Szavatosság ellenőrzés – színváltó festékkel

Az egyes árucikkeken és termékeken szereplő szavatossági, vagy lejárati időt jelző szám használata helyett egy sokkal érdekesebb, korszerűbb és okosabb megoldás javasolnék.

A felhasználásra kerülő eszköz egy színváltó festék, amely bizonyos idő alatt változtatja meg a színét egyikről a másikra, visszafordíthatatlanul. Az egyes cikkek csomagolásán kialakított mezőbe ebből a festékből, a megfelelő átalakulási idő szerint kevert kerülne fel. Így maga a termék jelezné, hogy a gyártáshoz, illetve a csomagolási időhöz képest milyen állapotban van, ráadásul egyértelműen. A speciális festék kikeverésekor, az összetétellel és a koncentrációval kell beállítani, hogy mennyi idő alatt váltsa át a színét a jóról a romlottra.

Sajnos számtalanszor találkoztam már olyan lejárati idő megjelöléssel, ahol még azt sem tudtam eldönteni, hogy a 3 szám közül melyik az év, nem hogy a hónap és nap számainak sorrendjét értettem volna, pl.: 06.07.10. Ezzel a megoldással egyszerűen azt kell közölni a vásárlóval, hogy ha “zöld” a csík akkor már lejárt a szavatossága.

A nemrégiben napvilágra került – és véleményem szerint azóta is folyamatosan üzemelő megoldás – átcímkézés, átdátumozás ellen is felhasználható az ötlet, ugyanis a húsáruk csomagolásának belső oldalára felvitt festéket csak újra csomagolással és újra festéssel lehet lecserélni. Magának a jelző festéknek pedig jeleznie kell azt is, hogy ő változó színű, azaz egy “piros” filctollal ráhúzott csíkkal ne lehessen becsapni a vásárlókat.

Ezzel a festékkel a gyógyszeres dobozokat is meg lehetne jelölni, így az otthoni gyógyszertárban egyszerűen szín szerint ki lehetne válogatni, hogy mit lehet és mit nem lehet már bevenni.

szavatossagi_csik.png

2 thoughts on “Szavatosság ellenőrzés – színváltó festékkel”

 1. http://www.yankodesign.com/2008/12/11/the-freshness-of-labels/

  Bad meat. There’s nothing nastier. Though the area where I live has a pretty good hold on fresh food packaging and labeling, there’s always some stragglers. According to designer Naoki Hirota, mislabeled food is more than a tiny problem in some shops of the world. Thus, temporal labels are in order.

  Or are they?

  What this label does, as you can see, is change color over time. Once the meat (or other perishable product) is past it’s due, the label will have turned from white to blue, making the item unscannable. The label has one layer of info for the food with the barcode, and another on top with special ink reactive to ammonia.

  The ink is made of non-toxic, safe pigment of purple cabbages.

  A device for truly honest food store owners, but as a salvation for the problem of bad food being sold worldwide? Maybe not. Anyone have ideas for other uses for the label?
  Or perhaps another solution for the problem?

  Given recent (baby milk) problems of late, one might think that there is no true solution to such a situation.

  Designer: Naoki Hirota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *