Mindenkinek jó az informatika?

Kicsit jobban belegondolva, az informatika talán semmivel nem tette jobbá a világot a megjelenése óta, viszont egy kicsit mindenképpen kényelmesebbé tette egy bizonyos rétegnek az életét.

Mindent átalakított, mindent megpróbáltak általa digitalizálni, aminek az eredményét minden percben tapasztalhatjuk. Azaz fizikailag bizonyára pozitív a jóság mérlege, de mentálisan – véleményem szerint – egyértelműen negatív.

Az információ-narkózis dealer-e az informatika, az önismeret kialakulásának egyik legnagyobb ellensége, az egyes ember szempontjából csak a valóságtól való minél messzebbre szökés lehetőségét adja.

Természetesen elég sokan vagyunk, akik jól megélünk ebből a tudományból, de félő, hogy néhány száz év múlva, ha visszatekintenek erre a korra, nagyjából ugyanazt a csuhát fogjuk kapni, mint az írástudó papok a sötét középkorban. Inkvizítorok vagyunk, csak még nem tudunk róla, mert képtelenek vagyunk kívülről szemlélni azt a valóságot, amiben a többi emberrel együtt élünk.

Az IT mindent sokkal bonyolultabbá, nehézkesebbé és drágábbá tud tenni, hozzáértő ember kezében pedig ezt a végtelenségig is fokozható módon…

Mondom ezt több mint húsz éve függőként.

roka-20090929210117_a-gat-ver-1-ff

Azt nem tudom, hogy ha lenne, akkor milyen alternatíva lenne, viszont az egyes egyedek szempontjából – főleg, ha azok intelligenciával és meg vannak áldva – talán fontos az is, hogy miként érzik magukat benne. Az egyedek számára a világ talán még soha nem volt olyan biztonságos és kényelmes mint most, ezek az egyedek mégis egyre rosszabbul érzik magukat benne. A fizikai kényelem buborékja már kipukkanni látszik.

Ami történik a világban az mindig egy buborék, azaz növekszik, tovább növekszik, aztán kipukkan és számtalan apró dologra bomlik, majd azok valamelyikéből ismét növekedésnek indul egy új buborék. Olyat nem tudok elképzelni, hogy egy buborék ne növekedjen, mert akkor csökkenni fog és azért semmisül meg.

Egyedül a növekedés sebessége a kérdés, illetve az, hogy amíg a buborék létezik, azon belül milyen az azt kitöltő légkör.

One thought on “Mindenkinek jó az informatika?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *