NASOPAX, a trükkös orrspray

Az allergiások egyik fő fogyasztási területe az orrnyálkahártya tönkretételére alkalmas orrspay, melyből szerencsére bőséges választék áll rendelkezésre.

Mivel ez a betegség nem szokott elmúlni – csak a tünetei csökkennek és erősödnek a környezeti és lelki állapot függvényében – az allergiás ember szépen lassan mindet kipróbálja, aztán mikor a végére ér, kezdi elölről a kísérletezést.

Mai mesénk főhőse a NASOPAX fantázianevű termék, melynek web-oldala se FireFox, se Safari böngészőkkel nem képes adatokat szolgáltatni. Eltekintve ettől az apróságtól, a termék bizonyára jó, nem is a hatóanyaggal van bajom, hanem a trükkös adagolójával.

Amint a csatolt képeken is látható, az ügyes tervezők két apró trükköt vetettek be – gondolom a piaci előny megszerzéséért, mi másért is tették volna -, elsőként azt, hogy az adagoló szívócsövét az üveg aljának közepére irányították. Ezzel nem is lenne gond, ha az üveg közepe nem lenne domború, azaz a szívócső a hatóanyag utolsó néhány százalékát képtelen az ember orrába adagolni, mehet újat vásárolni.

Ha csak 5% ami benne marad (az egész mindössze 10 ml, azaz fél milliliterről lehet szó) akkor is 5%-al előbb fogy el – azaz ennyivel előbb kell újra a patika pénztárhoz járulni -, mint ha minden kifizetett cseppet felhasználhatott volna a vásárló. Ha a 10 ml-ért 1000 forintot fizetünk, akkor 50 forintnyit sikerül kidobni a kukába…

Eddig a fenti terméken kívül nem találkoztam olyannal, aminek középen lett volna a szívócsöve, mind az üveg szélére volt irányítva – ezért készítettem pár fotót, mellétéve egy másik orrspay típust, így jól látszik a különbség.

Elképzelhető, hogy csak nekünk jutott ebből a trükkös üvegből, azaz a tévedés jogát fenntartom – de ennek a véletlennek szerintem igen apró lehet az esélye…

6 thoughts on “NASOPAX, a trükkös orrspray”

 1. Ne haragudj, pár mondat erejéig nem álltam meg, hogy ehhez ne szóljak hozzá. Hogy képes valaki ehhez egy bejegyzést szentelni, időt fecsérelni képkészítéssel, leírással, méltatlankodással? Ez egyáltalán TÉMA? Hogy fél ml az üveg alján marad kemény 50 ft-ért? Hogy lehet ilyen jelentéktelen dolgokkal foglalkozni? Szerintem ennél sokkal több értékben dob ki gyógyszert mindenki, mert egyszerűen lejár a szavatosságuk, nincs mese és nem biztos, hogy elfogynak addig. Nem az lenne inkább a fontos, hogy az orrcsepp jó, használ, stb..Még ha a fele benne is maradna a szar cső miatt,azt megértem, hogy bosszantó, de hogy az egyhuszada bánt valakit ennyire, az több, mint mókás.Ha vezetnénk, hogy naponta mennyi minden megy kárba egy modern háztartásban (erőfeszítések ellenére is), akkor ez egy nevetséges és értelmetlen bagatell azok közt.

 2. Üdv!
  Nem csak a nasopax. Mostanában /2015 05/ pont ezt csinálja, a RHINOSPRAY PLUS is!

  Tamara /ha netán visszatalálsz/:
  Péntek este megrázom az üveget, lötyög. Szombat dél után pedíg erősen szenvedek, haza kell jönnöm a pecából, mert lötyög ugyan, de nem jön ki!
  Fontos egy ilyen bejegyzés! Kiírja magából az ember….:))))

 3. Meglep, hogy többen feleslegesnek találják az üveg kiképzését kritizáló bejegyzést. Szerintem teljesen igaza van. Egy huszadrész (5%) veszteség nagyon nagy. A Nasopax e miatti többletnyeresége többmilliós forgalom esetén nagyon jelentős. Jelenleg az állampapírok hozama évi 2,25 -2,5%, és mégis boldog-boldogtalan vásárolja az állampapírokat.

 4. Nekem nincs bajom az uveggel, de a termekkel annal inkabb. Egyreszt semmire nem jo, mint orrspray, legalabbis nekem nem hasznalt amikor nathas voltam, viszont szet marta az orrnyalkahartyamat, es olyan tusszogesi rohamokat okozott, ami leirhatatlan!!! 😤 Valojaban egyik orrspay sem csucs, ha baj van, csak az aruk dont egyre inkabb csucsokat, de ez kritikan aluli termek, szerintem!

 5. Ezek a szerek annyit tudnak, hogy összehúzzák az ereket a nyálkahártyán. Ettől átjut a levegő az orrodon, életmentő mindenképpen, de nem szabad rászokni, nem csak azért, mert a nyálkahártya nem fog regenerálódni egy idő után, hanem azért se, mert akár vakság is lehet a vége

  Van még egy nem igazán közismert kockázata a folyamatos érösszehúzásnak, ez a szemre hat, szürkehályogot és zöldhályogot (glaukóma) okozhat, lásd:

  Glaucoma esetén ellenjavallt gyógyszerek:

  Számos gyógyszer provokálhat glaukómás rohamot, ezért ismert betegség esetén ezt közöljük kezelőorvosunkkal és családorvosunkkal, ezenkívül olvassuk el gondosan a gyógyszerek betegtájékoztatóját.

  Paraszimpatolitikumok (pl.: Spasmomen, Atropinum sulfuricum, Triospan, Troparinum combinatum, Ridol, Bilagit, Artin, Reasec, Humapent, Mydrum, Ditropan, Uroxal, Huma-Oxybutinin, Detrusitol)
  Kortikoszteroidok (pl.: Di-Adreson, Diprophos, Dexa-ratiopharm, Mephameson, Oradexon, Rectodelt, Depersolon, Spersadex)
  Értágító szerves nitrátok (pl.: Sorbonit, Isospan SR, Perlinganit, Sustac)
  Egyes epilepszia elleni szerek (pl.: Clonogal, Azepal, Stazepine)
  Egyes szimpatomimetikumok (illetve ezeket tartalmazó kombinációk): Sympathomim, Gutron, Neo Citran, Gynipral, Rhinopront, Epherit
  Orrcseppek: Nasivin Sanft, Novorin, Tyzine, Huma-Metazol, Nasan, Histazolin
  Szemcseppek: D-Epifrin, Naphcon, Proculin, Visine, Coldistan, Spersallerg
  Étvágycsökkentők és stimulánsok: Isolipan, Teronac, Reductil, Ritalin
  Asztma elleni gyógyszerek: Bricanyl Turbuhaler, Bricanyl
  Parkinson kór elleni gyógyszerek (pl.: Tremaril, Dopaflex, Carbidopa-Levodopa, Duellin, Madopar, Sinemet, PK-Merz)
  Egyes antipszichotikumok (pl: Hibernal, Tisercin, Piportil, Zyprexa)
  Egyes nyugtatók, szorongásoldók (pl.: Diazepam Desitin, Frontin, Atarax, Anxiron)
  Egyes antidepresszánsok (pl.: Melipramin, Huma-Clopamine, Noveril, Teperin, Maprolu)
  Egyes szimpatolitikumok (pl.: Cynt, Physiotens)
  Egyes, helyi érzéstelenítőt tartalmazó készítmények (pl.: Lidocain, Ultracain, Noditran)
  Bizonyos antihisztaminokat tartalmazó készítmények (pl.: Daedalon, Fervex, Peritol)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *