Twitter – térképpel

Van egy nagyon régi ötletem – egy részét már le is kódoltam – miszerint blog bejegyzéseket kellene földrajzi pozícióhoz kötni. Nos utolért a kor, a Twitter nevű őrület pont erre való az egysoros szösszenetekkel, meg a nagyon egyszerű és nyílt API-jával, gondolom már csak hetek kérdése, hogy valaki elkészítse az első olyan alkalmazást, ami a bejegyzéshez pozíciót rendel.

Ezeket a pozíciókat egyszerűen digitális térképre (Google Maps) lehet tenni – ami ugye mostanság a fő profilunk lett, azt kell mondanom, nagyon megy ez nekünk :) – és itt jön a következő ötletem…

Egy adott csoporton belül ezek a pozícióhoz és időhöz rendelt bejegyzések összekapcsolhatók, azaz egy térképre pakolva a csoport tagjai láthatják ki merre járt, mikor találkozhattak volna. Sőt – ami nekem igazán érdekes kihívás lett volna – felállíthatók alternatív valóságok, miszerint ha az adott csoport egyik tagja az adott időpontban találkozott volna egy másik taggal, vajon bekövetkezett volna egy adott esemény – vagy fordítva.

Talán most még korainak, vagy idegennek tűnik, hogy az emberek folyamatosan logolják mikor merre járnak, de én inkább azon lepődnék meg, ha nem ez lenne a tendencia. Ahogy a digitális kor emberei elkezdték leírni – blog – mikor, kivel, mit csinálnak, mit gondolnak, mit éreznek, megosztják – social networks – egymással adataikat, ismerőseik listáját, lassan mindent, miért ne publikálnák azt is, hogy mikor, merre jártak?

Fogják, ha nem holnap, hát holnapután.

Persze ezt nem csak gyalogosokra, hanem járművekre is ki lehet terjeszteni, de erről majd később… :)

Már előre látom, ahogy a motorosok nézik este a hálójukon, ki mikor merre járt, mennyivel ment, ki kivel találkozott… Ez lesz a következő generációs social networking!

payd-natm-map.png

9 thoughts on “Twitter – térképpel”

 1. Már előre látom, ahogy a motorosok nézik este a hálójukon, ki mikor merre járt, mennyivel ment

  Hat meg az autopalya rendorseg :)

 2. Eh. Anno beleléptem az iwiw-be. Aztán hívtak MyVIP-re – attól már kivert a víz. Azóta erősen gondolkodok az iwiw-es kijelentkezésemen is. Ugyanis emberek szerintem nem úgy használják ezt a Social Network-ösdit, ahogy kellene. Persze én is vehetném lazábban, na de miért is én alkazmakodjak egy hálózathoz?

  Az ötlet jó, de egyelőre nem tervezem egy ilyen rendszer használatát! :)

 3. Maga az hogy a gps (helyzetmeghatarozas) beepuljon jobban az elektronikus eletunkbe nagyon jo otlet es tamogatom. Viszont nemertem mirt nincs alapbol gps modul egy notebookban se, telefonokban (ertsd atlagos telefon) miert nem alap dolog a gps…

  Persze a masik resze az alkalmazasok hianyos tamogatasa ezugyben.

  A twitterezest meg mindig bagomsagnak tartom :) De remelem az otleteidbol valami szamomra is hasznosithato kerekedik ki. :)

  Addig is bizok benne hogy az iPhone minel hamarabb tartalmazni fog GPS modult is, es az Apple (mint az egyik leginnovativabb ceg) hamarosan gps modulos gepeket fog piacra dobni.

 4. Szimpatikus ötletek. Katonaság, rendőrség és egyéb hasonló szervek szerintem is örülnek majd neki, bár kétlem, hogy lesz olyan lökött betörő, aki GPS-el megy lopni :D

  Amúgy a sebességet elég pontatlanul méri, kevés műhold+elszáll az egyik és már meg is van a 100km/h s sebesség… GYALOG :)

 5. MiszterX: én se írtam, hogy a Twitter egy jó dolog, ahogy az SMS-t sem szeretem, de a széles néptömegek adják meg az irányt itt is, mint mindnhol… :)

  Pele: a rendőrség és a katonaság szerintem mással van/lesz elfoglalva, gondolj bele, a személyes blog-ok megjelenése már most fölöslegessé tette a besúgó hálózat egy részét… :)

 6. http://index.hu/tech/mobil/gps8165/

  Szociális hálózatok mobiltelefonon
  Benefon GyPSii

  Agent Portál
  2007. május 28., hétfő 09:21
  A Benefon nevû GPS-es mobiltelefon-gyártó legújabb szolgáltatásával a felhasználók nyomon követhetik barátaik helyzetét, képeket és videókat tölthetnek fel nekik az adott tartózkodási pontjukról a város térképére.

  A mûholdas navigációs berendezések egyre növekvõ népszerûségnek örvendenek. Napról napra több autóban találunk olyan tenyérszámítógépeket, melyekkel pontosan meg lehet helyzetünket határozni, illetve egy adott célt kijelölve segítséget kaphatunk az optimális út megtalálásában. A piaci elemzõk szerint a GPS jeleket feldolgozó hardverek méretének és árának csökkenésébõl adódóan a mûholdas navigációs piacot részben, vagy egészen le fogja nyelni a mobil telefonpia

  A navigáció és a helymeghatározás azonban nem lesz elegendõ, ahogy azt a Sony Ericsson elnöke egy héten tartott nemzetközi konferencián elõadásában megjegyezte: “Az elõfizetõk azért biztosan nem fognak ilyen telefonokat venni, hogy megtudják, hogy melyik szélességi és hosszúsági fokon tartózkodnak éppen”. Valamilyen többlet információt kell számukra nyújtani az újgenerációs telefonokkal. Ezt a “hozzáadott értéket” a szociális hálózatok mobiltelefonokra történõ adaptálásában látták a Reuters által a héten rendezett Globális Technológiai Média és Távközlési Találkozó résztvevõi.

  Ugyan az elõrejelzések szerint 2010-re már minden negyedik mobilban lesz ilyen funkció integrálva, jelenleg csak egy gyártó, a Benefon szakosodott erre a területre. A finn cég “GyPSii” névre keresztelt, hamarosan induló projektjében a felhasználók a Google-nál már megvalósított földrajzi- címkézéshez hasonlóan a telefonjukkal készített képeket és videókat feltöltheti városuk térképén az aktuális tartózkodási helyükhöz rendelve. Ha egymásnak kölcsönösen engedélyezik, a kijelzõn nyomon követhetik barátjuk tartózkodási helyét, illetve rákereshetnek, hogy milyen ismerõseik tartózkodhatnak a közelükben.

  A GyPSii másik szolgáltatás csoportja a személyre szabott lokális keresés. A felhasználók közössége felépíthet a városban található POI-król (points of interest, hasznos helyek) egy adatbázist, melynek alapján a userek saját preferenciáik valamint barátaik ajánlásai alapján kereshetnek szórakozóhelyeket, éttermeket, középületeket az aktuális tartózkodási helyük közelében. “Tisztában vagyunk vele, hogy nem leszünk a Google riválisa a keresésben, mindenestre megpróbálunk a megszokottól eltérõ információt szolgáltatni a mobilozókank.” -mondta Dan Harple a cég egyik alapítója.

  Régóta beszélnek a lokatív médiában rejlõ lehetõségérõl, és ahogy annak a Tele Atlas nevû térképgyártó cég elnöke hangot is adott elõadásában: nagyon ürül a navigációs berendezések népszerûségének, de õ már 20 évvel ezelõtt is ugyanilyen lelkes volt. Ironikus megjegyzésével arra utalt, hogy sok körülmény összjátéka kellett ahhoz, hogy elterjedjen a GPS technológia, és ki tudja mikor fogunk felhívni valakit csak azért, mert a mobilunk kijelzõjén látjuk, hogy itt van tõlünk 200 méterre egy másik épületben.

 7. http://www.origo.hu/techbazis/mobil/20090204-google-latitude-terkepes-ismeroskereso-a-mobilra.html

  Térképes közösségi szolgáltatást indít a Google. A Latitude segítségével bárki egyszerűen közölheti ismerőseivel, hogy éppen hol tartózkodik, a közelben lévőkkel pedig a szoftverből való kilépés nélkül kezdhetünk közös programot szervezni.

  Egyszerűbb lesz találkozókat megszervezni és barátokkal összefutni azoknak, akik belépnek a Google új közösségi szolgáltatásába. A tartózkodási hely adatait folyamatosan frissítő Latitude-on a felhasználó megnézheti vannak-e a közelben ismerősei, és az alkalmazást el sem hagyva küldhet nekik chates üzenete, SMS-t vagy akár fel is hívhatja őket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *