Kulturális kreatívok

Írogatom már néhány hónapja, hogy valami van a levegőben, ami szerintem 2006-ban kezdődött. Akkor a körülöttem élők – és a magam – élete is jókorát változott és nem a válság-média miatt…

Ezeket a változások érzések indukálják, új érzések, amiket addig nem érzett az ember. Mintha kapott volna egy pofont valahonnan, hogy “helló haver, üdv a valóságban, ami nem az aminek eddig gondoltad!”. Én ennek tudom be az utóbbi években megnövekedett kötödési igényt is eszmékhez, eseményekhez, nemzetekhez, vallásokhoz. Minden erősödik, ezáltal valami gyengül és gyengülni is fog tovább.

Szeretném hinni, hogy a Tudat forradalma van kibontakozóban, mely forradalom talán nem szed annyi áldozatot majd, mint egyes vallások, vagy az ipar forradalmai.

Ezzel kapcsolatban egy érdekes filmre bukkantam, szintén valami rejtélyesen egyszerű kapcsolat által:

Cultural Creatives [subtitled] from Frigyes Fogel on Vimeo.

Kultúrális Kreatívok
170 millió ember aki máshogy látja a világot!

Így nevezte el Paul Ray amerikai szociológus és Sherry Ruth Anderson pszichológus azt az új társadalmi réteget és gondolkodásmódot, amely a hagyományos modernista versus konzervatív világszemlélet mellett mind komolyabb helyet követel magának az amerikai társadalomban.

A koncepciót a 2000-ben megjelent, The Cultural Creatives. How 50 Million People Are Changing the World (Harmony Books, NY), a Kulturális Kreatívok. Hogyan változtatja meg 50 millió ember a világot című könyvben mutatták be, amely kutatások nyomán a világ több országában, így Magyarországon is folytattak-folytatnak hasonló felméréseket, itthon a Budapest Klub koordinálásában.

A kulturális kreatívok jellemzője, hogy noha életszemléletük alapvetően optimista, sokan közülük ma még úgy érzik, kevesen vannak, nem tudnak hatékonyan beleszólni a társadalom alakításába, valahogy úgy vannak vele, hogy változtatnák ők a világot, de a világ túl nagy ahhoz, hogy az egyén a világ dolgaira bármilyen hatást gyakorolhatna.

Összességében elmondható, hogy a kulturális kreatív tudatosság nyitott, befogadó, korlátok és határok felett, univerzális értékekben gondolkozik. A csoporthoz tartozók többsége hívő, spirituálisan egyéni utat jár, a vallások közötti hidakat és közös alapértékeket keresi, fontos számára a spiritualitás napi szintű megélése, ez utóbbi azonban többnyire nem kötődik formális vallási keretekhez.

AMI KÖZÖS BENNÜK, HOGY AZT HISZIK EGYEDÜL VANNAK.

MTV1 Prizma c. műsora from Frigyes Fogel on Vimeo.

MTV1, Prizma, 2009 november

Link: www.kulturaliskreativok.com

One thought on “Kulturális kreatívok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *