A jövő TV távirányítója

Tegnap éjjel eszembe jutott egy ötlet arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a televízió készülékek új távirányítását megoldani.

Ezek a masinák már mind számítógépek, hamarosan Android és iOS, vagy ezek klónjai fogják az alap operációs rendszert adni bennük. A telefonoknál és a táblagépeknél nagyon jól bevált a touchscreen és a hozzá kapcsolódó gesztusok, mint vezérlés. Az ehhez kialakított felületeket rendkívül könnyű kezelni, akár minimális informatikai tudás nélkül is.

A TV-k felülete is hasonló lesz hamarosan, de ott az érintéssel nem nagyon lehet számolni, senki sem fog felkelni a fotelből, hogy csatornát váltson. A távirányítók gombjai talán csak annyira lesznek hatékonyak, mint a néhány évvel ezelőtt domináns Symbian platform átláthatatlan és lassúcska menüi. Egy biztos, hogy gesztus-alapú vezérlésre kell számítani, ennek van most a felhasználói, vevői időszaka.

Az egyik megoldás a készülékbe épített kamera és a kézzel, fejjel, szemmel való vezérlés. Biztos lesznek sokan, akik ezt is szeretni fogják, de még többen akik nem.

A sokkal kézenfekvőbb irány a távirányító, illetve a távirányítás átalakítása a gesztusok használatához. A TV teljes felülete megfeleltethető egy nagy touchscreen-nek, ezen kell mozgatni valahogy a virtuális ujjakat. A távirányító a szenzoraival képes érzékelni az elmozdulásokat, amelyekkel a pozicionálás elvégezhető, ezt wifi, vagy bluetooth protokollon közölheti a készülékkel. Az érintésre a – gomb nélküli, sima felületű – távirányító felső felülete szolgál, amit hüvelykujjal lehet aktiválni. A gesztus valójában egy pozicionálás, egy érintés, majd egy elmozdítás.

A kézbe vett távirányító első elmozdításával a képernyő átváltozik vízfelületté, melyen megjelennek a menük és ahol egy apró kör-hullám középpontja jelzi az aktuális pozíciót. A mozgatással a körhullám – a körülötte lévő területen a vízfelületet fodrozva – is elmozdul, jelzi a pozíciót. Egy menüpontra mozgatva a pozíciót, majd a távirányító tetejét megérintve lehet aktiválni a menüt.

Csatornaváltáskor először érintés, majd elmozdítás valamelyik irányba – ekkor az elmozdítás irányának megfelelően kiúszik az aktuális műsor a képből helyet adva a “mellette” lévő csatorna képének. A négy – fel, le, balra, jobbra – irányba való elmozgatás jelenhet tematikus váltás is, azaz amíg jobbra lapozunk, hírcsatornák lesznek, ha felfele, akkor pedig szórakoztató műsorok…

Ha a TV gyártók képesek egy szabványos protokollt alkalmazni, akkor ez a gesztusos távirányítás elvégezhető az összes olyan telefonnal, melyekben van elmozdulás érzékelő, illetve terület, ami az érintés számára kijelölhető.

2 thoughts on “A jövő TV távirányítója”

 1. Maradok a jol bevallt “regi” technologianal.

  Artlace:
  SE W995…
  Android os szutyok is van (Se mini pro) de csak web kliensnek sim kartya nelkul + IGO nak.

  Lujza:
  Maradok a regi Katódsugárcsöves tv nel.. nem hiszek a parasztvakitasban. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *