OTP nyugdíjpénztár – a jó befektetés

Utálom az önbeteljesítő jóslatokat, de utálom azt is ha átvernek, megkárosítanak – ahogy ezt az OTP is tette velem a saját táblázatuk szerint – 2007-ben és 2008-ban…

Ma kaptam kézhez a vaskos, marketing rizsával tömött borítékot OTP Önkéntes Magánnyugdíjpénztár feladóval. Tájékoztatnak arról, hogy milyen jól is kezelték a náluk, öregkoromra félretett pénzemet és remélik, hogy további szolgáltatásaikat is igénybe fogom venni.

otp_onkentes_magannyugdijpenztar-2008

Nézzük a számokat, volt ennél az Önkéntes Nyugdíjpénztárnál – sok-sok év alatt apránként félretett – 374.000 Forintom, amire 2007-ben sikerült 6.068 Ft hozamot realizálniuk, azaz fenomenális 2%-ot! Természetesen mindezt nem Euróban, hanem jó magyar Forintban sikerült ennek a remek csapatnak, gondolom azért lett ilyen jó a hozam, mert 2007-ben nem volt válság. Valójában itt legalább -5% hozamot sikerült számomra megtermelniük, hiszen 7-8% kamatot bármelyik bankban – kivéve persze az OTP – adtak volna erre az összegre…

De ez a kiváló pénzintézet nem tétlenkedett 2008-ban sem, ott sikerült -65.970 Ft (nem tévedés, negatív előjel szerepel a táblázatban) nettó bevételt termelnie a fenti összegből, azaz sikerült közel -20% hasznot realizálniuk számomra!

Ha jól számolok, akkor a fenti összeg így 4-5 év alatt szépen lenullázódik, onnantól pedig én fogok nekik tartozni, vélhetőleg igen magas kamatszinten… Ez az eredmény csak az Önkéntes nyugdíjpénztárra vonatkozik, azt hiszem a valódi sokk majd a másik hozamának közlésekor fog érni engem és ha jól sejtem még jónéhány adózó, járulékfizető honfitársamat!

Írom ezt első felindulásból és a tévedés kockázatával, de mélységesen csalódva ebben az intézményben – az első olyan munkanapon, mikor hajlandóak lesznek felvenni végre a telefont próbálom kikérni az állásfoglalásukat és ezzel párhuzamosan megszüntetem náluk ezt a számlámat is. Csak így tovább, de ha lehet máson gyakorolják az átverés tudományát…

Ahhoz meg különösen gratulálnék, hogy ezekben a nehéz időkben is sikerült igen szép nyereséget elérniük, vélhetően ehhez nekem is sikerült hozzájárulnom a 2007-es -5 és a 2008-as -20 százalékommal:

Első ránézésre jól sikerült az OTP harmadik negyedéve írja az mfor.hu: a tavalyi 55,3 milliárd után 168,8 milliárdos profitot könyvelhetett el a bank. Ennek jókora része azonban a Garancia eladásából származik, ha azt kivesszük, akkor máris csak 50,1 milliárd a nyereség, ami elmarad a második negyedévtől is. Éves szinten továbbra is 220 milliárdos nyereség a vállalat célja, a jelenlegi nehéz helyzetben ez sem lenne rossz.

Az OTP adózás utáni eredménye több mint háromszorosára emelkedett a harmadik negyedévben, a 2007 hasonló időszakában elért 55,3 milliárd után 168,8 milliárd forint lett. A Garancia eladása nélkül számolva viszont csak 50,1 milliárd a profit, ami mintegy 10 százalékkal marad el az elemzők várakozásaitól. Az év első kilenc hónapjában az egyszeri tételek nélkül közel 10 százalékkal nőtt a nyereség, mely 170,4 milliárd lett a tavalyi 155,4 milliárd után.

5 thoughts on “OTP nyugdíjpénztár – a jó befektetés”

 1. Kedves LouiSe!

  Az index fórumán olvastam a történetedet, tudom miről beszélsz, én egy másik nyugdíjpénztárnál dolgozom.
  A 2008-ban jóváírt 2007. évi hozam _nem egyenlő_ a teljes 2007-es hozammal, ha jól emlékszem 6,5% körüli volt az akkori nettó hozam az OTP önkéntesnél. Ha jól értem az a cirka 6e forint amit előzetesen nem írtak jóvá, csak a végleges számok elfogadása után.

  A -20%on meg nincs mit szépíteni, az egy nagy bukta.
  Azoknak a kereskedéseknek az indexei, ahonnan a pénztárak vásárolnak, hatalmasat buktak, ez tény. Te választottál portfóliót, ami kereteket szab a pénztár befektetéseinek, sokkal jobb eredményt ilyen feltételekkel máshol sem értek el.
  Ha jól gondolom te a Kiegyensúlyozottat választottad, nem fog megnyugtatni, de nagyobb részvényhányadú portfóliónál 34%-os a veszteség, ahhoz képest… :(

 2. Kedves betonjaguár!

  Köszönöm a hozzászólást, a 2007. évi hozamra vonatkozóan azt írtam, amit sikerült kiolvasni a táblázatból.

  Igen, a Kiegyensúlyozott portfóliót választottam – sajnos az nem nyugtat meg, hogy mások többet buktak. Az a gyanúm, hogy ez olyan esés globálisan, mintha 2-4 évig egy fillért se fizettünk volna be a pénztárakba, és ez minden bizonnyal érezhető lesz még sok-sok év múlva is.

  Abban is közel biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó ilyen “válság” nyugdíjaskoromig, azaz ebben a kérdésben nem vagyok optimista.

 3. Igazad van mindkét kijelentésedben: igen, nagy veszteség ért téged is, és igen, nem ez lesz az utolsó ilen alkalom 30-40 éven belül.
  Két lehetőség van:
  1, Ha már több mint 10 éve indítottad az önkéntes nyugdíjpénztáradat, akkor kiveszed a pénzt és inkább lekötöd. Ez biztonságos, az állam betétgaranciát vállal, viszont a pénztári számládon tőkerészének a felvétele után SZJA-t és EHO-t kell fizetned. Életkorodból + számlaegyenlegedből ítélve ez nem elérhető számodra.
  2, Körülnézel az önkéntes pénztárak között, hogy találsz-e jobb lehetőséget.
  Javaslom, hogy nézd meg a nagyobb nyugdíjpénztárak honlapját, és nézd meg, hogy milyen tartalékképzéssel dolgoznak, milyen a korábbi eredményük, és milyen portfóliókat kínálnak.

  Tartalékképzés: Itt arra figyelj, hogy amennyit te egy évben nagyjából befizetsz, abból hol mennyit vonnának le működési (és likviditási) alapba. Ez más és más szám lesz majd’ minden pénztárnál.

  Korábbi eredmény: Csakis hosszútávú átlageredményt figyelj, 1-2 jó éve mindenkinek volt.

  Portfóliók: Jót jelent, ha a pénztárnak régóta van több portfóliója, így nagyobb az esély,h neked megfelelőt is találsz náluk.

  Ha segítség kell szólj! Azt is elárulom, hogy az Aegonnál dolgozom, ha róluk szeretnél többet megtudni, akkor egész biztosan tudok segíteni.
  Nyugodtan írj e-mailt ill. figyelni fogom ezt a bejegyzést is. Üdv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *