Személyes gyógyszer napló

Életünk során egy kisebb vagyont költünk gyógyszerekre, amelyekkel igyekszünk ellensúlyozni a kialakult védtelenségünket a valósággal, a világ többi élőlényével szemben…

Persze arra, hogy mikor milyen gyógyszert szedett be senki sem emlékszik, főleg nem az évek múltával – pedig ezt a tevékenységet tekinthetjük egyfajta folyamatos önmérgezésnek is. A mérgezésnek pedig előbb-utóbb lesz eredménye, akár olyan mellékhatás ami a tények ismerete nélkül szinte kinyomozhatatlan, így újabb gyógyszeres kezelés következik, nagy valószínűséggel ismét a rossz irányba.

Medicine logger by LouiSe

Az ötletben szereplő személyes gyógyszer napló (personal medicine tracker/logger) egy olyan vonalkód olvasó, mely a gyógyszer dobozáról beolvasott vonalkód alapján meghatározza a gyógyszer nevét, illetve rögzíti a leolvasás dátumát, majd egy nem-felejtő memóriában – memória kártyán – eltárolja. Az eltárolt adatok naptár szerűen visszaolvashatók, akár az eszközben, akár külső memória kártya olvasó segítségével.

Az eszköz tárolási helye elsősorban a gyógyszerszekrény, aki napközben zsebből, vagy táskából szemezget, annak célszerű ott tartania.

Extra szolgáltatás lehetne egy időzíthető figyelmeztető hang/szöveg megjelenítés, mely figyelmeztetne a gyógyszer bevételére. Továbbá készülhetne hozzá egy WEB-es felület, ahol táblázatos formában visszanézhető volna fogyasztás, akár aktuális árakkal és gyártói információkkal kiegészítve. Talán ez felkelthetné a gyógyszergyárak figyelmét is és finanszíroznák az eszközöket bizonyos fogyasztási szint fölött (nehogy már elfelejtse bevenni a fogyasztó a fogyasztandót, ezáltal csökkentve a profitot).

A következő – perverz lépés – a gyógyszerfogyasztó community-k kialakítása, ahol az XYZ hashajtót szedők csoportba szerveződve vitathatnák meg a jótékony hatással kapcsolatos élményeiket… :)

Így már annyira nem is tetszik a saját ötletem, pedig kamerás mobil telefonok meg a csilicsala iPhone is alkalmas lenne – természetesen csak online WEB-es backup-pal, kiküszöbölve a készülékek működésképtelenségéből adódó adatvesztéseket – egy vonalkód felismerővel és egy kis alkalmazással erre a feladatra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *