Mac OS X – 10.4 – Tiger

Az Apple közel 1000 fejlesztőt foglalkoztat a Mac OS tizedik verziójának munkálataiban, és ennek legfrissebb gyümölcse a Tiger kódnéven boltokba került operációs rendszer. Aki látta működés közben az előző verziót (Panther) annak bizonyára feltűnt annak rendkívül kifinomult felülete, gyors reagáló képessége, és a kényelmi funkciók végeláthatatlan sora.

Az Apple ötletekből soha ki nem fogyó, – egyes körökben félistenként tisztelt – vezetője, Steve Jobs hihetetlen energiával robbant vissza néhány évvel ezelőtt a csőd szélén álló cég élére, és a nagykorú Macintosh rendszerből egy merész húzással egy újszülöttet varázsolt, ami pár év alatt a világ legjobb asztali operációs rendszerévé vált.

Ha ezt csak az Apple honlapján és hírlevelében olvassuk csak mosolygunk, de a geek site-ok után már a Windows-ra kihegyezett oldalak is az új Apple gépek (Mac Mini) és az új operációs rendszer dicséretével vannak tele. Ezen túl a Google a Windows XP-re készült OSX arculatokkal foglalkozó oldalak ezreit hozza ki találatként, amit vélhetőleg az erre irányuló igény hozott létre.

Körítés

A Tiger bemutatóján az előadó “Az Apple bemutatja a Longhorn-t, Redmond, indítsátok a fénymásolókat!” szlogennel próbálta az alaphangulatot megadni, utalva ezzel az időnként fel-feltűnő hasonlóságra a Microsoft és az Apple operációs rendszerei között. A rendkívül látványos bemutató végén sokan gondolták, hogy nem szívesen lennének a fénymásolókat kezelő mérnökök helyében, hiszen a Tiger valójában működik, méghozzá nem is akárhogyan!

Természetesen az Apple marketingeseit sem kell félteni, időnként komoly nagyotmondásokkal egyengetik a termékeik útját, viszont a bejelentett kétszáz “korszakalkotó” újítás közül jó néhány tényleg megelőzte a Microsoft Longhorn-jában még csak tervben szereplő alkotóelemeket. A Linux/BSD világról nem is beszélve, amelyet egyre többen hagynak el az Apple saját BSD disztribúciója, és a PowerPC processzorokkal megtámogatott gépek miatt.

Az új operációs rendszer a látványnak és a felhasználókat kiszolgáló alrendszereknek is igen szépen megerősített verzióit kapta. Érdemes megemlíteni, hogy a többi operációs rendszerrel ellentétben az új OSX verziók egyre GYORSABBAK, köszönhetően annak, hogy a grafikai megjelenítésből egyre nagyobb szerepet kap a gépekben lévő grafikus kártyák 3D gyorsítása.

A külalak

Az OSX eddig sem tartozott a puritán megjelenésű operációs rendszerek közé, és a Tiger-nek sikerült még egy lapáttal tenni a design-ra. Sok esetben ezek a tuningok – lásd KDE, GNOME, Enlightenment vagy Windows Skin-ek – jelentősen lassítják a rendszer működését és a használatot is nehezítik. Szerencsére az Apple-nél úgy gondolják, hogy kell a letisztult megjelenés de csak addig a szintig amíg az a felhasználó számára könnyebbé teszi az alkalmazások használatát.

A leglátványosabb átalakuláson a Mail (levelező kliens) program esett át amelynek eddig sem túl bonyolult kezelő felületén sikerült további ésszerűsítéseket eszközölni. Akik PGP-vel együtt használták az Apple saját levelező kliensét, a Panther-ben még működő GPG plugin helyett a hamarosan megjelenő, kimondottan az új Mail-hez készült kiegészítővel kell hogy beérjék. Szerencsére funkcionalitásban nem fog kevesebbet nyújtani, hiszen ugyanaz a fejlesztő készíti, de már az új API-nak megfelelően. Új funkcióként lehetőség nyílik gyerekzárat tenni a levelező programra is, korlátozva ezzel a kiskorúak hozzáférését a számukra nem kívántnak minősített tartalmakhoz. A Microsoft Exchange környezetben dolgozók számára az NTLM v2 authentikáció támogatása jelentheti az újdonságot, míg a több címről levezők számára az account-onkénti automatikus aláírás definiálásának lehetősége.

A levelező kliens mellett a böngésző is komoly ráncfelvarráson esett át, a Safari legfrissebb verziója beépített RSS böngészőt is tartalmaz. Az egyes RSS hírcsatornák tartalma kapcsolható, így akár saját hírforrást is készíthetünk, több, számunkra érdekes információt tartalmazó csatorna adaiból.

A látványos újdonságok közül a Dashboard emelendő ki, amely a napi használatot megkönnyítendő számos apró programot tesz elérhetővé; a számológépet, a világórát, az online szótárakat, tőzsdei vagy meteorológiai információkat. Mindezeket szabadon konfigurálható módon, egy gombnyomásra előhozható kivitelben. Érdekes a megjelenítés új formája, ahol az egyes ablakok hátuljára került a beállító panel, így 3D-ben forgatva lehet váltani a megjelenés és az opciók felülete között.

Az OSX beépített csevegő és kommunikációs kliense, az iChat immár egyszerűen képes audió és videó konferencia megvalósítására akár négy gép között is. Az Apple saját protokollján túl támogatja az AIM és Jabber protokollokat is, így nem jelent gondot például Windows vagy Linux végpontokkal kommunikálni.

Az OSX eddig is igen kifinomult vezeték nélküli kommunikáció támogatással rendelkezett, mind WiFi mind Bluetooth irányban. A Tiger-ben ez a funkcionalitás tovább bővült a vezeték nélküli kamerákkal való automatikus kapcsolattartással, azaz képek és videók átvitelével. Ezt a rendszer Image Capture programján és az alatta dolgozó API-n keresztül bármely program számára biztosítja az OSX, külön installáció nélkül.

Nyelvtanulóknak, és látásproblémákkal küzdő felhasználóknak készült a Tiger VoiceOver alrendszere, amely a teljes gép hanggal való vezérelhetőségét teszi lehetővé. Nem csak a szóban kiadott parancsoknak képes engedelmeskedni az operációs rendszer, hanem a képernyő tartalom felolvasásával, menükben való navigációval is segíti a felhasználót. Ez a funkció nem újdonság a MacOS-t használók számára, viszont most először adta ki az Apple a fejlesztőknek a VoiceOver-re építhető alkalmazásokhoz szükséges API-t. Ezáltal lehetővé válhat a teljesen képernyő és billentyűzet nélküli gép használat is. Sajnos a többi operációs rendszerhez hasonlóan a Macintosh sem ért magyarul, bár beszélni hamarosan fog, ahogy ezt a nemrégiben napvilágot látott Mbrola magyarításában hallhattuk.

A belsőségek

A biztonság mániások számára nagyon fontos újításnak számít, hogy a virtuális memória – amelynek méretés az OSX dinamikusan változtatja az igényeknek megfelelően, tehát nem csak nőni hanem csökkenni is képes az erre használt lemezterület – immár védetten kerül tárolásra, így az abba kerülő adatok nem hozzáférhetők ezentúl.

A futtatott programok és a rendszer által használt memória mérete is látványosan csökkent, ez a virtuális memória használaton vehető észre leginkább. Mindemellett az új kernelben az időzítések is optimalizálásra kerültek, így a teljes rendszer működésében megfigyelhető egyfajta gyorsulás, ami elsősorban a reakció idő javulását jelenti. Legszembetűnőbb az Apple böngészőjében (Safari) a lap megjelenítésének és lapozásának javulása, természetesen ugyanazon a hardware-en összehasonlítva.

Az operációs rendszerben jó ideje megtalálható PDF-be való nyomtatás is javult, a két legfontosabb újítás hogy képes kezelni az űrlapokat és lehetőség van titkosított, jelszóval védett PDF-ek előállítására külső program alkalmazása nélkül A Windows-on rendkívüli népszerűségnek örvendő Google Desktop Search program funkciójának megfelelő alkalmazás az Apple Spotlight rendszere, amely az új MacOS-be integrálásra került. Az egyik leglátványosabb prezentációja ennek az univerzális kereső rendszernek, mikor a háttértároló végtelen zugaiban PDF-ben tárolt USA térképrészlet jelenik meg az “Redmond” szó begépelésére, maximum 2 másodpercen belül. Ahogy a Panther felhasználók már hozzászoktak az alkalmazásaikban (levelező, kalendárium, címjegyzék, stb.) az azonnali találatot eredményező kereső használatához, bizonyára a Tiger által nyújtott teljes körű kereső is a géphasználat elengedhetetlen alapja lesz heteken belül.

A fejlesztők az operációs rendszer telepítő lemezén kapják a legfrissebb Xcode környezetet és az Apple által továbbfejlesztett GNU C Compiler 4.0 verzióját is. Ezen környezet lehetővé teszi 64 bites alkalmazások fejlesztését, tartalmazza az SMP támogatást.

A 10.4-es verzió egy 20 perces frissítési periódussal képes felújítani a gépen lévő Panther verziót, majd a Spotlight számára a háttértárolókon található dokumentumok számától függően 30-60 perces indexelési időszak következik.

Utószó

A Tiger több konstrukcióban is megvásárolható, a 2005 májusától boltokba került gépekhez automatikusan adják, az áprilisban vásárolt gépekhez egy rendkívül kedvező frissítési konstrukcióban lehet hozzájutni. A régebben vásárolt gépekhez mint dobozos operációs rendszer vásárolható meg, bruttó ára 40.000 forint alatt van. Létezik családi csomag is a Tiger-bõl, ami az otthoni gépparkra egy öt darabos licensz megvásárlásával legalizálja az operációs rendszer használatát.

Ha valakit nem győzne meg az Apple gépek utóbbi időben tapasztalható komoly árcsökkenése arról, hogy érdemes egy másik platformot is kipróbálni, azt a Tiger fél óra alatt meg fogja győzni, érdemes elmenni egy Apple boltba és rászánni egy kis időt…

A régebbi gépek tulajdonosai számára érdemes megemlíteni, hogy a Tiger csak FireWire porttal rendelkező gépekre hajlandó települni. Ezért például a Panther verziót kiválóan futtató iMac G3/350 első szériája számára a 10.3 lesz az utolsó támogatott verzió. A DVD meghajtó nélküli, vagy arról boot-olni képtelen gépekre természetesen lehet telepíteni a Tiger-t, viszont ehhez vagy CD kiadást kell rendelni az operációs rendszerből, vagy egy apró trükköt kell alkalmazni. A DVD-ből egy másik Apple gépen a Disk Utility programmal image file-t kell készíteni, majd ezt hálózaton vagy külső HDD-n átjuttatni a frissítendő gépre. A becsatolás után a “/System/Installers/Packages/OSInstall.mpkg” csomagot elindítva a megszokott operációs rendszer telepítő indul…

Az újdonságos részletes listája: http://www.apple.com/macosx/newfeatures/over200.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *