Megtett úttal arányos útdíj

Rengeteg embernek ad gondolkodni-valót és munkát az elektronikus útdíj rendszerek kialakítása, ezért csak óvatosan okoskodom erről a témáról.

Rendkívül egyszerű megoldást találtam ki a fenti problémára, szemben a kamerás figyelő rendszerek, fedélzeti egységek, infravörös, RFID és sok-sok csuda szerkezetek adta elektronikus mámorral szemben. Azzal alapvetően egyetértek, hogy legyen az úthasználattal arányos az útdíj mértéke, ez így tűnik demokratikusnak. Már ha beszélhetünk demokráciáról az autósokat és motorosokat sújtó extra-adók és járulékok világában. Amivel vitatkoznék az ennek a használatnak a mérése, a mérés technológiája. Számtalan, jobbnál jobb, pontosabban költségesnél költségesebb megoldás létezik az Európai Unión belül és kívül is. Ezek a megoldások nem kapuk és nem matricák, hanem áramzabáló kütyük, melyek mérnek és jelentenek, azonosítanak és számolnak. Mindenki az autópályákra gondol az útdíj esetén – mert ott érvényesül leginkább az üzleti alapon működő beszedés – pedig az országok úthálózatának csak egy kis része tartozik ebbe a kiemelt csoportba. A járművek pedig mindenhol járnak, minden utat üzemeltetni kell, időnként bővíteni, takarítani, felújítani is. Minden autósnak meg kell értenie, hogy az utak használatáért fizetni kell, és nem csak az autópályák az utak…

A jármű úthasználatával véleményem szerint az üzemanyag-fogyasztása van a legszorosabb kapcsolatban. Ez egy nagyon jó és pontos “mérő-eszköz”, nehéz átverni, minden járműben ott van, hiszen üzemanyag nélkül a jármű nem működik. Tankolni pedig kell, az üzemanyag értékesítés egy zárt kör ezért a díjak beszedése is egyszerű és hatékony lehet. A szabályozásához pedig elég lenne egy jó direktíva és az összes ország jóváhagyása és használatba vétele. Tegyük fel, hogy a jármű 10 liter 95-ös üzemanyagot fogyaszt 100 km-en, melynek ára 1 Euró (de jó is lenne ha újra “csak” 270 Ft lenne egy liter benzin). Az utak használatáért átalánydíjban 5 centet kér a fenntartó, melyet az állam adó formájában beszed (de jó is volna, ha csak 13 Ft lenne az adótartalom az üzemanyagon) és a koncessziós szerződések szerint visszaoszt az utak üzemeltetőinek. A visszaosztás arányai külön téma, ezt meghagynám azoknak, akiket érdekel…

Ha ezt általánosan bevezetnék az Unióban, minden ország és autós megszabadulhatna a drága és bonyolult díjmérő rendszerektől. Nem jelentene gondot az országok közötti tranzit sem, hiszen tankolni mindig kell valahol az út során. Mivel nem így találták ki okosaink a működést, bizonyára ez egy buta ötlet, vagy túl egyszerű…

5 thoughts on “Megtett úttal arányos útdíj”

 1. Üdv Louise!
  Csak így hirtelen belegondolva, az átalány díjjal (miért átalány, amikor az “általány” jobban utal az általánosra, nem) az egy-kalap alá vétel a gond. Tehát a sok-tonnás kamionok, és a néhány mázsás motoroknak is ugyan annyival kellene hozzájárulni a használathoz. Eközben a tényleges igénybevétel jócskán eltérő is lehet.
  Naiv-költő kérdezi: A mostani szabályozás nem közvetlen az út-fenntartásra fordítja az üa. jövedéki adóját?
  Minden jót!

 2. Igazad van.
  De a fogyasztás az idő függvénye, és itt felborulhat az okozott “kár” és a megtérülés aránya.

  A másik ami majdnem lehetetlen, az a EU általi szétosztás. Pont a tranzit forgalom miatt. Akkor ezt össze kell kötni valami adminisztrációval, hogy melyik úton közlekedett (ki kapja meg a pénzt).

  Az ilyen jellegű problémánál, felmerül a kérdés, hogy az alternatív meghajtású (elektromos) autóknál mibe építik be az úthasználati díjat. Egy külön befizetés lenne, mint a teljesítményadó?

 3. Hmm, véleményem szerint a szétosztás nagyságrendekkel egyszerűbb feladat volna, mint az országonként különböző technológiákból és elszámolásokból adódó jelenlegi helyzet kezelése… Talán az egész fenntartási költsége kevesebb lenne mint bármely tagállam erre költött költsége.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *