Semmit tenni

Lábat lógatni, semmit nem tenni, napot lopni – ezek a társadalmon belül megfogalmazott negatív kifejezések.

semmit_tenniPedig az emberi kontaktus alapvetően a semmittevésből születik, a valódi semmit-tevésből. Mert a valami az olyan tevékenység, amit vagy azért teszünk, hogy mások lássák, vagy azért, mert nem akarunk a gondolatainkkal foglalkozni. Mikor rászánjuk magunkat, hogy letegyük (kikapcsoljuk) a napi drogokat, hirtelen más zajok keletkeznek a fejünkben. Olyan zajok, amelyeket nem lehet egyszerűen kapcsolgatni, olyanok, amikre oda kell figyelni. Ez fárasztó és nehéz.

Inkább kattintgatunk tévét és egeret, lapozgatunk hirdetési újságot, megpróbálunk materializálódni. Ezzel gyorsan falat húzunk magunk köré, hogy ne kelljen másokkal és magunkkal se foglalkozni.

De mi van, ha elkezdünk semmit-tenni? Odafordulnak hozzánk azok, akiknek mondanivalójuk van, akik hiába néznek körül mindenki előtt falakat látnak. Márpedig ők nagyon sokan vannak, mi is ilyenek vagyunk, csak megoldásként kattintgatunk és lapozgatunk, mert az valaminek tűnik. Jöjjön a zaj inkább kintről, az kapcsolgatható.

Ha leülünk a fotelba, a gyerekek azonnal bemásznak az ölünkbe és beszélgetni kezdenek. Ha a tévét bámuljuk, akkor mellénk ülnek és ők is bámulnak.

Meg kell tanulni semmit-tenni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *