VirtualBox – filesystem error

Hát, gyorsan kivert a víz ma délután… Jó ideje használok VirtualBox-ot, mindenféle probléma nélkül, de most csúnyán megtréfált az Oracle logós cucc.

Minden futó projektemnek szoktam egy saját VM-et csinálni, abban dolgozok, így szépen elkülönül és nem utolsó sorban jól snapshot-olható. Ma is éppen snapshot-ot nyomtam halt után, mert egy komoly változtatásra készültem a környezetben. A meglepetés akkor ért, mikor a virtuális gép újraindult és az fsck rémsége fogadott a konzolon, filesystem error-okat dobálva. Tehettem bármit, a partíció read-only módban jött csak be, ráadásul a file-ok rajta egy jóval régebbi snapshot szerint látszottak. Gyors SMART teszt a host gépen, majd lemásoltam egy külső HDD-re az image-eket.

Újabb próbálkozások, kézi fsck indítás, reménytelen. Ekkor – software hibára gyanakodva – kicsit utána néztem a hasonló eseteknek és láss csodát a VirtualBox 4.0.2 ismert hibájáról van szó: BLKCACHE_IOERR when creating snapshot. Egyelőre csak workaround van rá, be kell kapcsolni a host I/O cache-t a SATA Controller-hez…

Update: a Changelog szerint a 4.0.4-ben javították ezt a hibát: “Storage: fixed write errors with snapshots if the host cache is disabled (4.0 regression; bug #8221)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *