Ingatlan befektetés

Ad-e a embernek valódi biztonságot egy befektetésként megvásárolt ingatlan, vagy egyszerűen ragaszkodunk a materiális, a napi életünkhöz tartozó tárgyakhoz, falhoz, földhöz és funkciókhoz?

house-1Ezt a döntést az emberek többsége csak azután lesz képes meghozni, ha már birtokon belül került, azaz megvásárolta az ingatlant. Ekkor viszont már túl van a keresési perióduson, az előzetes csalódásokon, a kifizetett illetékeken, a sorban állásokon, az új szomszédok megismerésén, az ingatlan hibáinak felfedezésén és talán az utólagos költségkalkuláción is.

A megszerzett birtoka néhány fallal körbekerített levegő, jobb esetben az övé az ingatlan alatti földterület is. Márpedig befektetés esetén ez utóbbi az ami hosszabb távon biztosan számít, hiszen a megvásárolt néhány köbméternyi levegőért és az azt határoló, folyamatosan romló minőségű falakért csak spekulációval megtámogatott árváltozás, vagy hirtelen igény-növekedés esetén lehet többet kérni a vásárlási árnál. Egy ingatlannál – hasonlóan a háborúkhoz szükséges feltételekhez; pénz, pénz, pénz – a három legfontosabb paraméter, annak helye, helye és helye. Minden más paraméter csak apró bónusz, vagy málusz – befektetési szempontból nem jelent a hellyel kapcsolatosan összehasonlítható kockázatot.

A fenti kérdésre objektív választ nem lehet adni, hiszen az, hogy kinek mit jelent a biztonság, kinek mi ad biztonságot az sok mindentől függ. Tradícióktól, mások véleményétől, sztereotípiáktól és attól is, hogy milyen volt az egyén múltja. Márpedig ha befektetési céllal vásárol ingatlant, akkor a jövőjéről dönt a kiválasztással és a vásárlással – nagy valószínűség szerint az addigi életében szerzett tapasztalatok alapján.

Ezek szerint kódolva van a rossz befektetési döntés az életünkbe, attól függően, hogy mit tanultunk a szüleinktől és életünk során milyen döntéseket hoztunk?

A válasz nagy biztonsággal kijelenthetően IGEN, legalábbis akkor, ha a mintavételben a társadalom egyes rétegei számukhoz mérten szerepelnek. Ettől függetlenül az is kijelenthető, hogy ha sikerült elszakadnunk a szubjektív érvektől, melyek a döntést előkészítik és próbálunk objektívan tervezni, jelentősen csökkenthetjük a rossz döntés kockázatát.

house-2A célunkkal kell elsősorban tisztában lenni, azaz a befektetni kívánt összegen bankban megszerezhető kamatnál magasabb hasznot realizálni, vagy tulajdonolni valamit. A szerzés és tulajdonlás utáni vágy és annak öröme határozza meg a szubjektív paramétereket és azok súlyát is az összehasonlításban, a döntésben. Ha valóban nyereséget akarunk realizálni, akkor ezeket az érveket el kell távolítani a döntés-előkészítő anyagunkból, mert jelentősen torzítják a képet. Próbáljunk meg kizárólag számokban és mértékegységekben kifejezhető értékekkel dolgozni és határozzuk meg a befektetéshez tartozó megtérülési időszakot is.

Készítsünk – vagy töltsünk le innen – számoló táblázatot, ahol legalább 10 éves időtartamra kalkuláljunk. Ha a befektetéshez hitelt is igénybe akarunk venni – ahogy ez ilyen értéknél és mértéktartó esetben mindennaposnak, érthetőnek nevezhető – akkor annak végösszege döntő lehet, hiszen ha egy 20MFt-os ingatlan megvásárlásához szükségünk lesz 10MFt hitelre és annak 10 éves futamideje alatt a dupláját fizetjük vissza, a befektetésünk eredménye a banknál 10MFt nyereség formájában realizálódhat. Gondoljunk arra, hogy 10 év múlva lesz egy ingatlan a tulajdonunkban, amelyet 30MFt-ért vásároltunk meg, azaz a 0%-os haszon-állapot eléréséhez az adott ingatlan értékének az adott helyen 50%-al kellene növekednie! Sőt a képlet még pontosabb abban az esetben, ha a befektetett összeghez hozzászámoljuk a befizetett illetékeket, ügyvédi és banki költségeket, továbbá a 10 év alatt szükséges felújításra költendő összegeket is. Durva számítás szerint ekkor már az 50% helyett 60-65% körül lesz a mutató.

Az ingatlan befektetés szubjektívumok alapján helytől és tendenciáktól függetlenül is lehet jó befektetés – hiszen egyfajta fedelet, biztonságot ad az adott futamidőre -, de objektív kalkuláció nélkül ennek az esélye elenyészően kicsi. Talán az egyedüli tanulság, hogy döntést nem a befektetés után, hanem előtte kell meghozni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *