fYaNICA #6

Az idei második aktus is legördült, volt tömeg meg feeling – ahogy kell, és programok is dögivel. A fYaNICA lassan a pécé-zúzással azonosított mivoltából kivetkőzve egy kultúrális eseménnyé is válik, ami talán mindenki számára elfogadható, bár néhány nem enyhén illuminált egyén az effajta programok láttán sorfolytonos “kvaanyád!” outputtal dülöngélt ki a teremből…

Hogy mi is volt ebben a 24 órácskában kis hazánk fővárosának Csokonay-ról elkeresztelt művelődési házában?

Volt fotókiállítás, Mediator bemutató, demók, intrók, C64,Amiga, Atari, G4-es PowerBook, pécézúzda/heggesztés, 2.5 darab élő zenekar (meg egy halott :), volt Z performance, bemutatkozott a nagyérdeműnek Docky PS2-es egér interface-e, Rachy tartott egy remek előadást az új Petunia 68k emulátoráról, volt táncbemutató, Napi2+Z+LouiSe táncshow, lehetett kapni Emeric új könyvét, illetve Petike BNAK2-jét is, és voltak nagyon csinos lányok, meg nagy meleg, hideg sör, filmek, www.fyanica.hu, serlegek, kurvajó projector, etc… !

Most egy picit részletesebben; Sajnos a party dátumáig az illetékesek nem voltak képesek a már két hete elindított és kipengetett www.fyanica.hu regisztrációt megejteni, így most csak így történés formájában tudok hírt adni az esetről. Amint létrejön a domain bejegyzése, egy nagy tárolóhellyel rendelkező masina kezdi meg működését, ahol az eddigi összes AmigaNICA HUNgarica és fYaNICA party release, audio és video anyag fenn lesz, reportokkal együtt.

Igyekeztünk a díjazásban is valami újat adni, gyönyörü serlegek készültek fYaNICA felirattal, ami érezhetően megnövelte a release-elési kedvet, és az ezután következő party-kon is megtartjuk ezt a hagyományt, úgyhogy mostmár nem csak pézdíjakra, hanem igen unikum tárgynyereményre is számíthatnak a nevezők!

Rachy egy igen nagy érdeklődést kiváltó eladást prezentált a mostanában készülő dinamikus fordítást használó 68k emulátoráról (Petunia), ami a tesztek szerint – a jelenlegi PPC-s 68k emulátorok 68030/50 sebességéhez képest – akár egy 060-as processzor sebességét is képes előállítani! Nem publikus :) információként elhangzott, hogy talán az új AmigaOS-ben is ez a stuff fogja biztosítani a régi procikkal való kompatibilitást… Az előadás teljesen profi volt, és a visszhang sem maradt el, vastapsal vonult le Rachy a színpadról, azt hiszem mindenki nevében mondhatom hogy “ez khell”!

A tervek szerint 4 zenekar lépett volna fel a délután folyamán, de ez sajnos nem lett ilyen egyszerű… A megbeszélt időpontra egyik csapat se jelent meg, így nem tudtuk megbeszélni az olyan fontos technikai dolgokat, mint a hangszerek vagy a hangosítás kérdései. No nembaj…

Elsőként a Neverwood zenekar érkezett meg másfél órás késéssel, majd lassacskán – négy órával a tervezett találkozó után – sikerült összetrombitálni mindenkit. De sajna ez az időpont az elsőként érkező csapat egyik felének az idegeit kikezdte, és sértődötten távoztak a place-ről. Szerencsére MB maradt, és – mega thx neki érte! – felajánlotta kiváló dobszerkóját a maradék 2 zenekarnak.

Elsőként a Clytoris kezdett játszani, de sajnos a gitáros szerszáma nem akart rendesen működni, így két szám után feladták a küzdelmet. Másodikként a elektronikus zenét játszó Shape lépett színpadra, velük semmi technikai probléma nem volt – eltekintve az intrójuk és Detox kapcsolatától ;) – 6+1 szám erejéig töltötték meg sound-dal a termet. Nagyon szépen szóltak, az énekes teljesen profi módon teljesített, gondolom ezért a kozsóművek színvonalú hazai zenekarok között nem nagyon lesz terepük a megjelenésre. Minden elismerésünk a Shape-nek, akik megígérték hogy a következö party-ra is eljönnek – reméljük addig nem lesznek befutott együttes mert a gázsijukat nem nagyon tudnánk kipengetni az ilyen csenevész/szponzorless party költségvetésből. A koncert után néhányan megrohamozták a srácokat CD-ért, illetve méghajnalban is kértek elérhetőséget az arcok, valószínleg egyeseknek kicsit később jött be a zak… :)

Harmadikként az IMES (Igyunk Még Egy Sört) zenekar támadta meg a színpadot. Valószínűleg a nagy meleg, illetve az elfogyasztott nem kis mennyiségű italware miatt nem voltak megelégedve magukkal, így kb fél órai zenélés után visszavonultak. Szerintem – és még jónéhány hallgató szerint – egyáltalán nem szólt rosszul a dolog, majd meghallgatjuk a készített hang/video anyagon. Mindenesetre a Napi2+Z+LouiSe realtime danceshow-val színesített bemutatón egy nagyon hangulatos, örömzenét játszó csapatot ismertünk meg, akik a Shape-hez hasonlóan valószínűleg még sokáig nem fognak feltűnni a plázák lemezboltjainak polcain – de a party page-ről letölthetők lesznek hamarosan a felvételek, hogy legalább ilyetén módon élvezhessék illetve megismerhessék a népek.

Mr.Z monstre fotókiállítása este 8-tól reggel 8-ig tartott. Az este 8-kor bekövetkező bemutatón nagyon sokan voltak kíváncsiak a reggel óta letakart állapotban nyugvó képekre, sokan csak ezért jöttek el, és valahogy nem tűnt furcsának senki számára, hogy egy számítógép-buziknak rendezett party-n a művészetek is helyet kapnak. Z az összes képhez fűzött kommentárt, és a nézők a folyosókat végig járva valódi mivoltukban is megvizslathatták a tényleg nagyon csinos modelleket, akiket – minden részrehajlás nélkül – a fotós igen profi módon varázsolt papírra. Este 10-kor Z egy rögtönzött színpadi szereplésre hívta ismét három csinos modelljét – sajnos nem tudott mindegyik leányzó maradni, családi okok miatt – ahol igen érdekes műhelytitkokat árult el róluk :) – ezt a party videón lehet megtekinteni nagykorúaknak…

EvilRoy Gato egy seggcsókkal lett gazdagabb ugyanezen place-en. Éjfélkor egy vad performance keretében MB a dobok mögött, Z, és egyik modellje villogó fehér és statikus lila fényben egy kövér sámán és menekülő áldozata kapcsolatát megjelenítő előadással lepte meg a compo-kat váró gyülekezetet, nem kis tapsvihart keltve.

A pécé-zúzás – amit már statikusnak definiálunk fYaNICA-n – annyiból rendhagyó lett, hogy Rati szembugja miatt nem nagyon tudott résztvenni a szervezésében, LaySoft meg állapota miatt, így már félő volt hogy nem lesz eset… De aztán lett, sikerült ívet húzni, sőt a monitordobálással járó robbanásszerű zajok miatt tett állampolgári bejelentés miatt még a rend őrei is bepróbálkoztak, de Zacci megnyugtatta őket, hogy semmi problem, biztos csak véletlenül leesett 3 monitor az udvaron… [;)

A compo-k a megszokottan mentek, végigszenvedte a nép a 4 channel és multichannel zakokat – a tizenegynéhányból maximum 3 volt igazán értékelhető, a többi a kaptafa színvonal, ami el is gondolkodtatott minket, és lehet hogy a következő party-n már vagy durva elő-zsűri, vagy ezen kategóriák teljes hiánya fogja megoldani a problémát… A zenészeknek meg el kellene gondolkodni azon, hogy nem kéne már ugyanazt csinálni, mint a danubiuszrádió színvonalú popzene, rendes, kísérletező, új hangzású zenéket kell csinálni, a scene nem a kullogásról, hanem az elöl-járásról szól!

A grafikák elég jók lettek – a fakeware-k kivételével – mind a pixel mind a truecolor kategóriákban. Még Unreal-nek is megjött a kedve, miután meglátta hogy mi is a födíj… :)

Az igazi földbedöngölés viszont a demo/intro compo-n volt! Elször is Poison felturbózott C64-én láthattunk egy nagyon jó intrót a Singular-tól, majd egy demo preview-t, amit a már sokat látott scenerek is tátott szájjal bámultak! Ilyen ütős zenét már évek óta nem lehetett hallani, és a számtalan part-ból álló demó olyan effekteket és sebességet mutatott be, amit ha egy 50x gyorsabb gépen kéne megírni akkor is gondolkodóba esne az ember! A Singular beadott még egy wild-ot is, ami valójában a következö Árokparty-juk invitációja volt, de nagyon profin megcsinálva. Mega THX/GreeTx 4 tha HunGaRiAn C64 Scene!!

És, jött, ami már régen volt, 2 demó és egy intró Amigára! Elsőként Brutal és LaoCe által elkövetett Warp3D-s prezentáció, amely a Mediator-ban kerregö Voodoo kártyára készült volna, de sajnos a gyártó a party napjáig nem készült el a Voodoo-s W3D-vel, így a “lassú” Permedia2-n lett bemutatva a dolog. Nem tököltek a fiúk, egyböl 640×400-as truecolor képernyőn dolgoztak, ami ugyan nagyon szép képet eredményezett, de sajnos ez a Permedia2-nek sok volt. A legszebb effekt talán az oszlopcsarnok történetben volt, ahol a falon képek lógtak, a padló vízszerüen hullámzott, és természetesen tükröződött minden mindenhol. A ködből előtűnő BoingBall is gyönyörü volt, továbbá említés érdemel még a nagyon jó zene és kép társítás, ami a bolygó mögül előtűnő Föld esetében volt igazán hatásos.

A másik demót a már igencsak profinak minősíthető Kangooroo készítette a 64k intróval együtt. Nagyon jó, újkori design jellemezte a stuffokat, Nemechek rohadt gyors kódja, illetve Chip realtime raytracing-je dominált mindkét esetben. Erre a termésre azt hiszem nem lehet panasz…

Wild kategóriában az előbb említett Árok party invit, illetve a LouiSe által elkövetett januári fYaNICA-ról készül videó volt jelen, de gyöztest sajnos szavazatok híjján nem sikerült hirdetni :) (pedig nem igazán a fake kategóriában leledzettek a release-ek) A wild-okból egy ügyes huszárvágással átmentünk a “szavazzámá gyorsan!” időszakba, méghozza úgy, hogy a januári lesby show-ról készült felvételbe – amit nagy ovációval bámult a nép – egyre sűrűbben bevágta Detox a szavazásra felszólító Scala screen-t :).

Reggelig filmvetítés volt, meg copyparty…

Az első visszhangokból, illetve a helyszíni szemléből ítélve a party nem voltrossz :) vagyis akár jónak is mondható, majd a többi riportból meglátjuk… (mindenesetre mi nagyon jól éreztük magunkat) Egy biztos, ennyi program és release régen volt, rengeteg szép csaj mászkált a place-en, gyönyörű díjserleg-warek lettek, jó élő zenéket hallhattunk, volt hideg sör meg üdítő meg kaja (lámpa, diszkó, meg csaj), szerencsére elég sokan jöttek el, nem volt deficit, kiváló fotók lógtak a falon, szal’ volt valami ezen a szombati napon, és reméljük nem volt hiábavaló megjelenni illetve beperkálni a beugrót!

TixTeleTTEl: LouiSe/AMIGAonly

p.s.: jah, legközelebb DetOX/LouiSe pardey lesz a név…aki tudja érti, aki érti az tudja…

card_small.jpg

5 thoughts on “fYaNICA #6”

 1. Erot, mereszseget :)

  Elobb olvastam elfele QXY, es Lui party reportjait,
  s gondoltam irok enis valamicsket :). Tudom, emmar
  nem vagyok amigas sokak szemeben, de azert megiscsak
  kicsampaztam a nephez egy 500 kilos monitorral, mire
  kiderult, hogy akinek vittem, mar le is lepett :).
  Lehet, hogy nem mindenki gondolja igy, de szerintem
  rossz amigas party nincs. Kis kozosseg, tobbe-kevesbe
  osszetarto kozosseg, altalaban a dolgok nagy reszeben
  egyetertenek, s igy akar egy vadidegent is leszolithatsz,
  biztos tudtok vele 1-2 orat beszelgetni valami olyan
  temarol, ami mind2toket erdekel. Masreszt megiscsak belso
  szervezesu szokott lenni, es igy nagyjabol azt kapjuk, amit
  szeretnenk, es amit anyagilag/kapcsolatilag meg lehet
  szerezni. Szeretnem is megkoszonni mindenkinek, aki
  reszt vett a buli kifozeseben, hogy ismet volt 1 jo
  hetvegem. Sajnos ennek ellenere ott is volt par
  emberke, akiknek a szajabol nem szolt mas, csak, hogy
  ilyen szar, meg olyan gagyi az egesz, vagy ha nem
  is mondtak ki, az arcukra ez volt irva. Maskor nem
  kell eljonni, ha nem tetszik. Mindenesetre, ahogy
  en lattam, a dudek tobbsege megtalalta a szamitasat.
  Akik copyzni jottek, azok tehettek ezt reggeltol reggelig,
  akik pc halalt nezni, azok is megkaptak a musort. En spec
  inkabb az emberek, a regi ismerosok miatt jottem, es
  nem is kellett csalodnom. Chippel megbeszeltuk, hogy
  voltakepp mi szeretjuk egymast :), Leeroyt mindig
  figyelmeztettem, hogy mar O is pcs :), hallgathattam Sau, es
  MrZ fotoszeminariumat, Warezzal megszereztuk a Soft Wars-t,
  es egy-egy jobb pillanatban Wolfie-val is keresztbe tudtuk
  anyazni egymast jol :)). O.K., nem volt 100 indulo a
  compokon, meg a fel zenesz allomany meg start elott
  bedobta a torulkozot, de ezert nem kell senkit se hibaztatni.
  Najah, meleg is volt dogivel :). Mindenki izzadt, egyesek
  rosszul is ereztek magukat kicsit, de ez megint csak
  adott korulmeny, sok mindent nem lehet rajta javitani, ha
  a bufeben felszolgalt husitoket nem szamitjuk :). Ahogy
  be is volt harangozva, a party egyben kulturalis esemenykent
  is megallta a helyet. Volt elozene, MrZ fele fotokiallitas,
  es szinpadi ‘performance’ is, igy aki nem teljesen
  kockafeju, nem csak a bitek erdeklik, az is talalhatott
  erdekessegeket. Rachy eloadasat ugyan nagyjabol fel tudtam
  fogni, es ahogy par emberkevel beszelgettunk rola, meg akar
  szalonna is lehet abbol a kutyabol (Ugye Lee? :), de az
  engem mar nem annyira erint :). Eloszor meg is lepodtem,
  hogy mennyi amigo/amiga gyult ossze, szerintem a
  letszammal semmi gond nem volt, es ahogy orankent 1x-2x
  korbejartam a terepet, ugy lattam, azert tobbe-kevesbe
  mindenki talalt maganak beszelgetopartnert, hogy megvitassak
  az elet nagy problemait :). A bufe-ben meg reggel 6 korul
  is akadt elemozsia, es a szomjoltokbol is akadt valasztek,
  kinek sor, kinek nemsor. Altalaban bent ment a monitorbamulas,
  kint meg a filozofalas, a sorozgetes. Chipnek gratula az
  introert, a c64-es preview valoban iszonyat jo volt, s
  habar bot fulem van, es felig szinvak vagyok, de gondolom
  a zenek/kepek se voltak rosszak :). A hajnali Bill Gates
  karoltve Steve Jobs-szal film ugyan kicsit felmergesitett,
  de reggeltajt megis ugy mentem haza, hogy megerte ott lenni.
  Arrol a par mosolyt fakaszto sziturol meg asszem fogunk is
  hallani, mint pl a papas-mamas monitorzuzas, a projector
  hangulatos ‘no signal’ felirata, vagy a compok alatti
  ‘pokember’ ricsaj :).
  Hogy kinek mennyire jott be az egesz, azt csak O tudhatja,
  de aki a szokasos hangulatot varta, annak szerintem nem
  kellett csalodnia. Amiga, tarsasag, iszi :). (Jojo, tom,
  hogy en mar nem vagyok amigas :).

  Koszi megeccer, szervezok :).

  fif

 2. fYaNicA 2k1 Summer Edition Partdey Report by QXY V1.0:
  ======================================================

  Avagy namost jol belekotok mindenbe! :) Kezgyuk ottan,
  hogy inkabb “Hell Edition” volt ez a party, amirol
  persze nem a szervezok tehetnek hanem Szilard, mert
  csinalhatott volna nem 40 fokos atlaghomersekletet is
  erre a 24 orara… Nanembaj, gondoltam es delutan 4 ora
  korul beestem. Remenykedtem benne, hogy elirtak de
  sajnos a belepo valoban 1k2 Ft volt. Lepengettem es
  bementem. NO SIGNAL. 100-150 dude lehetett es (akkor
  meg) eleg sok gep. Korbeneztem: Keves ismeros arc,
  vagy csak mindenkinek eltorzult a feje a nagy melegtol.
  Sokan az udvaron. Ott sem volt pedig huvosebb, akkor.
  Bufe ugy ahogy nem draga. Hmm, talan jo party lesz…
  Ismet bent, Rachy (ugye?) 68k emu bemutatoja. Borzasztoan
  tanulsagos volt. Gratula! Gondoltam most lesz majd jo kis
  Radiator bemutato meg amit meg igertek, de hiaba vartam.
  NO SIGNAL. Szervezetem erosen kezdett tiltakozni a kulso
  hofok ellen, igy hazamentem. Este 9-kor back. NO SIGNAL.
  Dejo! :) Most valami csavo enekelt. Nagyon jo volt.
  Tenyleg! Vegre benyomtak valami demokat a projektorra
  a zenekar mogott, amibol ugye nem lehetett latni semmit.
  Ez legyen a legkevesebb baj. Szetneztem. Kevesebb a dude?
  Nem kepzelodtem, mindenki kihuzott az udvarra, mert ottan
  mar hidegebb volt ugy 0.2 fokkal… De hova tuntak a gepek?
  Sajnos az is kevesebb lett. Szemmel erzekelhetoen. Biztos
  az o szervezetuk sem birta a meleget es hazamentek. NO SIGNAL.
  Most valami Rockzenekar produkalja magat. Nem volt rossz, de
  nekem megfajdult a fejem. A meleg meg ez egyutt odabaszott…
  Befaltam egy Kalmophirynt. Segitett. NO SIGNAL. Kint udvaron
  keszulodnek hegexteshe’, igaz mar a Compoknak kellene mennie.
  Elviharzottunk mekfrizt enni. Fel ora mulva vissza. Hegextes
  meg nem volt, Rockzene a szinpad felol. NO SIGNAL. Varunk.
  Nem tortenik semmi! Aztan egyszercsak ivet fog a vas. Par
  szarbeszolas, de semmi tombolas. Nem ugy mint regen. 4-en
  hegextik a vasat amig ki nem gyullad. De mindenki a pC-zuzasra
  kivancsi. Osszetornek 3 monitort, amiben egy asszony is
  segedkezik. Ez legalabb uj. Szegenykemen jot kacagtam, amint
  “alig cipo”-ben csetlik-botlik az uvegszilankokon. Meg majdnem
  eltorte a sajat kezet ahogy utlegelni kezte az egyik monitort.
  Ez egy kicsit feldobta a hangulatom, de amugy semmi ertelme
  nem volt az egesznek. Volt ugyan par alaplapnak latszo targy is
  de nem birtam kivarni amig arra is rataposnak. Takaritas. Bent
  csend. Most miert nem ment az az orult rockzene? Biztos tul sok
  sort ittak. Pedig kellett volna valami alafesto zene! Nem baj.
  NO SIGNAL. Meg kevesebb dude. De most tenyleg. Meg kevesebb gep.
  Most lehet hogy tevedek de asszem itt volt Mr.Z musora. Tetszett!
  Strobivillogasban ugraltak a szinpadon, Z meg egy asszony.
  Z letepte a ruhait rola, majd bevitte a fuggony moge. Hogy ott
  mi tortent azt homaly fedi! :) De a csaj utana aludt reggelig! :)
  Bejelentik hogy Compok lesznek mingya. Hajnali 2. Eppen idejeben.
  Letelepszunk elso sorba. Varunk. Elottem C64, az egyetlen. Kafa
  demok mennek rajta. Kerdem miert nem a projektoron? Nem most,
  hanem delutan. Aszontak mentek. En nem lattam csak NO SIGNAL-t.
  Mindegy. Szavazolapot mexerezzuk. NO SIGNAL. Aztan kezdik a
  muzsikakkal. Szavazunk. Multicsenel. Szavazunk. GFX, projektor
  baszkodik de aze csak-csak. NO SIGNAL. Szavazunk. “Pokemberek”
  ordibalnak a hatteben. Mulatsagos volt! :) NO SIGNAL. Nem, ez
  most valami uj: SYNC OUT OF RANGE. Hurra!!!!! :) Mr.Z tombol
  az elso sorban mellettem. NO SIGNAL. Amiga 64k. Iszonyat!!!
  Majdnem elrittam magam, olyan jo volt! :) NO SIGNAL. Amiga demo,
  az egyik 3D gyorsitos. Szep de slideshow. Masodik Chip termek,
  ha jol tudom. Tobbeket feldobott bar en nem estem hasra. Bocs! :)
  Szavazunk. NO SIGNAL. Volt valami C64 demo preview. Talan meg
  az Amiga demok elott. Mindegy. Jo volt nagyon! Gratula! NO SIGNAL.
  Aztan hirtelen bejelentik ennyi. Szavazzatok. Leaggyuk. Hisztiznek
  hogy ez keves. Ja kerem mi szavaztunk. Bejelentik megint. NO SIGNAL.
  Asszem itt volt Radiator bemutato. Nem tarthatott soka, mert kimentem
  egy cigire es csak a vegere ertem be. Ment egy mpeg film vudu 3-on.
  Meg ujra kellett inditani a gepet screenmode valtaskor. Hat en nem
  egettem volna magam! Amugy nem ertem mi ertelme volt ennek, hiszen
  egy kurva szo nem esett a Radiatorrol. Vagy kurvara lemaradtam
  rola. Ez inkabb vudu bemutato volt, vagy az se. Aztan tortenik valami.
  Elozo partyrol filmek. Lujza remekei asszem. Aztan CJ wildje. Az a
  bizonyos. Orjongtunk. En legalabbis. :) NO SIGNAL. Aztan leszbi
  show felvetelrol. Mindenki odafigyel. Kozben valtogatjak kepet hogy
  szavazzatok mar ugyan. Kezd lincshangulat lenni, inkabb abbahaggyak.
  Aztan egy HOT jelenetnek bevagjak hogy: REPA COMPO. Ugyes volt! :)))
  Varjuk eredmenyhirdetes. Hajnali 5. Meg semmi. Mennek haza. Filmet
  vetitenek. Benne van a billy fiu. Sajnos nem emlexem a cimere.
  Ravettem magam hogy megnezzem. A teremben meg kb. 20(!) ember.
  Lemegy a film. Kozben a nyertesek elhordtak a kupakat titokban.
  Nem baj. Azt az 5 embert aki maradt ugysem erdekli mar ki nyert.
  Reggel 7. Csak kihirdetik. De en ezt mar a buszrol hallgatom.
  Csalodottan hazamegyek. Szar volt… En a melegre fogom. Biztosan az.

  – QXY –

  Ui: Amit elfelejtettem, hogy rengeteg remek asszony maszkalt a place-n,
  ami ritkasagszamba megy. Remelem a next party-n is legalabb ennyi lesz!
  ;D

 3. FÓKUSZ FAKE REPORT

  A 2001. július 19.-i adásban riportmusor került bemutatásra arról, hogy a
  felhasználók gyakorta megütik, bántalmazzák számítógépüket.
  Természetesen a szokásos ferdítos, csúsztatós, félmuvelt Fókusz stílusban
  került mindez bemutatásra. Mivel nincs mindenkinek kedve/ideje/sávszélessége
  letölteni a DivX formátumú riportot, íme, leírtam nektek az egészet.

  [START]

  [Képernyon: Marsi Anikó, aki azt hiszi, hogy a nézoknek úgy kell magyarázni,
  mint a debileknek. Honnan szalajtják ezeket?]

  … amikor az ember már majd szétrobban, például amikor nézik a tévében
  a kedvenc filmjüket, és a készülék a legizgalmasabb pillanatban csodöt mond.
  Vagy amikor órák óta dolgoznak valamin a számítógépen, és a képernyorol
  az egyik pillanatról a másikra minden eltunik. Hát, bosszantó. Megesett,
  hogy valaki olyan éktelen haragra gerjedt, mikor a kedvenc futballcsapata
  kikapott, hogy a hatodik emeletrol kihajította a tévéjét. Hát, azért ez
  meglehetosen durva, de azzal biztosan szembetalálták már magukat, hogy
  bosszúból pofon vágták valamelyik háztartási gépüket. Pedig ez nemigen
  segít a helyzeten, maximum annyit, hogy az ember levezeti a feszültségét.
  A magyarok 22 százaléka állítólag rendszeresen veri a számítógépét.
  Ez áll egy szakmai lap felmérésében, de ezen túl még rengeteg agresszióra
  vagyunk képesek. Figyeljék csak!

  [Snitt. Valami irodában buta titkárpicsák bámulnak a monitorokra.
  Noi hang a kommentár.]

  Ugye, ismeros az érzés. Ha elsötétül vagy lefagy, visszakérdez vagy elfüstöl,
  túl lassú, vagy egész mást csinál, mint elvárunk tole, a legjobb dolog a büntetés.

  [Néhány titkárpicsa arcának bemutatása után, melyekrol csak úgy süt az IQ,
  egy rövid bevágás egy FuCKYaNiCa party videóból, a PC zúzásról. A sarokban
  felirat: amator felvétel.]

  Meglepo módon egyre többen püföljük a számítógépet, mintha ezzel bármi is
  megváltozna.

  [Bevágás valami filmbol: egy pasas pisztollyal belelo egy monitorba. Egy
  fiatal srác jelenik meg. Névkártya: Máté Csaba, képszerkeszto.]

  – Ha ütöm, akkor kap egy pofont esetleg a monitor, esetleg az egér. De
  egyébként nem. Rúgás, az nem jöhet szóba, úgyhogy én meg a gép, azok jól
  megvagyunk egymással.

  [Bevágás: badday.mpg. Felirat: iparikamerás felvétel. Jó igényesen egy
  monitorról vették fel, ráadásul még full screen-be sem rakták ki. Bravó.]

  A számítógépek lelki és fizikai fenyítése egyre inkább terjed a felhasználók
  körében. Egy angol statisztika szerint már minden negyedik irodai dolgozó
  kezet emelt a gépére. Ennek alapján egy magyar számítógépes lap is elvégezte
  a felmérést.

  [Tipikus nagyokos lamer jelenik meg. Névkártya: Németi Ferenc, szerkeszto.
  Nyomozasunk eredménye: A faszi a ComputerAktiv felelos szerkesztoje!
  Ideális ember egy Fókusz színvonalú musorba.]

  – Nagyon érdekes eredmény jött ki, ugyanis nálunk többen verik a számítógépet,
  mint tolünk nyugatabbra.

  [Egy weboldalról mutogatják a közvélemény-kutató form mezoit. Közben lassan
  alákeverik a Detox wilddemójából ismert Nagy Feró számot. Majd mutatják a
  wilddemó elejét is, a bekékült CrashGuard képernyot figyelo, víztol csöpögo usert.]

  A magyar felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 11 százaléka emelt már
  kezet a monitorra, 22 százalékuk rendszeresen veri gépét, és ugyanennyien
  vallották, hogy ha mérgesek, ütik, ahol érik a kompjutert. Hogy miért?
  Egyesek szerint azért, mert az irodában dolgozók feszültségüket így tudják
  a legeredményesebben levezetni, hiszen a gép kéznél van, nem panaszkodik,
  és ami a lényeg, nem üt vissza.

  [Snitt. Szervizes gyerek matat egy pécében.]

  Krisztián évek óta javítja a gépeket, és néha furcsa sérüléseket tapasztal.

  [Szervizes gyerek beszél. Felirat: Bosnyák Krisztián, rendszergazda.]

  – Találkoztam már olyan számítógéppel, ami alaplaptörést szenvedett, és
  a tulaj azt mondta hogy leejtette, majd utólag bevallotta, hogy jól
  megrugdosta a gépet.

  [Bevágás: lotéren valaki egy monitort lo szét pisztollyal, ami a céltábla
  helyére van kifüggesztve.]

  – Általában nem használ a billentyuzetnek, ha az ember ököllel veri,
  mert a jobbik esetben még csak kiesik a billentyu, rosszabbik esetben
  ne adj’ isten el is törik. Akkor aztán jön a ragasztó, megy mindenhova,
  ahová nem kéne, s akkor a vége az, hogy beragad teljesen a gomb,
  lehet kidobni a kukába, s lehet menni újért a boltba.

  [Krisztián keze, amint egy vinyót csavaroz a helyére.]

  Persze a rendszergazda sem szent – o sem bánik mindig kesztyus kézzel
  a munkaeszközével.

  [Krisztián megint.]

  – Igen, én is ütöttem meg már gépet, játék közben általában az embereket
  elkapja a harci ideg.

  [Snitt: egy primitív Flash-es játék, amelyben irodai eszközöket, bakancsot,
  bowling-golyót vághatunk a lefagyott számítógéphez. A riporter
  végigkattingatja a gombokat, láthatjuk, hogyan törik össze a rajzolt számítógép.]

  Akik nem elég bátrak ahhoz, hogy olykor megfenyítsék gépüket, azok a
  világhálón rengeteg olyan játékot találhatnak, amelyekkel legalább a
  képzeletükben elpusztíthatják azokat. A választék széles. Akad itt
  kávéscsésze, bakancs és kalapács is.

  [Snitt: megint a FYaNiCa videó. Valaki (felismerhetetlen) éppen
  kalapáccsal püföl egy PC-t. Mások éppen kettérúgják a házat.
  Mr. Z. ráugrik a billentyuzetre. Leeroy szétfejeli az alaplapot.]

  A valóság azonban olykor ennél is cifrább dolgokat produkál.
  Ki hinné, hogy ezek a fiatalok nem vandálok, hanem profi számítógépes
  szakértok, akik évente kétszer-háromszor összejönnek egy fovárosi
  muvelodési házban, ahol gépeket gyilkolnak, és ezt filmre is rögzítik.
  Ferenc maga is részt vesz ezeken.

  [Megint az a nagyokos lamer, Németi Ferenc. Itt jegyezném meg, hogy én a
  csávót még az életben nem láttam semmilyen partyn sem.]

  – Ezeken a partykon belül rendeznek úgynevezett compo-kat, ahol PC-ket
  és más számítógépeket felgyújtanak, összevernek, felrobbantanak, meghegesztenek,
  és nagyon örülnek ennek, hogy ok most szétrombolták a gépet.

  [Snitt Detox videójából, Detox éppen üti a billentyuzettel a monitort.
  Igényes módon egy tévérol vették fel a képet. Utána pár kép ugyanebbol
  a videóból, a monitorhajító compo-t látjuk az AntIQ partyn. Látható még
  néhány további FYaNiCa videó, majd Detox és Ratman, amint alaplapot hegesztenek.]

  A számítógép-felhasználók, mint mondták, csupán egy bizonyos márka ellen
  tüntetnek cselekedetükkel. Persze, azért bevallják, hogy jól esik nekik,
  hogy feszültségüket ilyen formában vezethetik le. Fontos, hogy a gépeket
  minden esetben muködo állapotban pusztítják el. Akad, aki csákányt hoz,
  van aki magasfeszültséget vezet a gépházba, amíg az szénné nem ég.
  A gyártók valószínuleg meglepodnének, ha látnák, a legjobb szakemberek
  is miként rugdossák teljes extázisban a monitort. A pszichológus szerint
  egyszeru a magyarázat.

  [Egy öreg pszichomókus jelenik meg, unott hangon magyaráz.
  Névkártya: Molnár Gábor, pszichológus.]

  – Az agresszió megjelenésének egy igen tetemes hányada abból adódik,
  hogy az önértékelésünk sérül. Tehát amikor a számítógép ismételten,
  sokszorosan nem azt csinálta, amit szerettünk volna, kicsit azzal is
  szembesültünk, hogy már képtelenek vagyunk megtanulni, és már ismételten
  kudarcot vallunk, egy olyan új területtel, amelyre pedig rá lennénk
  kényszerülve, hogy megtanuljuk.

  [Snitt: egeret buzeráló kéz.]

  Azért persze akad olyan is, akinek ha eljár a keze, legalább némi
  lelkiismeret-furdalást érez.

  [Megjelenik egy no. Átlagember reprezent. Felirat: Török Monika (sic!) újságíró]

  – Utólag mindig sajnálom, mint ahogy az ember a gyerekét sajnálja, ha kap
  egy nagy frászt… Szoktam tole elnézést kérni… Még nem mondta,
  hogy megbocsát…

  [Kínos vigyor… Nem fogta fel, hogy égeti magát, csak annyit,
  hogy nem röhögött senki. Ismét badday.mpg. Felirat: riporter: Akovács Éva.]

  A pofonok tehát rendszeresen érkeznek. A számítógépek pedig némán turik a
  megrázkódtatást, hiszen tudják: úgyis ok az okosabbak.

  [END]

  Na, szóval ezt sikerült a félmuvelt RTL Klubnak kihoznia az egészbol,
  gratulálunk, Magyarország reprezent.

 4. Date: 19-Jul-01 18:45:44
  From: Polgar Tamas
  Subject: szamitogepzuzok (fwd)

  — Forwarded message follows —

  tudnivalok:

  – Ezt a levelet a sajat nevemben irtam, nem szukseges vele
  egyeterteni. Masnak lehet mas a velemenye, vagy masok az
  eszrevetelei.
  – Kisse bepipultam.
  – Nem veletlenul irom hogy a FLaG az egyik legnagyobb
  magyar party (mondjuk az is), de ez mellekes, szoval a
  lenyeg az, hogy a Fokuszban nehogy mar azt higgyek, hogy
  egy csapat kozepiskolas pruntyog nekik.
  – Tulfejlett onerzettel rendelkezoknek: most nem engem kell
  leugatni, hanem az RTL Klubot.

  udv
  tomcat^grm

  ———- Továbbított levél ———-
  Dátum: Thu, 19 Jul 2001 19:28:05 +0200 (CEST)
  Feladó: Polgar Tamas
  Címzett: fokusz@rtlklub.hu
  Tárgy: szamitogepzuzok

  Tisztelt Fokusz Szerkesztoseg!

  Onok megtestesitik a tokeletes “mediag*cik” gyulekezetet.
  Azt a pofatlan ferditest, hazudozast, amit a szamitogep-
  zuzasok kapcsan le mertek adni, nem tudom megfeleloen
  tragar szoval minositeni.

  Onok a demoscene partykat szamitogepek osszetoreserol szolo
  rendezvenykent allitjak be. Egyik “szakemberkent”
  bemutatott riportalanyuk ugy aposztrofalta ezeket: “Vannak
  ugynevezett compo-k, melynek kereteben szamitogepeket
  tornek ossze…”

  A compo, kedves felmuvelt ujsagiro urak/holgyek, egeszen
  mast jelent: competition, azaz verseny. Szamitogeppel
  keszult, muveszi animaciok, grafikak, zenek versenye.
  Ezekrol szolnak a muvelodesi hazakban idonkent megtartott
  rendezvenyek, demoscene talalkozok.

  Onok ezzel a riporttal alaassak azt a tobb eves PR munkat,
  amelyet 1996 ota mint az egyik legnagyobb magyar
  szamitogepes party, a FLaG Party foszervezojekent vegzek. A
  felvetelek, amelyeket Onok bemutattak, a FYaNiCa Party-n,
  egy poen szintu rendezvenyen keszultek, ahol a PC-k
  szetverese olyan ritualis jelentosegu, mint az amerikai
  autok talalkozojan egy japan auto hagyomanyos szetverese.
  Onok minimalis ismeretek nelkul beszeltek osszevissza, es
  ezzel nagy kart okoztak nem csak nekunk, de a FYaNiCa
  szervezoinek is, hiszen az o rendezvenyuknek sem a vandal
  rombolas a lenyege, hanem ugyanezek a muveszetek. A PC
  zuzas csupan egy esti program volt.

  Mint a fenti rendezveny szervezogardajanak vezetoje, zaros
  hataridon belul kerem a musorban pontositani az alabbiakat:

  – A szamitogepes talalkozoknak NEM a szamitogepek rombolasa
  a celja, mint ahogy a musorban bemutattak, hanem
  underground muveszeti talalkozok, melyeken magas szinvonalu
  szamitogepes animaciok, grafikak, zenek bemutatasa tortenik.

  – Az osszetort szamitogepek nem “egy bizonyos gyartotol”
  szarmaznak, hanem egesz masrol van szo. Letezik egy AMIGA
  nevezetu, sajnos ma mar ritka szamitogep-tipus, aminek
  nincs koze a ma “szamitogep” neven ismert dologhoz, hanem
  annal sokkal kiforrottabb. Sajnos azonban a PC gyartok egy
  reszenek agressziv es tisztessegtelen uzletpolitikaja ezt a
  szamitogepet, illetve annak gyartojat tonkretette. Ezert az
  AMIGA felhasznalok hagyomanyosan gyulolik a PC-ket.

  Amennyiben a helyreigazitas a Fokusz kovetkezo szamaban nem
  hangzik el, hitelrontas es szandekos felretajekoztatas okan
  sajtopert inditunk Onok ellen.

  udvozlettel
  Polgar Tamas
  FLaG Party Organizing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *