Most kell ingatlant venni?

Az utóbbi hetekben, hónapokban fölerősödött az a szóbeszéd – jól megtámogatva szakértői okosságokkal is – hogy most kell ingatlant venni.

Ezzel nem is lenne baj, hiszen láthatóan és folyamatosan csökkennek, alkudhatók az ingatlan árak, elég csak ránézni az ezzel foglalkozó oldalakon megjelenő hirdetésekre.

A piaci adatok alapján az idei évre várható a legnagyobb áresés a hazai lakáspiacon, többek közt ez derült ki a Portfolio.hu által szervezett legutóbbi lakáspiaci klub előadásaiból. A piac 2010-ben kínálati marad, de a jövő év elejétől – alacsony bázisról ugyan, de – megindulhat a várva várt áremelkedés. Forrás: resourceinfo.hu

Sokkal inkább azzal van bajom, hogy ez túlságosan összehangoltnak tűnik, megy a fesztivál a rengeteg devizahiteles “megmentéséről” – mintha csak valami vis-major, árvíz, vagy földrengés érte volna őket, nem pedig a sejthető árfolyamváltozás következményeiről lenne szó -, és újra megjelentek a bankok effajta termékei a hirdetésekben. Akár ezek össze is kapcsolódhatnak, hiszen ha úgy irányítjuk az emberek egy – lehetőleg jó nagy – csoportját, hogy vegye meg a többiek bedőlőnek tűnő hitele mögötti ingatlant, meg is oldottuk a problémát. Csak azt kell elhitetni a vevőkkel, hogy MOST kell venni. Az eladók már készen állnak, a megmentésükre szövetkezők szintén. A vevők meg vesznek ingatlant, meg hozzá finom hitel-terméket is. Mindenki jól jár?

Nekem tiszta déjà vu érzésem van, ugyanezt mintha már láttam volna 5-6 évvel ezelőtt, csakhogy az akkori “vevők” vannak most az “eladók” sapkájában… A “nagyok” vajon most vesznek, vagy eladnak? Mert az, hogy a “kicsik” veszítenek, teljesen biztos. A kérdés mindössze annyi, hogy mikor veszítenek nagyobbat, ha most vesznek, vagy ha nem vesznek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *