Lego Mindstorms

András meglepetésként hozott a tengeren túlról nekem egy ilyen Lego szerkentyűt – a reptéren meg se kérdezték tőle mi ez a két nagy doboz -, én meg nekiálltam és portoltam a hozzá adott C fordítót AmigaOS-re és MorphOS-re… Mire kész lettem vele, kiderült, már más is megtette

A hobbi robotika kedvelőinek minden bizonnyal ismerősen cseng a Lego Mindstorm név, amely egy igen komoly, többszáz elemből álló csomag, nem kimondottam gyerekek számára. A hétszáznál több elemben 2 motor, érintésérzékelők, fényérzékelők, USB adó/vevő és a lényeg, egy RCX mikroszámítógép is található. Ebben a sárga processzor és memória kockában lehet programot futtatni, és a program képes vezérelni a motorokat, és a többi hasonló mozgó alkatrészt, továbbá a szenzoroktól képes adatokat fogadni. A Lego természetesen ad a csomaghoz egy Windows-os programot, ami egyfajta (GUI-s, csilivili) programozásra is alkalmas, viszont az igazi robotmániákusok nem elégszenek meg ennyivel, nekik alacsonyabb szintű nyelv kell. Erre született az NQC (Not Quite C), egy C szintaktikához nagyon hasonlatos script nyelv, amelyet lefordítva az RCX mikrokódját kapjuk eredményül, amit a kockába eljutattva le is tudunk futtatni.

Az NQC fut Windows-on, MacOSX-en és immár AmigaOS-en is, támogatja – Poseidon USB stack-en keresztül – az USB-s adóvevőt, az RCX 1, RCX 2, Cybermaster, Scout és Spybotics processzorokat. A program futtatásához AmigaOS 3 vagy újabb rendszer szükséges, 68020-as processzor, és 1 MB üres memória. Az RCX-szel való kommunikációhoz ajánlatos egy USB hardware, és az ahhoz adott meghajtóprogram is.

A kész program RCX-be töltéséhez a Lego Mindstorms SDK2-bétában található firmware is kell, ezt az alanti linkről le lehet tölteni.

http://mindstorms.lego.com/sdk2beta/default.asp
http://mindstorms.lego.com/
http://www.baumfamily.org/nqc/index.html

nqc.gif

rcx.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *