Helyesírás a fórumokon

Időnként ráfanyalodom, hogy fórumokat olvassak és ha mindezt magyarul teszem, percek alatt idegbeteg leszek tőle…

Egyre többen vannak beoltva helyesírás ellen! Nem arról van szó, hogy mindenkinek tudnia kell bővített, vagy összetett mondatokban fogalmazni, hanem arról, hogy a muszáj az nem “ly”-al írandó. Továbbá a mondatokon belüli vesszők és a mondatvégi pontok után illik szóközt tenni.

De ez csak a jéghegy csúcsa, egyszerűen borzalmas képet festenek a jelenkori írástudók felkészültségéről, igényességéről az általuk írt szövegek. Minden ember olyan, mint amilyen a környezete, az általa létrehozott dolgok – ez alól szinten senki sem kivétel, ha kicsit jobban körülnézünk, mindenhol igazolást nyerhetünk róla.

firefox_helyesiras_ellenorzes

Manapság szinte minden operációs rendszer tartalmaz helyesírás ellenőrzőt, még a FireFox-ban is van beépített spell-checker, csak a magyar nyelvet kell letölteni hozzá. De azt hiszem nem technikai kérdés az, hogy valaki hogyan és mit ír…

Elgondolkoztam egy olyan fórum “post extension”-ön, ahol a megjelenítésben (HTML output) egyszerűen aláhúzná – mint a tanítónéni az iskolában – a hibásan írt szavakat, szépen pirossal. Ha a bejegyzés íróját ez nem zavarja, maradhat úgy, ha pedig képes felismerni, hogy hibázott, máris javíthatja. Talán ha a publikációt kiegészítenénk egy robot-korrektorral, aki nem javítja ki a hibákat, hanem felhívja azokra a figyelmet, taníthatnánk az írástudókat.

helyesiras

Tanítani mindenképpen kell, igény volna rá, még ha ezt nem is tudja az, akinek hiányzik – ha már a tanárnénik ideje lejárt, bízzuk robotokra… És én is megköszönöm – ahogy erre már volt példa – ha az írásaimban a hibákra rámutatnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *