LibreOffice – Alfresco – CMIS

A LibreOffice 4-es verziójában immár stabilan működik a CMIS kliens protokoll, így nincs akadálya annak, hogy SharePoint, Lotus, FileNet, Alfresco, vagy Nuxeo szerverhez kapcsolódva szerkeszthessünk dokumentumokat.

A dokumentumok szerkesztése ebben az esetben a közvetlen szerverről való megnyitást, a CheckOut-ot, a CheckIn-t és a közvetlenül szerverre való írást jelenti. A LibreOffice dialógus ablakaiban megjelenő szerver könyvtárakat böngészve, a helyi, vagy megosztott file-rendszerhez hasonlóan lehet kiválasztani a szerkesztendő dokumentumokat.

Ez utóbbi csak abban az esetben válik elérhetővé, ha a LibreOffice saját dialógus ablakait használjuk, azaz engedélyeztük a beállítások között:
Alfresco-CMIS-LibreOffice-Preferences

A “…” ikonra kattintva lehet új szerver beállítást létrehozni – WebDAV, FTP, SSH, Windows Share (Samba) illetve CMIS protokollok közül választva. Alfresco esetén a CMIS protokollt kiválasztva, majd a szerver típust Alfresco 4-nek jelölve juthatunk el a dokumentumokhoz:
Alfresco-CMIS-LibreOffice-File-Open-1

Valós Alfresco felhasználói adatok megadása után a bal oldali listában megjelenik az új szerver, listázásra kerülnek a definiált útvonal alatti elemek:
Alfresco-CMIS-LibreOffice-File-Open-2

Ha kiválasztunk egy dokumentumot szerkesztésre, a LibreOffice ellenőrzi, hogy szerkeszti-e már valaki más. Ha igen, akkor csak olvasásra engedi megnyitni, ha nem, akkor felajánlja a CheckOut opciót a szerkesztés megkezdése előtt:
Alfresco-CMIS-LibreOffice-File-Checkin

A szerkesztés végeztével mentés, illetve a teljes munka befejezése esetén CheckIn következik, amikor is megadható az adott dokumentum verzióhoz tartozó megjegyzés, illetve a verziószám növelés módja (fő-, vagy alverziószám növelés):
Alfresco-CMIS-LibreOffice-File-CheckOut-Version

Alternatív megoldás lehet a Redpill Linpro AB által fejlesztett “LibreOffice Online Edit Module” plugin, mely a Share felületen egy új gombbal – Java Applet-en keresztül – közvetlenül képes helyi gépen futó LibreOffice-t indítani. Az elindított szövegszerkesztőnek a CMIS link-et adja át, így onnantól a fentebb leírt módon történhet a szerkesztés.

libreoffice-edit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *