Komodo Edit

A héten nagyon mérges lettem kedvenc szövegszerkesztőmre, a jó öreg Smultron-ra, ugyanis lefagyott – tette ezt évek óta először – és elveszett mindent amit akkor írtam vele. Alig 15 percnyi munka volt, de ez elvi kérdés, egy text-editor sose fagyjon le. Még akkor sem ha közben a gépen már egy új operációs rendszer verzió terpeszkedik, úgy gondolom felhasználói szempontból nincs más opció. (A fenti eset a 3.2-es, Leopard ready verzióval történt)

Smultron is a free text editor for Mac OS X Leopard 10.5 which is both easy to use and powerful. It is designed to not confuse newcomers nor disappoint advanced users. It has all the advantages of an Cocoa application and some of its features are tabs, line numbers, support for syntax colouring for many different languages, functions list, support for text encodings, snippets, a toolbar, a status bar, preview, split window, multi-document find and replace with regular expressions, possibility to show invisible characters, authenticated open and saves, command-line utility, full screen editing and running commands and scripts from within the application.

Mérgemben Google pajtással karöltve keresni kezdtem egy olyan editort, amely segíthet a kódolási munkában, lehetőleg gyors és stabil mint az atom. Rá is ment vagy fél napom erre a kutakodásra, de végül is a mostani kedvencemre így sikerült rátalálni.

Ez a programmer’s editor kategóriába tartozó szerkezet a Komodo Edit nevet kapta. Nagyobb testvérét, egy komplett IDE-t pénzért árulja a készítője, de az editort szerencsére ingyen adja. Ja, és Déjà vu-s az eset.

komodo_syntax.gif

Komodo Edit is a free, multi-platform, multi-language editor for dynamic languages and Ajax technology, including Perl, PHP, Python, Ruby and Tcl; plus support for browser-side code including JavaScript, CSS, HTML and XML.

Nem akarom idézni a teljes feature-listát a site-ról, ha érdekel olvasd el. Nekem nagyon tetszik, mert gyors, sokat segít a PHP függvények és HMTL tag-ek on-the-fly szintaxisa, a CSS-ben a hibás sorok aláhúzása, a Live Preview és a többi. Most jó ideig ezt fogom használni és persze várom, hogy a Smultron újra régi stabil fényében tündököljön.