakítása is az egyszerűség és az elegancia jegyében történt, nincs tálca a lemezekhez, a slot-loading résbe kell a gép elején behelyezni a CD-t vagy DVD-t.

Az olcsóbb gépekben Combo drive van, amely CD író és DVD olvasó egyben, míg a drágábbakban SuperDrive, amely DVD írásra is alkalmas.

powerbook_g4-3

Belbecs

A gép bekapcsolása után – bár a forgalmazó már installált állapotban szállította házhoz a gépet – nekifogtunk a rendszer saját felrakásához.
A dobozban található 2 darab DVD-n egészen elképesztő programválaszték rejtőzött el, az operációs rendszeren túl DVD szerkesztő, videó vágó, zene szerkesztő, grafikai és fotó kezelő, irodai szoftverek és fejlesztő eszközök is benne vannak a gép árában.

A MacOS X Panther telepítése 20 percet vett igénybe, az internetes frissítés is ugyanennyit rabolt el az időnkből amit háromszori újraindítás is tetőzött. A fent említett extra programok telepítésével és beállítgatásával körülbelül másfél órára nőtt a teljes telepítésre fordított idő. Viszont ennyi idő alatt – általános titkárnői felkészültséget igénylő számítástechnikai ismeret kellett az installációhoz – egy naprakész operációs rendszert kapott a PowerBook, amelyben minden hardware eszköz működött a hálózattól kezdve, a DVD írón át a külső nyomtatók és szkennerek használatáig.

Az operációs rendszer – amelynek tervezésekor egyesek szerint a Feng Shui elméletet is figyelembe vették – megjelenésére az egyértelműség és az elegancia jellemző leginkább. Az elegancia nagyon feltűnő, főleg ha előtte a sokáig Linux vagy Windows felületet nézett az ember.

Az ablakok felső része lekerekített, az aktív ablakok nagyobb árnyékot vetnek mint az inaktívak, a betűtípusok rendkívül szépen kerülnek megjelenítésre a programokon belül, oda nem illő pixelek sehol nem látszanak. Az ikonok rendkívül szépek, 32 bites alfás árnyékolás és átlátszóságot biztosít számukra az Aqua névre keresztelt grafikus rendszer és a Quartz alrendszer, amely maximálisan kihasználja a korszerű grafikus kártyák OpenGL támogatását.

A rendszer minden porcikájára az átgondoltság jellemző, egy kezdő MacOS X használó számára jó tanács, hogy ha valamire nem talál megoldást, csukja be a szemét, gondoljon arra, hogy a keresett gombnak hol kéne lennie logikusan, és csodák csodájára ott is lesz! Ez főleg más operációs rendszerekről váltó felhasználókra érvényes, aki még sosem használt számítógépet annak a logikus felépítés természetes lesz.

Szépségbe zárt szörnyeteg!

Eddig a gép paramétereiről még csak említést sem tettünk, mert szerencsére – ellentétben más platformokkal – erre nem is gondol a felhasználó, mert nem érzi hogy törődnie kellene azzal hogy hány gigahertz meg gigaflops dolgozik alatta. Az operációs rendszer és a futó programok azonnal reagálnak, nincs a “kattintok, majd darál a winchester és nemsoká történik is valami” effektus, még akkor sem, ha a rendelkezésre álló memória kevés az működéshez és nagyüzemben kezdi el a rendszer a virtuális memóriát használni.

Ezt jó néhány iBook és Powerbook szemrevételezése után is merjük vállalni, bár szerintünk a lenyűgöző működéshez nem árt egy 600 Mhz-es processzor és 512 MB memória. A gyorsabb processzor csak a számításigényes feladatok miatt kellhet, az operációs rendszernek egy jó grafikus kártya elegendő hogy a processzor esetleges gyengeségét kompenzálja a megjelenítés során.

A cikk alanya, a PowerBook viszont nem szerénykedik, hiszen 1.5 Ghz-en pörgetett G4-est kapott CPU gyanánt. 167 Mhz-es belső rendszer busz, 2 GigaByte-ig bővíthető DDR memória és ATI Mobility Radeon 9700 grafikus kártya 128 MegaByte saját memóriával kényezteti a felhasználót.

A külvilág felől érkező ingerek fogadásáról a beépített WLAN kártya 802.11g – 54 Mbps – szabvány szerinti eszköz, a GigaBit ethernet felület, az 56K v.92 szabványú modem, az USB 2.0, a FireWire 800 és a mobil telefonok, PDA-k egyszerű csatolását lehetővé tévő Bluetooth csatoló gondoskodik.

A videó kimenetek közül az Svideo és a DVI is mint másodlagos megjelenítő dolgozik, tehát különböző képet tudunk kitenni például a TV vagy projektor képére és a PowerBook belső megjelenítésére is egy időben. Erre jó példa egy DVD lejátszása, amikor is a DVD film az Svideo kimeneten keresztül a gépre kötött TV készüléken megy, és ez nem befolyásolja a gépen történő munkavégzést, vagy éppen a prezentációval kapcsolatos műveleteket a belső monitoron, ugyanabban az időben.

Általános használat esetén a gép néma csendben teszi a dolgát, a winchester-nek hangja sem hallatszik, a belső hűtő ventilátor is csak akkor kapcsol be, ha nagy számítás igényű programot futtatunk. Levelezés, szövegszerkesztés, WEB oldalak nézegetésével, zene hallgatással vagy DVD nézéssel nem sikerült annyira megterhelnünk hogy akár egyszer is ventilátor zaja verje fel a szoba csendjét. Viszont DVD mastering vagy nagyobb projekt fordítása előhozza belőle a zúgást néhány perc után.

powerbook_g4-4

Alkalmazkodás

A MacOS X-hez adott alkalmazások mind-mind egy külön cikket érdemelnének, ezért erre csak felületesen térünk ki most. Az internet napi használatához elengedhetetlen WEB böngésző (Safari) és levelező program (Apple Mail) is belekerült a géphez adott csomagba, ugyanúgy mint a videokonferencia vagy szöveges chat megvalósítására alkalmas iChat AV is.

A manapság oly divatos “multimédiás” eszközök használatához is mellékelik a megfelelő interpretációkra alkalmas programokat, az iTunes a zenelejátszó, a GarageBand az otthoni zeneszerkesztő, az iPhoto a digitális kamerákkal készült fotók kezelője, az iMovie a házi videók szerkesztésére és az iDVD a DVD kiadás elkészítésére.
Az általánosságban használt hálózati protokollok alapból integrálásra kerültek az MacOS X-be, így 2 kattintással elérhető a Windows-os hálózat, egy távoli FTP szerver, vagy Apple szerverek. A hálózaton megosztott dokumentumok, nyomtatók, szkennerek és faxok kezelése is rendkívül egyszerű.

A fejlesztők számára teljes BSD alrendszer, és az Apple Xcode fejlesztő eszköze áll rendelkezésre, amely C/C++, ObjectiveC, Java nyelveket támogat.
A MacOS X beépített szerver funkciókkal is rendelkezik, opcionálisan bekapcsolható hogy WEB, FTP, file- vagy éppen Mail szerver is fusson a gépen.

Extrák

A MacOS X-ben található “extrák” felsorolása szintén egy szép hosszú cikkben férne csak el, így most kiemelünk néhány érdekességet.

Expose
(http://www.apple.com/macosx/features/expose/)

Ha a desktop-on már rengeteg ablak van, azok között igen nehézkes váltogatni. Ilyen esetben az Expose segítségével az F9, F10, F11 gombok megnyomásával három dolgot tehetünk:
1. az összes ablakot lekicsinyíti a rendszer akkorára hogy mind elférjen egymás mellett és így választhassunk közülük
2. az összes ablakot sötétebben jeleníti meg és a TAB gombbal mindig a következőt teszi előtérbe, világosan
3. eltünteti az összes ablakot a desktop-ról Ezen esetekben természetesen ha az egyik ablakban egy videó lejátszása megy, az tovább folytatódik kicsinyített vagy sötétített módban is, illetve az előbb említett funkciók hozzárendelhetők akár a desktop sarkába húzott pointer pozíciójához is!

Fast User Swithing
(http://www.apple.com/macosx/features/fastuserswitching/)

Ha egy adott gépet több felhasználó is használ, akkor az operációs rendszer lehetőséget ad arra hogy mindenki számára saját környezet kerüljön definiálásra. Ezt a Linux és Windows rendszereken is meg lehet oldani manapság, viszont a MacOS X hozzátesz ehhez egy kicsit azzal, hogy a virtuális asztalok között bármikor válhatunk anélkül hogy az egyes felhasználók által használt alkalmazásokból ki kéne lépni! Ezt ráadásul egy térbeli kocka lapjaival, annak forgatásával mutatja be a rendszer…

PDF dokumentumok létrehozása

Ennek is a legegyszerűbb módját találta meg az Apple fejlesztő gárdája, bármilyen szövegszerkesztő programban (például Microsoft Word-ben) létrehozzuk a kívánt dokumentumot, képekkel, szöveggel beszerkesztve, majd a Nyomtatás funkciót kiválasztva a “Save As PDF” gombra kattintva legyártja a szabványos PDF dokumentumot.

Képernyő mentés és nagyítás

A SHIFT_ALMA_3 gomb kombinációval a teljes képernyő tartalmat menti le egy PDF file-ba, míg a SHIFT_ALMA_4 esetén kivágható a mentésre szánt képernyő rész.
Az ALT_ALMA_8 kombináció aktiválja a kép nagyító funkciót, aminek erősségét az ALT_ALMA_+ és ALT_ALMA_- kombinációval lehet szabályozni.

Biztonságban

A számítógép használók legnagyobb félelme, hogy a gépen tárolt bizalmas adataikhoz illetéktelenek juthatnak, anélkül hogy nekik tudomásuk lenne róla. Ez történhet – vezetékes és vezeték nélküli – hálózaton keresztüli behatolással, vagy akár féregvírusok tevékenysége következtében is.
Ez utóbbi a MacOS X felhasználóit jelenleg nem érinti, eddig egyetlen vírust sem találtak ezen a platformon! A hálózaton keresztüli behatolás is komoly feladat elé állítja a betörőt, hiszen a BSD alrendszer, és a beépített tűzfal alap beállítás szerint is sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint például a Linux rendszerek.

A gépen tárolt adatok helyi védelmére is nyújt a MacOS X egy elegáns megoldást, amelyet File Vault-ra kereszteltek, és lényegében az adott felhasználó által használt file-ok való idejű, háttérben történő titkosítását jelenti. Így az ellopott gépről csak akkor lehet leszedni az adatokat, ha a tolvaj ismeri a felhasználó jelszavát, különben évmilliókig tartana a titkosított adatok visszafejtése.

Ajánló

Végül is akár fel is tehetnénk a kérdést hogy kinek is érdemes Apple gépre és MacOS X-re váltani? A magyarországi tapasztalat az, hogy elsősorban nem a Windows felhasználók váltanak, hanem azok akik eddig Linux vagy BSD platformon dolgoztak, fejlesztettek és ráuntak az állandó “rendszer faragásra”, és arra hogy a legapróbbnak tűnő feladatokra – mint például egy webkamera, nyomtató vagy szkenner használata – is órákig tartó, esetenként kernel fordítást is igénylő munkát kellett szánni.
Arról nem is beszélve hogy professzionális programok – videó vágás, DVD mastering, tördelés, stb. – eleddig csak elvétve jelentek meg Linuxra, így azokat vagy el kell felejteni vagy Windows-t kell használni az adott PC-n.

Utoljára talán érdemes megjegyezni – ahogy az Apple hirdetéseiben is szerepel – vannak PC-ről Apple-re váltók, szerencsére egyre többen, viszont önszántából Apple-ről PC-re váltó emberről eddig nem sokan hallottak…

Előnyök

• El lehet felejteni a vírusokat és vírusölőket!
• El lehet felejteni a naponta megjelenő biztonsági réseket!
• El lehet felejteni az állandó installációkat
• Gyors és megbízható operációs rendszer
• Elegáns külső (hardware) és belső (operációs rendszer)
• Kiváló software ellátottság minden téren
• Kiváló hálózati és helyi adatbiztonság
• Jó ár/teljesítmény mutató az iBook gépeknél
• Komplett BSD alrendszer, UNIX/POSIX kompatibilitás
• Nagyon jó, ingyenes fejlesztői eszközök, jó támogatottság
• A géphez adott software csomag mindent tartalmaz
• Minden alkalmazás tud PDF-be nyomtatni

Hátrányok

• Az Apple Terminal lassú az Xterm-hez képest
• Nincs jelenleg magyar verzió a MacOS X Panther-ből
• Nincs magyar verzió a Microsoft Office-ból
• A PowerBook gépek drágák
• A PowerBook G4 akkumulátora csak 2.5 óráig bírja
• Könnyen rá lehet szokni :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *